Βέροια

Χαιρετισμός του υπ. Δημάρχου Βέροιας Γιώργου Μελιόπουλου για την Ημέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Χαιρετισμός του υποψήφιου δημάρχου Βέροιας Γιώργου Μελιόπουλου στην εκδήλωση του Παραρτήματος Βέροιας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την Ημέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Βέροια, 10/5/2019

Χαιρετισμό απηύθυνε στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση που οργάνωσε το Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την Ημέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών ο υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Γιώργος Μελιόπουλος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 9 Μάη στο μνημείο του Αντάρτη, στην Πλατεία Ελιάς, στη Βέροια.

«Σαν σήμερα, στις 9 του Μάη του 1945, η Γερμανία υπογράφει την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγησή της: Η 9η Μάη 1945 καταγράφεται στην Ιστορία ως η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος [1939-1945] ως αποτέλεσμα των οξυμένων αντιθέσεων των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών, που δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο μοίρασμα των αγορών ενώ ταυτόχρονα στόχευαν και στην ΕΣΣΔ είχε ήδη διαρκέσει 2.194 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπου και σε ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού στην Αντιφασιστική νίκη ήταν κορυφαία και συνέβαλε καθοριστικά στην ήττα και τη συντριβή του ναζισμού – φασισμού, ο απίστευτος ηρωισμός εκατομμυρίων Σοβιετικών Πολιτών κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών έχει καταγραφεί στη συνείδηση όλων των λαών της Γης ως αθάνατη εποποιία.

Στην Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εξίσου σημαντική ήταν και οι συμβολή άλλων λαών με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Η Ιστορία αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, σήμερα γίνεται προσπάθεια να “ξαναγραφτεί”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας και ασελγώντας τη μνήμη εκατομμυρίων θυμάτων του φασισμού, μετονόμασε την Ημέρα Νίκης 9 Μάη 1945, σε ημέρα της Ευρώπης. Προσπαθούν με τούτη την παραχάραξη και αυθαιρεσία, να σβήσουν από τη μνήμη το συμβολισμό της ως Ημέρας Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, της αντίστασης και πάλης κατά του φασισμού-ναζισμού.

Στις προσπάθειες παραχάραξης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας συμμετέχει και η αστική τάξη της χώρας μας με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά δεν λείπουν και οι χρυσαυγίτες και οι κάθε λογής πατριδοκάπηλοι και εθνικιστές.

Είναι χρέος μας, χρέος κάθε ανθρώπου καλής θέλησης, κάθε τίμιου αγωνιστή να αποκρούσει αποφασιστικά την παραχάραξη της Ιστορίας. Να αντιπαλέψει την προπαγάνδα της αντιδραστικής θεωρίας των δύο άκρων που αθωώνει τον φασισμό-ναζισμό και συκοφαντεί τον κομμουνισμό.

Σήμερα στις 9 του Μάη τιμούμε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζισμό – φασισμό.

Τιμούμε όσους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Τιμούμε τη σημαντική συμβολή στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου που είχαν τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα όλων των χωρών.

Στην Ελλάδα τιμούμε τον ηρωικό αγώνα του λαού μας, για τη λευτεριά από τους ναζί κατακτητές και για μια καλύτερη ζωή και όσους έπεσαν μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Τιμούμε τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, που πολέμησαν τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Στις μέρες μας οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί για το ξαναμοίρασμα των αγορών οξύνονται σε όλο τον κόσμο. Με επίκεντρο τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας -ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή μας- μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι εκδήλωσης ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες έχουν μεγάλες ευθύνες καθώς έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο για τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Σήμερα ο αγώνας για την υπεράσπιση της κληρονομιάς που μας άφησε η αντιφασιστική νίκη δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ως στόχο μόνο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Χρειάζεται βέβαια να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί όχι μόνο ξαναγράφουν την ιστορία, αλλά την ίδια ώρα που παντού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό σε κυβερνήσεις και δήμους σηκώνουν μνημεία για τους συνεργάτες των ναζί την ίδια ώρα που γκρεμίζουν μνημεία αγωνιστών.

Στην πόλη μας με πρόσχημα την ανάπλαση της Πλατείας Ελιάς η τωρινή Δημοτική Αρχή έβγαλε το μνημείο του Αντάρτη από την θέση του και χωρίς την αντίδραση του Παραρτήματος Βέροιας της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης το άγαλμα του αντάρτη θα «κοσμούσε» κάποια αποθήκη του Δήμου.

Χρειάζεται η ενίσχυση, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον καπιταλισμό, δηλαδή όλα αυτά που γεννούν και τρέφουν τον φασισμό, τους πολέμους και την φτώχεια.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ στη χώρα μας. Χρειάζεται ένα ισχυρό εργατικό κομμουνιστικό κίνημα σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αυτή είναι και η καλύτερη τιμή στα εκατομμύρια των νεκρών που έδωσαν τη ζωή τους για τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Ζήτω η 9η Μάη.

Ζήτω η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών»

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας