“Οι Άθλιοι” από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Μια ανατρεπτική μουσική παράσταση επαγγελματικών προδιαγραφών
Στο απόγειο της ωριμότητάς του το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, με δασκάλους των τμημάτων του της Θεατρικής Υποδομής να δίνουν παραστάσεις υψηλότατου επιπέδου, εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά με τη χθεσινή του παράσταση.
«Οι Άθλιοι» του Βίκτορα Ουγκώ αποδόθηκαν σε μια εμπνευσμένη μουσικά και σκηνοθετικά παράσταση, δίνοντας στο κλασικό μυθιστόρημα διαχρονικές προεκτάσεις.
Έχοντας στα χέρια της η Έλενα Μουδίρη Χασιώτου ένα κείμενο ποταμό, με τη σφραγίδα του κλασικού, με διαστάσεις ιερής βίβλου, τόλμησε να το τιθασέψει δίνοντάς του όχι απλά τη μουσική του μορφή – αυτό είχε ήδη γίνει το 2012 με τη μετατροπή του σε μιούζικαλ από τον Claude-Michel Schonberg- αλλά διασκευάζοντάς το, μεταφράζοντας τα τραγούδια και προπαντός σκηνοθετώντας με τη δική της διεισδυτική ματιά την παράσταση.
Με την ομάδα της των ενηλίκων «Θεατρικό τραγούδι», που λειτούργησαν σε μια θαυμαστή αρμονία σαν σύνολο, αναδεικνύοντας όμως και ο καθένας ξεχωριστά τις ικανότητές του, κατακτώντας τη θέση του πρωταγωνιστή, η Μουδίρη έδωσε μια παράσταση ανατρεπτική, γεμάτη ρυθμό, ικανή να ενεργοποιήσει ταυτόχρονα τη λογική και το συναίσθημα.
Οι «Άθλιοι» του Ουγκώ, γραμμένοι στα τέλη του 19ου αιώνα, συμπυκνώνουν στις σελίδες τους τον φιλοσοφικό στοχασμό που μετατρέπεται σε λόγο και δράση, αγγίζοντας ύψιστα θέματα ηθικής. Η ηθική στην κοινωνία, στην πολιτική, στη δικαιοσύνη…
Κι όλα αυτά σε μια «κοινωνική νύχτα που μετατρέπεται σε θάλασσα που τα καταπίνει όλα, τη θάλασσα της μεγάλης φτώχειας» κατά τον Ουγκώ.
Σ’ ένα παιχνίδι κορυφαίων αντιθέσεων, όπου δεν συγκρούονται μόνο η Δικαιοσύνη με την Αδικία ή η Δημοκρατία με την Τυραννία, αλλά οι δυνάμεις του Καλού με το Κακό, με τρυφερό ιντερμέδιο την παρουσία του Έρωτα, ο Ουγκώ πλάθει τους ήρωές του αθάνατους μέσα στους αιώνες.
Αυτοί οι ήρωες ζωντάνεψαν χθες πάνω στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, αφήνοντας πίσω τους την κλασική μορφή του αιώνα τους και λειτουργώντας διαχρονικά, φιγούρες πανανθρώπινες του σήμερα και του αύριο.
Η σκηνοθέτιδα όχι απλά δίδαξε στους μαθητές της εντυπωσιακά το τραγούδι, που ήταν και το κύριο αντικείμενο της διδασκαλίας της, αλλά και τους κίνησε με τρόπο θαυμαστό πάνω στη σκηνή, μ’ έναν συντονισμό εκπληκτικό, χωρίς το παραμικρό κενό στη θεατρική δράση, αποτυπώνοντας στην εικόνα του συνόλου το πάθος που διαπερνά τις σελίδες του συγγραφέα.
Δίπλα της μια εξαιρετική ορχήστρα να αποδίδει στη λεπτομέρεια το απαιτούμενο κλίμα με την ποικιλία των ηχοχρωμάτων, ώστε να αποδοθεί η επιδιωκόμενη διαχρονικότητα, πρόσφερε τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα.
Αφαιρετικά απόλυτα τα σκηνικά της παράστασης, με ανάλογη την επιλογή της ενδυματολογίας, ώστε να αποδοθεί το αρραγές του συνόλου, αναδείχτηκαν από τους προσεγμένους φωτισμούς.
Ο Γιάννης Αγιάννης, ο Ιαβέρης, η Φαντίν, η Κοζέτ, ο Μάριος, τα οδοφράγματα της Δημοκρατίας, οι Θερναδιέροι, ο μικρός γαβριάς, εικόνες ολοζώντανες ενός παρελθόντος με το ρούχο του σήμερα, ζωντάνεψαν στην σκηνή αποσπώντας το ατέλειωτο και ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο.
Μια ερασιτεχνική παράσταση που εντυπωσιάσε και που θα μπορούσε να σταθεί επάξια πλάι στις καλύτερες επαγγελματικές.
Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο: Βίκτωρ Ουγκώ
Μουσική: Claude-Michel Schönberg, Έλενα Μουδίρη Χασιώτου
Διασκευή – Μετάφραση/Απόδοση – Σκηνοθεσία: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Αλεξίου
Κατασκευή Σκηνικών: Δημήτρης Γκιλιόπουλος, Γιώργος Βέγκος
Make up artis: Έλενα Καρατζιόγλου
Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Αλεξίου
Οργάνωση Παραγωγής-Προβολή: Κατερίνα Γρηγοριάδου
(Βοήθειά στο μακιγιάζ Μαρία Δρακοπούλου και Μαρία Κούτρα – Συμμετοχή στη μουσική παραγωγή κατά τη διάρκεια των προβών Ανδρέας Λεοντάκης)
Έπαιξαν
Α’ μέρος – Αρελάκη Βασιλική, Γκρίτζαλης Δαμιανός, Καρατζιόγλου Έλενα, Κασσερόπουλος Δημήτρης – Παναγιώτης, Κεφάλας Δημήτρης, Λούρη Μελίνα, Μιξαφέντη Τζίνα, Σαμανίδου Ιουλία, Σερεμέτα Σάνυ, Σιδερίδου Ελίζα, Χαμπίδη Αθανασία, Θεοχαροπούλου Ελένη – Μυρτώ.
Β’ μέρος -Γεωργίου Νάγια, Γιομπλιάκης Ερμής, Κοντοπούλου Σοφία, Παπαγεωργόπουλος Γιάννης, Παπαγιάννη Αλίκη, Χατζόπουλος Στράτος.
Μουσικοί
Ηλεκτρικό κοντραμπάσο: Θωμάς Αναγνωστόπουλος
Κρουστά: Δημήτρης Δημάκος
Πιάνο: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης
Φλάουτο: Χρήστος Κουτσίδης
Ηλεκτρική κιθάρα: Χρήστος Σαρκατζής
Φωτογραφίες: faretra.info