Βέροια

Σόνια Θεοδωρίδου: “Η Βέροια οικοδεσπότης σε μια εκδήλωση μνήμης και χρέους με παγκόσμιο ενδιαφέρον”

Σε συνάντηση με τα τοπικά ΜΜΕ η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου ενημέρωσε για τη σημασία του τριημέρου στη Βέροια, που είναι αφιερωμένο στο Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, με αφορμή την μεταφορά εβραίων συμπολιτών μας από την Εβραϊκή Συνοικία στο σταθμό των τρένων της Βέροιας.

Την 1η Μαΐου 1943 οι Ναζί οδήγησαν πεζούς με την βία 460 περίπου  Εβραίους της Βέροιας στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, τους υποχρέωσαν να επιβιβαστούν σε φορτηγά-βαγόνια για να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη και από κει, λίγες ημέρες αργότερα, στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς – Μπιρκενάου της Πολωνίας, απ’ όπου δεν επέστρεψε ποτέ κανείς.

Σε ανάμνηση αυτής της αποφράδας ημέρας και ως ελάχιστο φόρο τιμής για  τα 460 θύματα της εβραϊκής κοινότητας της Βέροιας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Η Μνήμη του Νήματος» την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στις 18.00, βασισμένη σε μία ιδέα της Σόνιας Θεοδωρίδου, εμπνευσμένη από την ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λιόλιου – The Thread.

Η διεθνούς φήμης βεροιώτισσα σοπράνο έδειξε την ανησυχία της για τον ρατσισμό που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η ίδια ζει εκεί, πράγμα που την ευαισθητοποίησε, ώστε όχι απλώς να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα μ’ ένα κονσέρτο, αλλά να οργανώσει με τη σύμπραξη πολλαπλών φορέων μια εκδήλωση μεγάλου καλλιτεχνικού βάρους, που θα φέρει την ίδια την πόλη της Βέροιας στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφού θα την επισκεφτούν δημοσιογραφικά μέσα από την Ευρώπη αλλά και το CNN.

Μιλώντας για ένα εξαιρετικά πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί σύντομα επίσημα και τονίζοντας και τα τουριστικά οφέλη που θα αποκομίσει η πόλη, έδωσε το στόχο της που είναι να ευαισθητοποιηθεί όλη η Βέροια και ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι, συμμετέχοντας ενεργά στο τριήμερο.

«Ήρθε η ώρα να αποτίσουμε  έναν φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς που τόσο άδικα χάθηκαν» είπε η Σόνια Θεοδωρίδου. «Η Βέροια γίνεται οικοδεσπότης μιας μεγάλης στιγμής μ’ αυτήν την εκδήλωση και πρέπει όλοι να την στηρίξουμε».

Η  εκδήλωση πραγματοποιείται από την Πρεσβεία του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, την ελληνική αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΟΜΟΡΦΗ ΕΛΛΑΔΑ και έχει την στήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, καθώς και την στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

(Το τηλέφωνο της Σόνιας Θεοδωρίδου για οποιαδήποτε επικοινωνία σχετική με την εκδήλωση είναι: 6984 557070)

Ολόκληρο το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας