Ξεκίνησε με απόλυτη επιτυχία στη Βέροια η καμπάνια για τον καρκίνο του δέρματος - Δωρεάν εξέταση δερματικών σπίλων σε πολίτες

Η καμπάνια για τον καρκίνο του δέρματος βρήκε πρακτική εφαρμογή σήμερα στο Ξενοδοχείο «Αιγές», όπου καταξιωμένοι δερματολόγοι εξέτασαν πάνω από 100 άτομα, που δήλωσαν εδώ και μέρες συμμετοχή.

Οι εκδηλώσεις που γίνονται κάτω από την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνδιοργανωτές την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και τον Ιατρικό Σύλλογο, είχαν την σημερινή εκδήλωση ως πρώτη φάση και την αυριανή ημερίδα ως δεύτερη, που αντιμετωπίζει το ίδιο θέμα, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο.

Σήμερα οι διοργανωτές ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι και από τη συμμετοχή του κόσμου αλλά κι από την επισήμανση του κινδύνου, που φαίνεται πως πέρασε σαν μήνυμα στους εξεταζόμενους, ώστε να μην αφήνουν τον εφησυχασμό να τους παρασύρει.

Συγκεκριμένα η ομάδα των δερματολόγων που εξέτασαν τους συμμμετέχοντες και η οποία αποτελείτο από τους  Ζωή Απάλλα, Αιμίλιο Λάλλα, Αποστολίδου Σταυρούλα, Ζήση Γαύρο, Δημήτρη Ιορδανίδη και Αναστάσιο Κατσαμάκα, έδειξε πως η κίνηση που έγινε έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ευαισθητοποιώντας.

Δήλωσαν:

Ζωή Απάλλα, δερματολόγος: «Εξετάστηκε ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, που προσήλθε με πολύ θετική διάθεση. Πραγματικά η πρωτοβουλία που πάρθηκε είναι πρωτοποριακή.

Οι εξεταζόμενοι ήταν ανοιχτοί ν’ ακούσουν καινούρια πράγματα, να ενημερωθούν και το κυριότερο να εξεταστούν.

Έχουμε εντοπίσει στους εξεταζόμενους κάποιους καρκίνους, αλλά όχι επιθετικούς, όχι μελάνωμα μέχρι τώρα. Είναι καρκίνοι συχνότεροι, αλλά όχι τόσο επικίνδυνοι.

Ειδικά στους βασικοκυτταρικούς καρκίνους η ολική αφαίρεση ισοδυναμεί με ίαση. Σημαντικό είναι ότι προλαμβάνονται αυτοί οι καρκίνοι γιατί είναι πολύ ισχυρά συνδεδεμένοι με τον ήλιο, οπότε μαζί με την εξέταση δίνουμε και συμβουλές προληπτικές.

Βέβαια, ο ήλιος είναι και αρωγός στην ανθρώπινη ζωή, αλλά καταντά επικίνδυνος, όταν φτάνουμε στα άκρα.»

Βασίλης Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας: «Ο καρκίνος του δέρματος δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν κάποια ημερίδα, ενώ άλλα θέματα γύρω από τον καρκίνο έχουν χιλιοειπωθεί.

Ο νομός μας είναι κατεξοχήν αγροτικός νομός. Από τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο οι αγρότες μας είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον ήλιο, πράγμα που τους βλάπτει ανεπανόρθωτα. Γι’    αυτό είναι σωστό να ενημερώσουμε τον πληθυσμό για τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας.

Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης του πληθυσμού είπαμε να προσφέρουμε έναν μεγάλο αριθμό δωρεάν δερματοσκοπήσεων. Το θετικό είναι πως και οι επιστήμονες είναι όλοι εξαιρετικοί και ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Το ξεκίνημα ήταν, λοιπόν, πολύ ελπιδοφόρο.»

Τάσος Κατσαμάκας, δερματολόγος: «Ο καρκίνος του δέρματος για μας τους δερματολόγους της πόλης είναι μια καθημερινότητα, κυρίως με τις προκαρκινικές μορφές του, όπως είναι οι ακτινικές κερατιάσεις ή υπερκερατώσεις, οι οποίες είναι το απώτερο αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο.

Ο πληθυσμός μας είναι αγροτικός, με αποτέλεσμα να μπορεί να πει κανείς, εξετάζοντας το πρόσωπο ενός άντρα ή μιας γυναίκας μετά τα 60, αν έπαιρνε προφυλάξεις απέναντι στον ήλιο ή όχι.

 Για παράδειγμα τα άσπρα μαντήλια που δένανε στα κεφάλια οι αγρότες τα παλιά τα χρόνια προστάτευαν σημαντικά. Οι γυναίκες, λοιπόν, που φορούσαν το μαντήλι σώζονταν, σε αντίθεση με κείνες που δεν το φορούσαν. Ο κίνδυνος γινόταν ακόμη μεγαλύτερος, αν ήταν ανοιχτόχρωμες.

Και βέβαια, στους κινδύνους ανήκουν και οι σπίλοι. Δεκαπέντε περιστατικά ανά 15.οοο κάθε χρόνο εξελίσσονται σε μελάνωμα. Αυτό όμως δεν είναι καθημερινότητα, αυτό είναι κάτι πιο έκτακτο.

Από τη μεριά μου, καθώς ανήκω στους δερματολόγους της Βέροιας, έχω να πω πως πρέπει να δερματοσκοπήσουμε τον αγροτικό μας πληθυσμό, προστατεύοντάς τον από τον ήλιο.»

Η αυριανή δεύτερη φάση της ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος είναι η ημερίδα που θα διεξαχθεί πάλι στο «Αιγές», ξεκινώντας στις 11 το πρωί με θέμα: «Καρκίνος του δέρματος. Πρόληψη – Έγκαιρη διάγνωση – Θεραπεία»

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 26141 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια