Η Φιλομήλα Λαπατά στη Βέροια με το βιβλίο της “Διχασμός” – Ένα βιβλίο ιστορικής και υπαρξιακής αναζήτησης
Για δεύτερη φορά στη Βέροια η Φιλομήλα Λαπατά, παρουσιάζοντας αυτήν τη φορά το καινούριο της βιβλίο «Διχασμός», μετά το εξαιρετικά πετυχημένο «Επιστροφή».
Η συγγραφέας ήταν καλεσμένη της Νέας Λέσχης Ανάγνωσης και του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο, με την υποστήριξη των εκδόσεων Ψυχογιός.
Στον ατμοσφαιρικό χώρο του καφέ της πόλης «εκτός χάρτη», που ήταν γεμάτος από ένα κοινό που αγαπά το βιβλίο, ο συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος παρουσίασε το βιβλίο με λόγο εύστοχο και διεισδυτικό.
«Ο ‘Διχασμός’ είναι ένα βιβλίο που φωτίζει τη χρόνια αναπηρία από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Ακόμη και σήμερα ο διχασμός παίρνει διάφορες μορφές. Διχασμός ιδεολογικός, θρησκευτικός, ποδοσφαιρικός, διχασμός στην αντιμετώπιση της ετερότητας, με μια εμμονή πως για όλα τα οικονομικά δεινά φταίνε οι ξένοι» ξεκίνησε λέγοντας ο Γιώργος Λιόλιος.
Η «Επιστροφή» ξεκινά από την προεπαναστατική περίοδο και φτάνει στον Όθωνα, ενώ ο «Διχασμός» καλύπτει την 35ετία από το 1840 μέχρι το 1875.
Το νέο μυθιστόρημα της Λαπατά εμπλέκει τη μυθοπλασία με την Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, δίνοντας την Ιστορία μέσα από τις μικροϊστορίες των ηρωίδων της. Πρωταγωνίστρια η γυναίκα, με τον άντρα να συμπληρώνει το πορτρέτο της.
Βιβλίο πολυεπίπεδο και πολυπρόσωπο χαρακτήρισε ο Λιόλιος τον «Διχασμό», ιστορικό προϊόν μεγάλης και επίπονης έρευνας.
«Η Λαπατά ξεσήκωσε κυριολεκτικά βιβλιοθήκες και αρχεία, βασάνισε το υλικό της, δίνοντας μια νωπογραφία της Αθήνας, μιας Αθήνας που εξακολουθεί να έχει στοιχεία εκείνης της εποχής στη νοοτροπία της.
Θέτει ζητήματα υπαρξιακής αναζήτησης, περνώντας από τη μνήμη στην υπέρβαση των ορίων κι από κει στην οριστική λύτρωση.
Τη γραφή της τη χαρακτηρίζει η αφηγηματική δεινότητα, με στοιχεία λυρικά, νατουραλιστικά αλλά και νουάρ, περιγράφοντας τις χρόνιες παθογένειες που μας χαρακτηρίζουν ως λαό.
Η αναγνωστική εμπειρία από το βιβλίο θα οδηγήσει και στην ικανότητα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους» ολοκλήρωσε ο Γιώργος Λιόλιος.
Η συγγραφέας, η Φιλομήλα Λαπατά, μίλησε παίρνοντας το λόγο για την αγάπη της για την Ιστορία, που η γνώση της αποτελεί τρόπο αυτογνωσίας και προσωπικής και συλλογικής.
«Χωρίς τη γνώση του παρελθόντος δεν υπάρχει ούτε παρόν ούτε μέλλον. Επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας. Η Ιστορία είναι ο κώδικάς μας, είναι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Εγώ η ίδια νιώθω πως κουβαλώ όλο το παρελθόν, όλους τους προγόνους μου, τις χαρές, τις λύπες τις ελπίδες τους. Κουβαλάμε το παρελθόν στη μυστική αρχιτεκτονική των οστών μας» είπε.
Εξαιρετικά ενδιαφέρων ήταν για το κοινό ο τρόπος με τον οποίο αποκάλυψε πώς έγραψε το βιβλίο της.
Ξεκινώντας από σπάνιες παλιές φωτογραφίες της Αθήνας, τις οποίες πρόβαλλε καθώς μιλούσε, κατέθεσε πως μελέτησε με μια απίθανα χρονοβόρα και λεπτομερή έρευνα το πρόσωπο της πόλης εκείνης της 35ετίας, ανατρέχοντας σε έγκυρες πηγές, ακόμη και σε αρχεία παλιών συμβολαιογραφείων.
Ο Όθωνας, ο Βασιλεύς Γεώργιος και η Όλγα, αυτόχθονες και ετερόχθονες στην Αθήνα, κάθε πλευρά με τη δική της στάση και οπτική, συγκρούσεις, τα ανάκτορα, το μέγαρο της πρωταγωνίστριας οικογένειας στο βιβλίο, όλα απαρτίζουν για τη συγγραφέα έναν χωροχρόνο γοητευτικό που, καθώς τον σέβεται και τον τιμά με την έρευνα και τη γραφή της, κατορθώνει να περάσει τη γοητεία του και στους αναγνώστες της.
«Το βιβλίο αφιερώνεται στις γυναίκες της εποχής εκείνης, αλλά και σε όλες τις ‘κόρες της Ελλάδας’, που δεν είχαν τις δυνατότητες και τις επιλογές που έχουμε εμείς, οι σημερινές γυναίκες. Οι ηρωίδες μου ανήκουν στον Ελληνισμό και ο Ελληνισμός είναι πολιτισμός, ύφος, ήθος και στάση ζωής» κατέληξε.
Το συνεχές και ζεστό χειροκρότημα που επιστέγασε τα λόγια της το διέκοψε η ίδια αναφερόμενη στον παρουσιαστή του βιβλίου της, τον Γιώργο Λιόλιο, τον οποίο ευχαρίστησε για την τολμηρή και πρωτότυπη παρουσίαση του βιβλίου της, στην Τασούλα Χριστοδούλου και το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό της Βέροιας να επικοινωνήσει με τα βιβλία και τους συγγραφείς τους τόσο συχνά – το Ηλιοτρόπιο φέρνει για δεύτερη φορά τη συγγραφέα στη Βέροια – αλλά και στο καφέ «εκτός χάρτη», χώρο ιδανικό για τέτοιου είδους συναντήσεις, όπως τον χαρακτήρισε, απαραίτητο σε μια πόλη με ενδιαφέροντα.
Η συγγραφέας, μέσα σ΄ ένα κλίμα απόλυτης ικανοποίησης του κοινού από τη βιβλιοπαρουσίαση, υπέγραψε τα βιβλία της.
Φωτογραφίες: faretra.info