Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων της ΕΡΤ3: “Η τιμή των Πρίτζι” – Τζών Χιούστον

 

Την Τρίτη (αντί της Δευτέρας) 26 Μαρτίου  η κινηματογραφική  λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ , στα πλαίσια του αφιερώματος  «Στον ίλιγγο των επιλογών», παρουσιάζουν την πασίγνωστη ταινία  «»( Pritzi´s honor έγχρωμο ΗΠΑ 1985, διάρκεια 130´)στο ΒΑΚΟΥΡΑ1 στις 21:00. Σε σκηνοθεσία Τζών Χιούστον  και σενάριο από το βιβλίο του Μπίλ Κόντον ,παίζουν οι Τζάκ Νίκολσον ,Κάθλιν Τέρνερ,Αντζέλικα Χιούστον ,Ρόμπερτ Λοτζία.

Μεταξύ πολλών ΄Οσκαρ ,που προτάθηκε, η ταινία κέρδισε  εκείνο του β΄ γυναικείου ρόλου για την Αντζέλικα Χιούστον. Στις Χρυσές σφαίρες  κέρδισε εκείνη της καλύτερης κωμικής ταινίας, σκηνοθεσίας και α΄ γυναικείου ρόλου για την Κάθλιν Τέρνερ.

Ο πρόλογος θα γίνει από τον Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου , η έντυπη κριτική που θα διανεμηθεί στο κοινό είναι από την Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι), ενώ το προς συζήτηση θέμα,στο τέλος της ταινίας είναι:  Οι αποκλίσεις του νεονουάρ στο σύγχρονο σινεμά.

Το φίλμ  μας αφηγείται μια ιστορία από μια μαφιόζικη «οικογένεια» και αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα  ενός εκ των μελών της με μια μυστηριώδη, αινιγματική γυναίκα.Πάνω στην ταυτότητά της πλέκεται το μυστήριο στηρίζοντας τις ανατροπές και την δράση.

Από τα κορυφαία σύγχρονα νεονουάρ ,με έντονα τα στοιχεία  της «μαύρης»σάτιρας ,αλλά και του δράματος  ,με το παιγνίδι των συμπτώσεων.Απολαυστικοί ρόλοι, έξοχη σκηνοθεσία σ΄ ένα ιδιαίτερα αγαπημένο φίλμ .

Η κριτική που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Ύστερα από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και ολόκληρη την δεκαετία του ’70, οπότε και το κινηματογραφικό κοινό ζούσε υπό το «καθεστώς» του ρεαλιστικού Χόλιγουντ, της ρεαλιστικής απεικόνισης της βίας μέσα από το «στιλιζάρισμα» της φωτογραφίας και τα επιβλητικά σκηνικά, ο Τζών Χιούστον σκηνοθετεί την «Τιμή των Πρίτζι» κάνοντας την μικρή του επανάσταση με πολλή δόση κριτικής και χιούμορ. Πρόκειται φυσικά για την εποχή του «Νονού», του «Σημαδεμένου» ή «Τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου» στην οποία ο Χιούστοναντιδρά με την υπερβολικά κιτς «Τιμή των Πρίτζι» και τους επιτηδευμένα κλισέ χαρακτήρες.

Η «Τιμή των Πρίτζι» αφορά τον Τσάρλι Παρτάνα, που έμεινε ορφανός από μητέρα αμέσως μετά τη γέννηση του και έζησε κάτω από την προστασία του νονού του, του αρχιμαφιόζου Ντον Κοράντο Πρίτζι. Μεγαλώνοντας έγινε ο πιο αφοσιωμένος και έμπιστος άνθρωπος του και εκτελεστής των εντολών του. Κάποτε είχε ένα σοβαρό ειδύλλιο με την εγγονή του Ντιν Κοράντο, τη Μέιροουζ, αλλά ο γάμος τελικά ματαιώθηκε από την σκανδαλώδη συμπεριφορά της κοπέλας που απομονώθηκε μέσα στην μαφιόζικη οικογένεια. Παρόλα αυτά η Μέιρόουζ εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τον Τσάρλι. Στην διάρκεια του γάμου της νεώτερης αδερφής της Μέιρόουζ, ο Τσάρλι μαγεύεται από μιαν άγνωστη όμορφη γυναίκα. Η Μέιρόουζ τον βοηθάει να την ξαναβρεί, εκείνος της εκδηλώνει την αγάπη του κι εκείνη ανταποκρίνεται. Λέγεται Αιρίν Γουόκερ και δηλώνει φορολογικός σύμβουλος. Στον Τσάρλι, αναθέτουν να εκτελέσει τον Μάρξι Χέλερ, που έχει καταχραστεί 720.000 δολάρια από ένα καζίνο των Πρίτζι στο Λας Βέγκας. Ο Τσάρλι, διεκπεραιώνει την δουλειά αλλά κατορθώνει να πάρει πίσω μόνο τα μισά χρήματα. Κι αυτά, από την χήρα του Μάρξι, την Αιρίν, που λέει ότι δεν ανέφερε τον γάμο της, γιατί ο Μάρξι θα πέθαινε έτσι και αλλιώς. Ο Τσάρλι, συζητά με τον πατέρα του Δον Άντζελο και μαθαίνει ότι η Αιρίν είναι ένας πληρωμένος φονιάς, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει μια υπόθεση των Πρίτζι. Ο Τσάρλι, αποφασίζει τελικά να παντρευτεί την Αιρίν;

Ο Χιούστον το διασκεδάζει, δείχνοντάς μας μια συμμορία διεφθαρμένων ατόμων που θα σκότωναν μάνα, πατέρα, αδέρφια, μόνο και μόνο για το χρήμα, αλλά με κάλυψη την «τιμή». Όπως και στον «Νονό», η Μαφία γίνεται κι εδώ μια συμβολική εικόνα της Αμερικής. Η ταινία θα λέγαμε πως αποκαθιστά και ανεβάζει τον σκηνοθέτη στα μάτια του κοινού, δεδομένου ότι υποτιμήθηκε αρκετά εξαιτίας του τίτλου που του αποδόθηκε ως σκηνοθέτης θρησκευτικών ταινιών («Η Βίβλος») αλλά και εμπορικών όπως «Η μεγάλη απόδραση των 11», παραλείποντας βέβαια κάποια από τα μεγαλύτερα του έργα όπως «Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε», «Το γεράκι της Μάλτας» και το περισσότερο πρωτοποριακό «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια».

Ταινίες που πλησιάζουν την προβληματική της «Τιμή των Πρίτζι» είναι οι ακόλουθες: Τσαιναταόυν του Πολάνσκι, Νονός  και Νονός ΙΙ  του Φράνσις Φόρντ Κόπολα,Armored car  robbery του Ρίτσαρντ  Φλάισερ,Πολύ αργά για δάκρυα του Μπάυρον Χάσκιν ,Κάποτε στην Αμερική του Σέρτζιο Λεόνε, Το μυστικό του δωματίου 36 του Ντόν Ζήγκελ ,Ο πληροφοριοδότης του Μάρτιν Σκορσέζε .

Υ.Γ Η επόμενη ταινία  στις 1 Απριλίου είναι «Ιβέτ το κορίτσι της ακολασίας»,δραματικό γαλλικό φίλμ νουάρ του Κλόντ  Οτάν Λαρά με Ζάν Γκαμπέν ,Μπριζίτ Μπαρντό σε σενάριο από μυθιστόρημα του Ζόρζ Σιμενόν.

Για περισσότερες επικαιροποιημένες πληροφορίες και θέματα που αφορούν στις προβαλλόμενες ταινίες απευθύνεστε  στο kemes.wordpress.com και στο kemes facebook

 

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων