Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

“Κύκλος Ερατεινός” – Αμπέλι, κρασί, γλέντι, παράδοση. Μια πλούσια σε ηχοχρώματα εντυπωσιακή βραδιά

Δήμητρα Σμυρνή

Το χορευτικό εργαστήρι «Κύκλος Ερατεινός» έχει συνηθίσει το κοινό της πόλης σε εκδηλώσεις ποιότητας, καθώς δεν περιορίζεται σε μια απλή μουσικοχορευτική εκδήλωση που θα επιδείκνυε απλώς τη δεξιοτεχνία των χορευτών του, αλλά επιλέγει κάθε φορά και μια θεματική ενότητα, με την οποία μπαίνει βαθιά στο χώρο της παράδοσης.

Φέτος το αμπέλι ήταν ο θεματικός πυρήνας της εκδήλωσης και το κρασί και η καθοριστική του επίδραση στην κοινωνική ζωή κάθε εποχής, πολύ περισσότερο στο παρελθόν, ήταν η ευκαιρία για το Εργαστήρι να στήσει ένα πολύπτυχο  μουσικοχορευτικό δρώμενο.

«Αμπέλι μου πλατύφυλλο» ο τίτλος της εκδήλωσης, που παρακολούθησε χθες το βράδυ πολύς κόσμος, που γέμισε το Χώρο Τεχνών της Βέροιας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο Αντώνης Κελεπούρης, χοροδιδάσκαλος του «Κύκλου» και εκείνος που πήρε επάνω του την ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της εκδήλωσης, ανήσυχος πάντα και με ιδέες φρέσκες και γόνιμες, είπε χθες προλογίζοντας για το κρασί και τη θέση του στη ζωή μέσα από το τραγούδι και το χορό, που είναι δεμένα μαζί του: «Αισθήματα και συναισθήματα που έδιναν χρώμα στη ζωή. Δυστυχώς ακολούθησε η λήθη…»

Με μια ιστορική αναδρομή στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο, αγγίζοντας και χριστιανικούς συμβολισμούς – «Εγώ ειμί η άμπελος η αληθινή» – η εκδήλωση έδεσε το λόγο με τη μουσική, το τραγούδι με το χορό, που κίνησε ένα πολυπρόσωπο σύνολο πάνω στη σκηνή σε μια ρέουσα πολυπρισματική εικόνα.

Ξεκινώντας με το συγκλονιστικό «Η Ρωμανία ‘πάρθεν», τιμή στην Ποντιακή Γενοκτονία, με βυζαντινές μελωδίες και  τρυφερά νανουρίσματα, η συναισθηματική προετοιμασία του κοινού οδήγησε ομαλά και στο πέρασμα στον κύκλο της παράδοσης πια, όπου τα όργανα και οι φωνές της ορχήστρας ζωντάνεψαν έναν κόσμο ολόκληρο, χαμένο για πάντα.

Και οι χορευτές στη συνέχεια, με τις εντυπωσιακές φορεσιές τους, μικροί και μεγάλοι πάνω στη σκηνή, να εναλλάσσονται διαδοχικά ή να χορεύουν όλοι μαζί, δίνοντας την αίσθηση του γλεντιού στην ουσιαστική και αυθόρμητη εκδοχή του, σε μουσικές και τραγούδια της Ελλάδας.

Πότε να τραγουδούν οι τραγουδιστές της ορχήστρας, πότε οι χορευτές μαζί τους ή και μόνοι τους, και οι χοροί και τα τραγούδια πότε να αγγίζουν την παράδοση σε βάθος χρόνου και πότε να έρχονται πιο κοντά, στα νεότερα χρόνια και να δίνουν και στιγμές της βασιλείας των ρεμπέτηδων ή βαλσάκια ανάλαφρα, όπου πάντα, σε κάθε στιγμή, βασιλιάς ήταν το κρασί και η καθοριστική του επίδραση στη ζωή, άλλοτε σαν βάλσαμο στον πόνο κι άλλοτε σαν επιστέγασμα της χαράς.

Εξαιρετική η πολυπρόσωπη ορχήστρα και οι τραγουδιστές της, καλοδουλεμένοι οι ατέλειωτοι χορευτές του «Κύκλου», μικροί και μεγάλοι, όλοι με κέφι και με πλήρη ενσυναίσθηση της αποστολής τους.

Μια εκδήλωση που απέπνεε σοβαρότητα, πολλή δουλειά και προπαντός πηγαία διάθεση για προσφορά στη σημαντική αυτή έκφανση του πολιτισμού, την παράδοση.

Συντελεστές εκδήλωσης:

Μουσικοί: Ασαρτζής Τριαντάφυλλος: κλαρίνο, Ασαρτζής Χρήστος: κορνέτα – ακορντεόν, Ασαρτζής Αθανάσιος: κορνέτα, Ασαρτζής Δημήτριος: κρουστά, Καμηλάκη Αρετή: βιολί – τραγούδι, Ουζουνίδης Χρυσοβαλάντης: λαούτο, Μπούρας Γιάννης: γκάιντα, Γκατζούρας Στάθης: κιθάρα – ούτι – τραγούδι, Θεοδωρίδης Παναγιώτης: μπουζούκι – τραγούδι, Σωτηρίου Κατερίνα: Πλήκτρα, Γελαράκης Γιώργος: τραγούδι – κιθάρα, Σαββίδης Κώστας: ακορντεόν, Παπαρουσόπουλος Γιώργος: κρουστά, Ηλιάδου Μάρθα: τραγούδι, Κωνσταντινίδου Χριστίνα: τραγούδι, Μανουσαρίδης Γιάννης: τραγούδι, Χατζητρύφων Τρύφων: τραγούδι, Κελεπούρης Αντώνης: τραγούδι, Καρολίδης Διονύσης: ηθοποιός

Καλλιτεχνική διεύθυνση εκδήλωσης : Κελεπούρης Αντώνης

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας