Νάουσα

Λαϊκή Συσπείρωση Νάουσας: Το δρώμενο “ΜΠΟΥΛΕΣ” στα Άυλα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Την επισυναπτόμενη πρόταση  για την ανακήρυξη και ένταξη του δρώμενου της Νάουσας “Μπούλες” στα Άυλα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  παρέδωσε σήμερα, 13 Μαρτίου 2019,  ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  και υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Π. Τσουκαλάς στον πρόεδρο του συλλόγου  “Γενίτσαροι και Μπούλες” Άρη Τόσιο στο επισκέψιμο κτήριο του συλλόγου. 
 
Τον Θωμά Τσουκαλά συνόδευαν οι παλιοί χορευτές Κωνσταντίνος Ταμπακιάρης και Τάκης Μπιτέρνας καθώς και ο Στέργιος Τοπούζης,  αρχηγός από το ένα “μπουλούκι”, που ήρθε από την Αγγλία αποκλειστικά  για να συμμετέχει στο δρώμενο.
Με εκτίμηση

Ξανθή Χονδρού-Χιλλ
Εκπρόσωπος Τύπου
για τον Θωμά Τσουκαλά

Πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 και του υποψηφίου δημάρχου Νάουσας

Θωμά Π. Τσουκαλά

για το λαϊκό δρώμενο “ΜΠΟΥΛΕΣ”

Νάουσα, 13 Μαρτίου 2019

Θέμα: Το Δρώμενο στα Άυλα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Το λαϊκό δρώμενο “ΜΠΟΥΛΕΣ”, που χαρακτηρίζεται από ένα αυστηρά τηρούμενο τελετουργικό, έχει βαθιές ρίζες μέσα στην Παράδοση και την Ιστορία του Ναουσαίϊκου λαού και έχει διατηρηθεί μέσα στους αιώνες γιατί ο λαός της Νάουσας, που το έχει αγκαλιάσει ολόψυχα στο σύνολό του το παραδίδει από γενιά σε γενιά με ξεχωριστή φροντίδα και ευλάβεια. Κύριος φορέας αυτής της διαδικασίας είναι η νεολαία της Νάουσας.

Παρ’ όλο που υπάρχουν ανάλογα έθιμα σε ολόκληρη την λεκάνη της Μεσογείου, ίσως και ανά τον κόσμο, το δρώμενο της “Μπούλας” χαρακτηρίζεται από την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του ενώ παράλληλα έχει συγκεκριμένες αναφορές μέσα στην Ιστορία της περιοχής. Η αίγλη του είναι απαράμιλλη και εξασφαλίζεται τόσο από το ενδυματολογικό, όσο και από το τελετουργικό του μέρος. Το Ναουσαίϊκο δρώμενο “Μπούλες”, αυτό καθ’ αυτό, καίτοι έχει ενταχθεί στις γιορτές της Αποκριάς, δεν είναι ένα δρώμενο που αφορά τον τομέα της Κωμωδίας, στον οποίο εμπεριέχονται σατιρικές καταστάσεις ή διακωμωδούνται πρόσωπα και πράγματα. Σκόπιμα, έχει ενταχθεί από κύκλους της συντήρησης και σ’ αυτές τις γιορτές, για να μειωθεί η σοβαρότητα της ύπαρξης του.

Στην σημερινή εποχή της πολιτιστικής ισοπέδωσης, όπου τα πάντα κινούνται με κριτήριο το κέρδος, προωθούνται αυτά που έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία και επιβάλλονται αυτά που επιλέγονται απο τα μεγαλύτερα κεφάλαια (πολιτιστικός ιμπεριαλισμός – βλέπε σύγχρονα πολιτιστικά τεκτενώμενα σε παγκόσμια κλίμακα) δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι, πέραν των άλλων, οι “Μπούλες” έχουν χαρακτηριστικά αντίστασης, γιατί κινητήριος δύναμη του δρώμενου είναι αποκλειστικά και μόνο τα ιδιαίτερα συναισθήματα και οι μοναδικές συγκινήσεις που εξασφαλίζει το δρώμενο, σε όλους όσους συμμετέχουν βιωματικά και ιδιαίτερα στους νέους που αποτελούν το “μπουλούκι”.

Επιπλέον ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι τα σπίτια των συμμετεχόντων είναι ανοιχτά σε όλους, γνωστούς και άγνωστους, για να δεχτούν και να προσφέρουν ευχές. Αυτό το χαρακτηριστικό αποκτά ιδιαίτερη σημειολογική σημασία σε μία εποχή αποξένωσης και ανασφάλειας των ανθρώπων, που όχι μόνο υπάρχουν αλλά και καλλιεργούνται ώστε οι άνθρωποι να είναι πιο ελέγξιμοι και διαχειρίσιμοι.

Για όλα αυτά εκτιμάμε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την διαφύλαξη-προστασία του δρώμενου, ώστε αυτό να παραμείνει αναλλοίωτο και να παραδωθεί στις επόμενες γενιές πιο θωρακισμένο στα όποια αρνητικά φαινόμενα που κρύβει η ούτως ή άλλως επερχόμενη εξέλιξη. Πρέπει να γίνει προσπάθεια για την τυπική κατωχύρωση του δρώμενου “Μπούλες” ως καθαρά Ναουσαίϊκο και να αποφευχθεί το ήδη παρατηρούμενο φαινόμενο της υποκλοπής του.

Γι’ αυτό προτείνουμε:

α) Να γίνει εμπεριστατωμένη, ολοκληρωμένη και ενδελεχής επιστημονική μελέτη από Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (από Πάντειο Πανεπιστήμιο – Πανεπιστήμιο Αιγαίου) που διαθέτουν αξιόλογο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό, εξειδικευμένο στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Υπάρχει πλήθος από πληροφορικές αναφορές, βιβλία, μελέτες, μονογραφίες, οπτικοποιημένο υλικό κ.α. που μπορεί να αποτελέσει βάση και βιβλιογραφία αυτής της ολοκληρωμένης εργασίας.

β) Με βάση τα δεδομένα αυτής της επιστημονικής μελέτης να κινηθούν προβλεπόμενες, συγκεκριμένες και υπεύθυνες διαδικασίες από υπεύθυνους φορείς, με πρώτο και κύριο το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε το δρώμενο να αναγορευθεί και να συμπεριληφθεί στα Άυλα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση είναι η ελάχιστη, αλλά και η πλέον σημαντική κάτω από τις παρούσες συνθήκες που πρέπει να καταθέσουμε, ώστε να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί το δρώμενο.

Με εκτίμηση
Θωμάς Π. Τσουκαλάς

Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Υποψήφιος Δήμαρχος Νάουσας
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας