Αγροτικά

Στα «καστανοτά» των παραδοσιακών οικισμών του Ολύμπου στην Πιερία

Δημήτρης Ρουκάς

Φθινόπωρο μια εποχή που διακρίνεται για τα χρώματα που παίρνει η φύση, το τέλος του τρύγου, αλλά και για το μάζεμα των καστάνων. Το κάστανο αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό του Όλυμπο όπου καλλιεργείται σε αφθονία και αποτελεί το χαρακτηριστικό έδεσμα του φθινοπώρου αλλά και του χειμώνα.

Τα κάστανα είναι ένας από τους αγαπημένους και «παραμυθένιους» καρπούς που μπορεί να μας δώσει η φύση. Πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία που τρώγονται συνήθως ψητά, αποτελούν ένα από τα υγιεινότερα σνάκ για μικρούς και μεγάλους. Έχουν συνδεθεί απόλυτα με το χειμώνα, το κρύο, τον καστανά και τα Χριστούγεννα. Μας συντροφεύουν σε ώρες χαλάρωσης με τσιπουράκι τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Εκεί στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου στα «καστανοτά» του Παλαιού Παντελεήμονα, των Παλαιών Πόρρων και της Σκοτίνας, την περίοδο αυτή είναι γεμάτα κόσμο. Όλοι σχεδόν μαζεύουν κάστανα. Το μάζεμα αποτελεί ομαδική δουλειά. Κατά τη διάρκεια του μαζέματος υπάρχει κέφι και πειράγματα. Το μάζεμα δεν είναι τόσο εύκολο όπως ίσως μερικοί φαντάζεστε μιας και γίνετε από το έδαφος, για αυτό ένα διάλειμμα για κολατσιό κάτω από τις καστανιές είναι πάντα απαραίτητο. Στην συνέχεια έρχεται η ώρα της διαλογής. Τα γεμάτα κάστανα σακιά φορτώνονται στο αγροτικό και τα κατεβάζουν κάτω στο χωριό στα στημένα διαλογητήρια για την διαλογή όπου θα πάν χώρια τα τρανά από τα κούτσ΄κα. Τα τρανά πιάνουν και 3,5 ευρώ το κιλό, τα κουτσ΄κα εξαρτάτε ποσό μικρά είναι γύρω στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξανόμενα, τα καστανοχώρια του Ολύμπου παράγουν πολύ καλής ποιότητας κάστανα μιας και η καλλιέργεια του αποτελεί παράδοση, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι μας, αλλά και ταξιδεύουν για της καλύτερες αγορές του εξωτερικού. Αν αυτόν τον καιρό κάνετε καμία βόλτα προς τα «καστανοτά» των παραδοσιακών οικισμών της Πιερίας στον Όλυμπο, μη διστάσετε να δώσετε ένα χέρι βοηθείας στο καστανομάζεμα και το σίγουρό είναι πως θα αποζημιωθείτε με υγιεινό και θρεπτικό τρόπο.

Τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

(*) Οι φωτογραφίες είναι από την περιοχή της Άνω Σκοτίνας στην τοποθεσία «κατσίκη-κατράμι» στα 600 μ. υψόμετρο στο κασταναριό του κ. Αθανάσιου Πολύχρού και από το σημείο διαλογής στην Σκοτίνα κάτω.

Δημήτρης Ρουκάς M. Sc. Τένχ. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας.

banner-article

Ροη ειδήσεων