Άρθρα Κοινωνία Οικονομία Περισσότερο διαβασμένα Πολιτική

“ΕΝΦΙΑ: Μπορούν οι άνεργοι να έχουν σπίτια στη σημερινή Ελλάδα;” γράφει ο Δημήτρης Τσιμούρας

Μπορούν οι άνεργοι να έχουν σπίτια; Ένα ερώτημα που πιθανόν να μην έχει περάσει από τη σκέψη πολλών από τους ανέργους αλλά και αυτών που έχουν πενιχρά εισοδήματα και που προφανώς αποτελούν σήμερα την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό, βέβαια, έχει λογική, γιατί το ερώτημα φαίνεται παράλογο, αλλά όμως στη σημερινή Ελλάδα, δυστυχώς, το «λογικό» συμπορεύεται με το άδικο.

Αυτήν τη στιγμή -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί-  από τη συνολική οφειλή των 4 περίπου εκατομμυρίων πολιτών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, και που ανέρχεται  στα 101,5 δις ευρώ, το 92,72% του συνόλου ή τα 3,7 εκατομμύρια αυτών χρωστά το 3,6% αυτού του ιλιγγιώδους ποσού, ενώ μόλις το 1,1%  από τους οφειλέτες χρωστά περίπου το 90% των συνολικών οφειλών! Δηλαδή, οι λίγοι χρωστούν σχεδόν το σύνολο της οφειλής!

Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι περισσότεροι από τα 3,7 περίπου εκατομμύρια μικροοφειλετών αδυνατούν να πληρώσουν, δεδομένης αφενός της υψηλότατης ανεργίας και αφετέρου λόγω των πολύ μικρών εισοδημάτων για την πλειοψηφία αυτών που εργάζονται ή απασχολούνται.

Τα χρέη τους οφείλονται κυρίως στον ΕΝΦΙΑ και στα πρόστιμα, λόγω μη πληρωμής του, αφού το συγκεκριμένο χαράτσι επιβάλλεται και σε πολίτες χωρίς κανένα εισόδημα!

Είναι λοιπόν προφανές ότι ο σημερινός άνεργος που προμνημονιακά είχε τη δουλειά του και κατάφερε με στερήσεις να αποκτήσει ένα σπίτι  -το όνειρο του Έλληνα στη μεταπολεμική Ελλάδα-  σήμερα κινδυνεύει να το χάσει. Και βέβαια, δεν υπάρχει καμία σκέψη, ούτε καν προεκλογική εξαγγελία, μεταξύ των μνημονιακών συνοδοιπόρων και αυτοχριζόμενων σωτήρων για διαγραφή αυτών των «χρεών». Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, η μεταξύ τους «διαμάχη» περιορίζεται  πλέον στον τρόπο είσπραξής του!

Η παραπάνω διαπίστωση, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χαράτσια, δεν αποτελεί σχήμα λόγου, άσχετα αν τα ΜΜΕ έχουν θάψει κυριολεκτικά  το θέμα, άσχετα αν υφέρπει σε πολλούς η καλλιεργούμενη άποψη «και να τα πάρουν τι θα τα κάνουν;»

Φυσικά, αν δεν είχαν πρόθεση  να τα πάρουν, οι δανειστές και όσοι σήμερα ως σύγχρονοι επιδρομείς  λεηλατούν τη χώρα μας, τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να νομοθετούν μέσω της υπάκουης ελληνικής Βουλής για κατασχέσεις ακόμη και πρώτης κατοικίας!

Ως γνωστόν, όσοι σήμερα οφείλουν στο Δημόσιο πάνω από 500 ευρώ εν δυνάμει είναι στη λίστα των κατασχέσεων. Με τη νομοθετική αυτή κυβερνητική «ρύθμιση» – επιταγή του 3ου μνημονίου- την οποία, βέβαια, δεν αμφισβητεί κανένα κόμμα απ’ όσα το ψήφισαν, λαμβάνεται «μέριμνα», ώστε να χάσουν τα σπίτια τους όσοι εκ των 3,7 εκατομμυρίων μικροοφειλετών αδυνατούν να πληρώσουν! Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία τους και φυσικά κατά κύριο λόγο οι άνεργοι!

Όμως, και αυτό είναι γεγονός,  η πλειοψηφία των μικροοφειλετών, δεν πιστεύουν, ούτε κατά διάνοια, ότι πρόκειται να χάσουν τα σπίτια τους, αν δεν πληρώσουν αυτά τα πέρα από κάθε λογική χρέη. Αν πράγματι το πίστευαν, τότε είναι βέβαιο ότι θα είχαν βγει στους δρόμους.

Αν’ αυτού όμως, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να ξεδώσουν και αυτό βέβαια δεν είναι κακό. Τα κάθε είδους φεστιβάλ που τη μνημονιακή οκταετία μας έχουν κατακλύσει προσφέρουν δωρεάν στην πλειοψηφία τους διασκέδαση στους πολίτες.

Όμως, δεν μας πάει ο νους ποιοι είναι αυτοί που τα χρηματοδοτούν και γιατί, τη στιγμή μάλιστα που η ανέχεια μας έχει ισοπεδώσει; Ποιοι είναι αυτοί που μας προτείνουν τη δωρεάν διασκέδαση, και πληρώνουν γι αυτό, ενώ αποκρύπτουν ότι αύριο μπορεί να χάσουμε τα σπίτια μας για 500 ευρώ;

Να κρατήσουν οι «χοροί»; Να μείνουμε στην παλιά και γνωστή συνταγή που μας προτείνει «Άρτον και θεάματα»; Να ξεχάσουμε ότι οι μνημονιακοί νόμοι λειτουργούν στην εντέλεια;

Μακάρι να μην είναι πολύ αργά, όταν όλα αυτά τα συνειδητοποιήσουμε, άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι!

banner-article

Ροη ειδήσεων