Life

Riv3r Enduro Crossing 2019: Περπατώντας στα δύσκολα περάσματα της διαδρομής

«Αν δεν το τολμήσεις δεν θα μάθεις ποτέ…αν άξιζε ή όχι.» (Άγνωστος)  

Περιγραφή-φωτογραφίες:  Αλέξανδρος Γραμματικόπουλος

Το τριήμερο, 07-08-09 Ιουνίου 2019, η πόλη μας θα ζήσει στους ρυθμούς του μοναδικού και παράλληλα εντυπωσιακού αθλητικού γεγονότος στον χώρο της μηχανοκίνητης μοτοσυκλέτας με την ονομασία:  «Riv3r Enduro Crossing 2019» (φωτ. 1, των διοργανωτών).

Θα πρόκειται για έναν επίσημο αγώνα μοτοσυκλέτας που συνδιοργανώνουν τα Αθλητικά Σωματεία της Βέροιας: «Μηχανοκίνητη Αθλητική Ομάδα (MST)» και «Εκτός Δρόμου Ομάδα», υπό την αιγίδα της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και την αρωγή των τοπικών Αρχών, Φορέων καθώς και των χορηγών από όλη την Ελλάδα (φωτ. 2, παλαιότερη).

Οι διοργανωτές, όπως και στις προηγούμενες δύο πετυχημένες διοργανώσεις τους, θα μας επιφυλάξουν στο πλούσιο πρόγραμμά τους πολλές εκπλήξεις, που χρόνο με τον χρόνο γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές.

Η πρωτεύουσα της Ημαθίας, το τριήμερο αυτό, θα γεμίσει από πολυχρωμία, από κυβικά μηχανών, από κορυφαίους αναβάτες που θα έρθουν από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού για να συναγωνιστούν μεταξύ τους στις όχθες του ποταμού «Τριπόταμος». (φωτ. 3 και 4, παλαιότερες).

Οι Βεροιώτες θα έχουν τη τύχη να δουν από κοντά τις ειδικά διαμορφωμένες μοτοσυκλέτες, που έχουν κατασκευαστεί κατάλληλα για περάσματα από τα πιο απίθανα γεωμορφολογικά σημεία του ορεινού όγκου (φω. 5, παλαιότερη).

Θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τους αναβάτες με ικανότητες στον χειρισμό των Enduro μηχανών.

Θα θαυμάσουν τη δεξιοτεχνία τους να τις «μετατρέπουν» σε…«δεινούς κολυμβητές», περνώντας μέσα από λιμνούλες και από τρεχούμενα νερά ποταμών, σε…«αναρριχητές», στην προσπάθειά τους να τις «σκαρφαλώσουν» -κυριολεκτικά- σε βράχια κα σε πλαγιές με απότομες κλίσης του εδάφους.

Να «κάνουν» τις μοτοσυκλέτες τους…«ερπυστριοφόρα οχήματα», περνώντας από τα πιο απίθανα σημεία και από τα πετρώδη κομμάτια της διαδρομής με τις πέτρες και τους σκόρπιους παντού λίθους διάφορων μεγεθών (φωτ. από 6 έως και 11 παλαιότερες, και 12 σημερινή).

Στη Βέροια, τις πιο πάνω μέρες, θα ακούγονται οι εκκωφαντικοί ήχοι των εξατμίσεων των μοτοσυκλετών στο πέρασμά τους από τους δρόμους της πόλης.

Όμορφη και πρωτόγνωρη διαφορετικότητα στην τυποποιημένη ατμόσφαιρα της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του επίσημου αγώνα: «Riv3r Enduro Crossing 2019», που γνωστοποίησαν, εδώ και μήνες, οι διοργανωτές: «Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις πέντε κατηγορίες: expert, trial, XLclass, veterans, hobby, για να αγωνιστούν. Θα υπάρχει και η κατηγορία της γενικής, από την οποία θα αναδειχτούν και οι τρείς μεγάλοι νικητές. Στη γενική θα μπορέσουν να λάβουν μέρος όσοι αγωνιστούν στις κατηγορίες: ‘‘expert’’ και ‘‘trial’’».

Η διοργάνωση στην πόλη μας του θεαματικού πιο πάνω αγωνίσματος με τις Enduro μοτοσυκλέτες, ήταν η αφορμή να πάρω την απόφαση και να περπατήσω, από περιέργεια, ένα κομμάτι της διαδρομής, που θα περάσουν οι συμμετέχοντες στο αγώνισμα αναβάτες.

Το κομμάτι της διαδρομής, που επέλεξα να δω από κοντά και να έχω μια δική μου προσωπική εικόνα, περνά μέσα από το ρέμα και οι αναβάτες θα πρέπει να το διανύσουν, την Κυριακή 09/06/2019, περνώντας μέσα από λιμνούλες με στάσιμα νερά και πάνω από ογκόλιθους της κοίτης του ξεροπόταμου.

Φεύγοντας από τη Βέροια ακολούθησα τον επαρχιακό δρόμο που οδηγούσε στο Σέλι, προς το ορεινό βλαχοχώρι με το γνωστό Χιονοδρομικό του Κέντρο.

Μαζί μου και το τετράποδο φιλαράκι μου.

Κοντά στη διασταύρωση που οδηγεί στο Ξηρολίβαδο, ένα άλλο ορεινό χωριό της περιοχής με το πανέμορφο ελατοδάσος του, στάθμευσα το αυτοκίνητο (φωτ. 13).

Πήρα μαζί μου τα πιο απαραίτητα και φύγαμε.

Ακολούθησα τις κορδέλες που είχαν τοποθετήσει, πριν από μέρες, οι διοργανωτές και μπήκα μέσα στο ρέμα με τις κροκάλες διάφορων μεγεθών να έχουν καλύψει όλη τη κοίτη (φωτ. 14).

Τα περάσματά μου προσεκτικά. Είχε ψιχαλίσει νωρίτερα και οι πέτρες γλιστρούσαν.

Οι εναλλαγές εικόνων που αντίκριζα γύρω μου μού προκαλούσαν τον θαυμασμό. Ομορφιά.

Οι γεωμορφολογικοί σχηματισμοί στις όχθες και μέσα στην κοίτη, που συνάντησα σε όλη σχεδόν τη διαδρομή, με εντυπωσίαζαν. Άγρια μαγεία.

Βραχώδη στενώματα, ογκόλιθοι παντού, περάσματα με δυσκολίες κ.α. (φωτ. από 15 έως και 21).

Παντού κορδέλες και κόκκινες σημάνσεις στους βράχους. Πολύ καλή δουλειά των διοργανωτών που σε πολλά σημεία καθάρισαν τα μονοπάτια και διαμόρφωσαν, εκεί που χρειάστηκε, κάπως τα περάσματα.

Βρέθηκα και σε περάσματα με στάσιμα νερά ή φυσικές λιμνούλες. Πέρασα μέσα από πυκνή βλάστηση της υποχρεωτικής πορείας για τους αγωνιζόμενους.

Θαυμασμός και ανάμεικτα συναισθήματα σε κάθε μου βήμα (φωτ. από 22 έως και 29).

Όλο αυτό το σκηνικό που αντίκριζα γύρω μου μού δημιουργούσε, εύλογα, την απορία: «Από τα σημεία αυτά θα περάσουν οι αναβάτες με τις Enduro μηχανές τους;! Μα είναι δυνατόν;;!»

Κι όμως, οι ικανοί και έμπειροι αναβάτες, θα τα καταφέρουν και θα μας εντυπωσιάσουν με την ταχύτητα της αντίληψής τους και την δεξιοτεχνία τους.

Θα υπάρχουν φυσικά και κάποιοι άλλοι που δεν θα τα καταφέρουν για τους Α-Β λόγους. Τουλάχιστον θα πούν πως το τόλμησαν.

Έτσι είναι. Σε κάθε αγώνισμα υπάρχουν οι νικητές, υπάρχουν όμως και οι χαμένοι.

Οι εικόνες, όμως, που έμειναν χαραγμένες στο μυαλό μου, από τους προηγούμενους αγώνες, είναι οι στιγμές που αναβάτες, μετά από την πτώση τους στο νερό και μη μπορώντας να συνεχίσουν άλλο, έμεναν στο σημείο της πτώσης και συμβούλευαν τους συναγωνιζόμενούς τους, που ακολουθούσαν, από πιο σημείο έπρεπε να περάσουν για να αποφύγουν την πτώση.

Άμιλλα, αυτή είναι και η ομορφιά του αθλητισμού.

Πολλές φορές τα λόγια και η περιγραφή δεν μπορούν να «αποτυπώνουν» τόσο σωστά όλη την πραγματική εικόνα και τις στιγμές.

Γι αυτό, καλό θα ήταν να παρακολουθήσουμε όλοι μας τους αγωνιζόμενους αναβάτες από κοντά και να τους χειροκροτήσουμε σε κάθε τους υπερπροσπάθεια.

Έτσι μόνο θα γεμίσουμε από ποικίλα συναισθήματα και τη τελευταία μέρα θα φύγουμε όλοι μαζί με το…βάρος των εικόνων που θα έχουν «φωλιάσει» στην άκρη του μυαλού μας.

Για τη δική σας υπενθύμιση, το πρόγραμμα του τριημέρου, σύμφωνα με την προκήρυξη των διοργανωτών, είναι το παρακάτω:

Παρασκευή 07 Ιουνίου 2019

12.00-19.00, γραμματεία-τεχνικός έλεγχος

20.00-22.00, παρέλαση στην πόλη, παρουσίαση στην πλατεία «Ελιά», ενημέρωση αναβατών, συναυλία

Σάββατο 08 Ιουνίου 2019

08.00-15.00, αναγνώριση διαδρομής αγώνα-προλόγου με τα πόδια

17.30-19.30, ελεύθερα δοκιμαστικά προλόγου στην πλατεία «Ρακτιβάν» (φωτ. 30, παλαιότερη)

20.00-23.00, βραδινός αγώνας προλόγου πλατείας «Ρακτιβάν» – απονομές προλόγου

Κυριακή 09 Ιουνίου 2019

10.30-15.30, εκκίνηση αγώνα, αγώνας, λήξη αγώνα

17.00-18.00, απονομές αγώνα – λήξη

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τους ακούραστους διοργανωτές για τη δουλειά τους, που κράτησε μήνες, και για την προσπάθειά τους να περάσουν, μέσω των ΜΜΕ, κάποιες εικόνες από την πόλη μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και όχι μόνο.

Καλή επιτυχία.

banner-article

Ροη ειδήσεων