Υγεία

Τσάι και αδυνάτισμα – Οκτώ είδη τσαγιού για απώλεια βάρους

Το τσάι αποτελεί ένα από τα ροφήματα που πολύς κόσμος καταναλώνει για ευχαρίστηση και χαλάρωση. Διαθέτει καταπραϋντικές ιδιότητες και υπέροχα αρώματα. Ωστόσο, το δημοφιλές αυτό αφέψημα έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία που αρκετοί ίσως να μην γνωρίζουν.

Πέρα από την προστασία που προσφέρει μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, το τσάι μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. Ουσιαστικά τσάι και αδυνάτισμα είναι δυο όροι που συχνά βλέπουμε μαζί. Αποκτήστε λοιπόν επίπεδη κοιλιά και υπέροχο κορμί πίνοντας τσάι… Και συγκεκριμένα καταναλώνοντας κάποιες από τις ποικιλίες τσαγιού που έχουν περισσότερα οφέλη και μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της πείνας ή να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σας.

Συνδυάστε λοιπόν ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης με την κατανάλωση τσαγιού και δείτε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια απώλεια βάρους.

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το τσάι και κερδίστε την μάχη ενάντια στο λίπος.

1. Πράσινο τσάι – Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

Τσάι και αδυνάτισμα (2)

Το πιο διαδεδομένο είδος τσαγιού για την απώλεια βάρους και το κάψιμο λίπους από όλο το σώμα, αλλά και ειδικότερα την περιοχή της κοιλιάς συγκεκριμένα, είναι το πράσινο τσάι. Το συγκεκριμένο είδος τσαγιού, που είναι γνωστό και ως carmellia simensis (καμέλια η σινική), έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες κατεχίνης, οι οποίες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την καύση του λίπους, αποδεικνύοντας την καλή σχέση που έχει το δίδυμο τσάι και αδυνάτισμα. Επίσης, η καφεΐνη που περιέχει προκαλεί λιπολυτική αντίδραση στο σώμα, δηλαδή επιτρέπει στο σώμα να καίει τις θερμίδες για να παράγει ενέργεια και όχι να τις αποθηκεύει ως λίπος στο στομάχι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα έχει και η κατανάλωση του τσαγιού matcha. Πρόκειται για ένα πολύ συμπυκνωμένο είδος πράσινου τσαγιού σε σκόνη που περιέχει τα ίδια ευεργετικά συστατικά με το κανονικό πράσινο τσάι.

2. Pu Erh τσάι – Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το τσάι Pu Erh (γνωστό και ως pu’er, pu-erh tea ή puerh) είναι μια Κινέζικη ποικιλία μαύρου τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση. Πρόκειται για ένα τσάι που σύμφωνα με μελέτες βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα σακχάρου και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

3. Τσάι Oolong – Δίνει ώθηση στον μεταβολισμό

Τσάι και αδυνάτισμα (3)

Αν θέλετε να συνδυάσετε τσάι και αδυνάτισμα, δοκιμάστε το τσάι oolong, που σημαίνει μαύρος δράκος. Πρόκειται για ένα ελαφρύ τσάι με φρουτώδες άρωμα και ιδιαίτερη γεύση που περιέχει πολλές κατεχίνες, όπως το πράσινο τσάι. Στην ουσία πρόκειται για ακριβώς το ίδιο τσάι, με την μόνη διαφορά ότι είναι μισοζυμωμένο. Ανήκει δηλαδή σε μια κατηγορία μεταξύ μαύρου και πράσινου τσαγιού. Η κατανάλωση του oolong βοηθά στην απώλεια βάρους δίνοντας ώθηση στο σώμα σας για να μεταβολίσει τα λιπίδια και να μπλοκάρει τους υδατάνθρακες. Επίσης, βοηθά στην καλύτερη πέψη του φαγητού μετά την κατανάλωση του.

4. Τσάι Guggul – Αυξάνει τον μεταβολισμό

Το τσάι Guggul, γνωστό και ως ινδικό Bedellium, χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Το συγκεκριμένο τσάι έχει ιδιότητες που αυξάνουν τον μεταβολισμό και ρυθμίζουν το λίπος. Πέρα από την απώλεια βάρους και την επίπεδη κοιλιά πίνοντας τσάι, η συγκεκριμένη ποικιλία έχει καθαρτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες. Αν πάλι το αναμείξτε με το βότανο kaiphore, δίνετε μια ακόμη ώθηση στον μεταβολισμό σας.

Καλό θα είναι βέβαια να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε κάποιο καινούργιο βότανο.

5. Μαύρο τσάι – Μειώνει το βάρος, τον ΔΜΣ και την περιφέρεια της μέσης

Τσάι και αδυνάτισμα (4)

Το μαύρο τσάι είναι σύμφωνα με έρευνες ένα ακόμη από τα ροφήματα που βοηθούν στο αδυνάτισμα. Μειώνει το βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος, όπως επίσης και την περιφέρεια της μέσης. Η δημιουργία του γίνεται όταν τα φύλλα ενός τσαγιού εκτίθενται στον αέρα και έχουν περάσει από μεγαλύτερη οξείδωση από το πράσινο, το λευκό ή το oolong. Η κατανάλωση του μαύρου τσαγιού επιδρά θετικά στην απώλεια βάρους λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

6. Λευκό τσάι – Προλαμβάνει τον σχηματισμό νέων λιποκυττάρων

Το λευκό τσάι είναι το λιγότερο ζυμωμένο και επηρεασμένο από τον αέρα και τον ήλιο. Μαζεύεται όσο το φυτό είναι ακόμη νεαρό και διαθέτει πολύ περισσότερες πολυφαινόλες από τα άλλα είδη τσαγιού. Πιο συγκεκριμένα έχει 3 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι. Έτσι, το λευκό τσάι ενισχύσει τη λιπόλυση και εμποδίζει την αδενέωση (τον σχηματισμό λιπωδών κυττάρων) λόγω των υψηλών επιπέδων συστατικών που πιστεύεται ότι είναι ενεργά στα ανθρώπινα λιπώδη κύτταρα. Τέλος, το λευκό τσάι έχει ξεχωριστή λεπτή έως ελαφριά γλυκιά γεύση, η οποία είναι πολύ διαφορετική από τα άλλα είδη τσαγιού.

7. Τσάι rooibos – Ρυθμίζει τις ορμόνες αποθήκευσης λίπους

Τσάι και αδυνάτισμα (5)

Το τσάι rooibos είναι ένα κόκκινο τσάι που παράγεται από τα φύλλα ενός φυτού που καλλιεργείται αποκλειστικά στη μικρή περιοχή Cederberg της Νότιας Αφρικής, κοντά στο Κέιπ Τάουν. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό και θα σας χαρίσει επίπεδη κοιλιά πίνοντας τσάι, είναι το μοναδικό και ισχυρό φλαβονοειδές που περιέχει και ονομάζεται Aspalathin. Σύμφωνα με έρευνες, η ένωση αυτή μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες που ενεργοποιούν την αποθήκευση του λίπους και συνδέονται με την υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2.

8. Τσάι μέντας – Μειώνει το αίσθημα της πείνας

Συνδυάστε την απόλαυση που προσφέρει το τσάι με το αδυνάτισμα πίνοντας μέντα. Ενώ υπάρχουν μυρωδιές που ενεργοποιούν την όρεξη, η μέντα μπορεί να την καταστείλει. Αυτό το είδος αφεψήματος μπορεί να ολοκληρώσει το κεφάλαιο τσάι και αδυνάτισμα με τον καλύτερο τρόπο.

Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες ελαίου μέντας στο μαξιλάρι σας ή να κάψετε ένα κερί με άρωμα μέντας. Το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι ο περιορισμός της όρεξης σας.

Συμπεράσματα:

– Το τσάι πέρα από καταπραϋντικές ιδιότητες και υπέροχη γεύση έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία.

– Η αντικατάσταση ποτών με πολλές θερμίδες όπως ο χυμός ή τα αναψυκτικά με τσάι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

– Πολλοί τύποι τσαγιού διαθέτουν μεγάλες περιεκτικότητες σε ωφέλιμες ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή και οι κατεχίνες, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

– Τέλος, ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής με την άσκηση και η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών τσάι καθημερινά μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους και να προλάβει την δημιουργία της φουσκωμένης κοιλίτσας που είναι πολύ βλαβερή. Συνδυάστε λοιπόν τσάι και αδυνάτισμα και εκμεταλλευτείτε το δώρο αυτό της φύσης.

Beaute την Κυριακή

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας