Life

Πριν το σούρουπο στη Λίμνη του Αλιάκμονα – Εντυπωσιακή εναλλαγή εικόνων και χρωμάτων (photo)

Δια χειρός Αλιθέρση

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια στο δρόμο για τη Βεργίνα συναντά κανείς την τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα με τα δυο της νησάκια, και τις δυο προβλήτες της. Χώρος ιδανικός  που προσφέρεται για περιπάτους, ποδηλασία, τζόκινγκ αλλά και για αθλητές που θα ήθελαν να προπονηθούν.

Το μήκος της διαδρομής για τον γύρο της Λίμνης είναι περίπου 6 χιλιόμετρα και αρκετοί είναι αυτοί που σχεδόν καθημερινά επιχειρούν να τον κάνουν, όταν οι καιρικές συνθήκες  το επιτρέπουν.

Περιδιαβαίνοντας τη λίμνη με τα καθαρά της νερά, τα νεροπούλια που πολλές φορές συναντάς,  έχεις μια σημαντική εναλλαγή εικόνων.  Τα Πιέρια  από τη μια και το Βέρμιο από την άλλη, με τη συστάδα των ανεμογεννητριών που πρόσφατα έχουν εγκατασταθεί στις κορυφογραμμές του. Τη Βέροια, που εδώ σου δίνεται η εντύπωση ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά σου. Και βέβαια όλα αυτά πάντα σε σχέση με τον καιρό, την εποχή και την ώρα. Κάθε φορά η εικόνα που αντικρίζεις  είναι και διαφορετική.

Αν επιλέξει κανείς να κάνει το γύρω της λίμνης την ώρα που αρχίζει η δύση του ήλιου,  αυτό πού περισσότερο εντυπωσιάζει  τον περιπατητή είναι η συνεχής εναλλαγή χρωμάτων  και ο αντικατοπτρισμός του ήλιου στα νερά της με τους  χρυσούς διαδρόμους που σχηματίζονται. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο, όταν υπάρχει παιχνίδι του ήλιου με τα σύννεφα.

Βέβαια, η αναφορά στα χρώματα, το γκρι, το γαλάζιο, το κόκκινο, το χρυσαφί, το μοβ δεν λέει τίποτα από μόνη της. Ο συνδυασμός τους είναι που έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί  συνθέτουν ζωγραφικούς πίνακες  και μάλιστα πολλές φορές υψηλής τέχνης. Πίνακες που συνεχώς παίρνουν και άλλη μορφή. Αυτά όμως δεν περιγράφονται, χρειάζεται κανείς να βρεθεί εκεί.

Τα στιγμιότυπα των εικόνων που παγιδέψαμε με τη φωτογραφική  μας μηχανή  το αποδεικνύουν και πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο σίγουρα να τα δει κανείς.

ΥΓ. α) Ενώ υπάρχει δυνατότητα φωτισμού για το μεγαλύτερο μέρος  κατά μήκος της διαδρομής  γύρω από τη λίμνη, δυστυχώς μάλλον λόγω οικονομίας δεν τη φωτίζουν. Άσχετα  με το ποιος είναι αρμόδιος γι αυτό, η Δημοτική Αρχή της Βέροιας ήδη θα έπρεπε να είχε πάρει ανάλογη πρωτοβουλία για το φωτισμό, έστω και για κάποιες ώρες,  πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία της ιδιαίτερου κάλλους  αυτής της περιοχής του Δήμου.

β) Στην ίδια ακριβώς περιοχή  με τη Λίμνη του Αλιάκμονα υπάρχει παραποτάμιο άλσος μεγάλης ομορφιάς, καθώς και άλλα ανάλογα σημεία στο ποτάμι, στις δυο κοίτες του, όπου μπορεί να πλησιάσει κανείς.

γ) Οι φωτογραφίες έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με τη χρονική σειρά που έχουν τραβηχτεί

Φωτογραφίες: Με το φακό του Αλιθέρση

banner-article

Ροη ειδήσεων