Κοινωνία

“Καταπέλτης” το πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι – Υπήρχε χρόνος για εκκένωση

«Φωτιά» είναι το πόρισμα του Δημήτρη Λιότσιου, του αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, που πραγματοποίησε την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι, καθώς επισημαίνει τον αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού και τη σωρεία λαθών που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία με τους 99 νεκρούς. Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα, οι κάτοικοι προλάβαιναν να εκκενώσουν την περιοχή με… άνετο βάδισμα.

Σύμφωνα με το πόρισμα των 182 σελίδων, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», εάν είχαν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι εγκαίρως, υπήρχε χρόνος ικανός ώστε να απομακρυνθούν πεζή προς την ακτή.

«Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής», λέει χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Σύμφωνα με τον κ. Λιότσιο, εφόσον είχε δοθεί εντολή εκκένωσης προς τη θάλασσα -πράγμα που ο ίδιος δεν αναφέρει με σαφήνεια- τότε «με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν (από τη Λεωφόρο Μαραθώνας έως και την ακτογραμμή) για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ., δηλαδή 15 με 29 λεπτά άνετου βαδίσματος».

Στην έκθεση καταγράφεται το «αλαλούμ» που επικρατεί με τους χρόνους. Από τη μία, γίνεται λόγος για «αναντιστοιχία» αφού ανάμεσα σε άλλα η Πυροσβεστική -κατά δήλωσή της- εμφανίζεται να έχει φτάσει στη φωτιά στο Νταού Πεντέλης… 54 δευτερόλεπτα πριν αυτή κληθεί.

Αντίστοιχα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος φαίνεται να ενημερώθηκαν, από ξεχωριστούς ιδιώτες και όχι από μεταξύ τους ενδοεπικοινωνία, με διαφορά τριάντα τριών ολόκληρων λεπτών.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, της ΚΕΔ, του Λιμεναρχείου Ραφήνας και δασικών υπηρεσιών για την ανύπαρκτη πρόσβαση στη θάλασσα στη θέση Κόκκινο Λιμανάκι, ενώ σκιαγραφείται ο ρόλος της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται αν υπήρξε τελικά ξεκάθαρη εντολή εκκένωσης στο Μάτι.

Εμπρησμό από αμέλεια δείχνουν τα στοιχεία

Εν τω μεταξύ, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για εμπρησμό από αμέλεια.

Στη σελίδα 11 αναφέρεται ότι «δεν ανευρέθηκαν εμπρηστικοί ή άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς»! Η θεωρία του σχεδίου εμπρηστών καταρρίπτεται ενώ ως σημείο έναρξης της πυρκαγιάς προσδιορίζεται ανοιχτός οικοπεδικός χώρος επί της οδού Ανδρούτσου.

topontiki

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ