Βέροια

Άρτεμις Ποταμιάνου “Art Stories” – Ατομική έκθεση στην γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ

Η  γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ παρουσιάζει την έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου με τίτλο Art Stories. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019,  στις 8μμ

Η έκθεση «Art Stories» αποτελεί μέρος της προβληματικής που έθεσαν οι ατομικές εκθέσεις της καλλιτέχνιδος όπως η Strangeland, η White Cube, η Tate Reloaded και η Καταγωγή της Τέχνης.

Με κεντρικό γνώμονα πάντα το καλλιτεχνικό αντικείμενο αλλά και τις παραμέτρους που το καθορίζουν και το καθιερώνουν ως σημαντικό στην συνείδηση του θεατή, η Ποταμιάνου ερευνά τώρα τα στοιχεία που κλονίζουν την εικόνα αυτή.

Η επιρροή των μουσείων και των χώρων προβολής της τέχνης περνά τώρα σε δεύτερο πλάνο, στο background, παρέχοντας τον «καμβά» πάνω στον οποίο οι αποσπασμένες από γνωστά έργα τέχνης φιγούρες διεκδικούν μια ύπαρξη διαφορετική από αυτή που ο αρχικός δημιουργός τους και ο θεατής έχουν καταχωρήσει ως δεδομένη.

Με φόντο το Περίπτερο της Βαρκελώνης του Mies van der Rohe, το Iit του Rem Koolhaas ή άλλα γνωστά μουσεία και αρχιτεκτονικά έργα που καθόρισαν την αισθητική, οι φιγούρες που δραπετεύουν από τα έργα τέχνης ξεκινούν ένα διάλογο μεταξύ τους. Μια εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί τους προσωπικούς συνειρμούς, την συλλογική συνείδηση, την έκπληξη του θεατή που αρχικά ξαφνιάζεται βλέποντας την χορεύτρια του Ντεγκά δίπλα στον Ντυσάμπ αλλά στην συνέχεια παίρνει μέρος σε ένα εικαστικό παιχνίδι.

Μπαίνοντας σε μια διαδικασία ανεύρεσης των χαμένων έργων, ο θεατής καλείται να ανασυνθέσει ένα κόσμο παράξενο, επιστρατεύοντας τους συνειρμούς και τις προσλαμβάνουσες του.

Η δική του ανάγνωση παράγει ένα προσωπικό, διαφορετικό κάθε φορά αποτέλεσμα.

Η σύνθεση των εικόνων, αποκομμένων από των περιβάλλον τους και η σχεδόν βίαιη, καταναγκαστική συνύπαρξη τους δεν έχει ως τελικό σκοπό την αποδόμηση.

Τα έργα του «Art Stories» αποδομούν και στη συνέχεια συνθέτουν ένα κόσμο ουτοπικό, ένα τόπο όπου όλα είναι δυνατά και οι κανόνες της τέχνης είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Αυτή η εύθραυστη ελευθερία όμως είναι αναμενόμενο να χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία που ο Sigmund Freud χαρακτήρισε ως uncanny, την έλξη αλλά και ταυτόχρονα ανησυχία που δημιουργεί στον θεατή μια οικεία εικόνα μέσα σε ένα ανοίκειο περιβάλλον παραδοξότητας.

Η Art Stories αποτελεί την  24η ατομική έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου.

Έχει πραγματοποιήσει ως εικαστικός 23 ατομικές εκθέσεις ανάμεσα τους στη Real Gallery (Νέα Υόρκη), στο Borough Museum & Art Gallery (Newcastle), στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο MAC (Midlands Art Center του Μπέρμινγκχαμ), στο Hellenic Centre ( Λονδίνο), Fizz Gallery (Αθήνα), Tint Gallery (Θεσσαλονίκη), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης κα.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις  ανάμεσα τους στη 1η Biennale της Θεσσαλονίκης, στη BIDA – Biennale της Ισπανίας ( Ελληνική Εκπροσώπηση), 3η Μπιενάλε της Αθήνας, στη Biennale Internazionale Dell’ Arte Contemporanea (Φλωρεντία), στο ΕΜΣΤ (Αθήνα),στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), στο Vista Mare Foundation (Ιταλία), στο International Young Art 2002: Sotheby’s Amsterdam, Sotheby’s Tel Aviv, Sotheby’s Moscow, στη Change & Partner Contemporary Art, (Ρώμη), στη Colesman Project Space (Λονδίνο), στο  «Greek Sale»- Bonhams, (Λονδίνο), στη Φωτοσυγκυρία 2005 (Θεσσαλονίκη), στο Open 2012(Βενετία), στο Tensta Kulturhus (Στοκχόλμη), κα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας