“H Καμπάνα του Πόντου”. Μια συγκινητική εκδήλωση μνήμης από τον Σύλλογο Παλατιτσιωτών
Ο Σύλλογος Παλατιτσιωτών παρουσίασε το έργο του Φ. Κτενίδη « Η Καμπάνα του Πόντου» σε εννοιολογική προσέγγιση του φιλολόγου Παν. Παπαδόπουλου και σχολιασμό της φιλολόγου Σοφ. Πιστοφίδου-Τσόγκα, το Σάββατο 19 Μαΐου, αφιερωμένο στη Γενοκτονία του Πόντου.
Στον χαιρετισμό της , η Πρόεδρος του συλλόγου, κ. Παρχαρίδου Μαρία, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Στις μέρες μας, στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, Συρία- Παλαιστίνη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, Αφγανιστάν- Ιράκ, ο κύκλος αίματος και ωμής βίας που κρατάει χρόνια, συγκλονίζει την Παγκόσμια Κοινότητα, αλλά και τον «πολιτισμένο» Δυτικό Κόσμο. Όμως είναι αυτός, ο «πολιτισμένος» Δυτικός Κόσμος, που ανάβει το φυτίλι των συγκρούσεων ανάλογα με τα συμφέροντά του. Αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων είναι τα αμέτρητα θύματα και η προσφυγιά. Όπως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έτσι και τώρα, γεμίζουν οι δρόμοι της στεριάς και της θάλασσας με βίαια διωγμένους ανθρώπους, που προσπαθούν να βρουν νέα πατρίδα και να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους, όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η προσπάθεια, μέλη και φίλους του Συλλόγου μας , που ακούραστα δούλεψαν, αφήνοντας δουλειές, μαθήματα, διασκέδαση. Ιδιαιτέρως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε, τους μικρούς μας φίλους, Αχιλλέα και Λέντιο, που ήταν παρόντες σε όλη την προσπάθεια, και άκουγαν με υπομονή και προσοχή τις οδηγίες των συντελεστών.
Ο Φ. Κτενίδης κατόρθωσε, ένα τεράστιο ζήτημα, το ΠΟΝΤΙΑΚΟ, με όλες τις αγκαθωτές απολήξεις, να το περικλείσει σ’ ένα μανδύα, πορφυρό από το αίμα του μαρτυρίου, και της ξεχωριστής τιμής του Ποντιακού Ελληνισμού, να το «γλυκάνει με τους δεκαπεντασύλλαβους των Δημοτικών μας τραγουδιών, να προστατέψει με την καλύπτρα των στίχων την αιδημοσύνη της Πόντιας «κοδέσπαινας», να το στολίσει με «νεκρικά», και να το μυρώσει με μια αγκαλιά «μανουσάκια», να το προσφέρει, τυλιγμένο ευλαβικά σε λευκοκέντημα, ως πρόσφορο στον Ιερό πατριωτισμό των Ελλήνων, ο οποίος, ως ράσο σεπτό και τιμημένο, φθαρμένο από την αιώνια διακονία, θα διαφυλάξει άλλη μία φορά τα Άγια!!!»
Βαθιά συγκινημένοι οι θεατές παρακολουθούν να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους το δράμα εκείνων, δοσμένο μέσα από τον εμβληματικό στίχο του ποιητή, που έντυσε με τρόπο μοναδικό με τη μουσική του, ο Θεόφιλος Πουταχίδης.
Οι χορευτές επί σκηνής, απόλυτα συντονισμένοι, αποτέλεσμα επίπονης και σκληρής δουλειάς, με πονεμένη και συνάμα αποφασιστική ματιά, βίωσαν με την ψυχή και το σώμα τους τον κάθε στίχο, την κάθε λέξη του ποιήματος, και πέρασαν τη συγκίνηση ακόμα και στον πιο απαιτητικό θεατή.
Ο «πονεμένος» ήχος της λύρας έδενε αρμονικά με την «σπασμένη» φωνή των αφηγητών και το «λυγμό» του τραγουδιστή.
̔Η Κρώμ’ τη χαρᾶς το πουλίν, τη τραγωδί ἡ μάνα,
̔Η Σάντα ἡ περήφανος ἡ δυσοποτισμέντσα,
̔Η Τραπεζούντα ἡ κυρά, Βασίλισσα κ’ ʾαφέντρια,
αλλά και
̔Η ʾΟρτού, ἡ Ούνγια, ἡ Κερασούντα, ἡ Τρίπολη, ἡ ̓Ελεβή, τα Πλάτανα …
Ούλια ἀτά τα’ ἀτίμετα, τ’ ʼάξια χρυσοπούλια
Πέρασαν από τη σκηνή για να μας θυμίζουν…
Κι εκεί που φαίνονταν ότι όλα έχουν χαθεί, η εμφάνιση της Παναγιάς, της Παναγίας των Ποντίων, έδωσε ελπίδα και όραμα στους κυνηγημένους.
« ʼΕσᾶς ʼαλλοῦ θα στείλω σας, ʼάλλο λαλεῖς χῶμαν
……………………………………………………………………………………..
Σό καλόν και ὁ δρόμος σουν ὁμάλ και μέλ’ και γάλαν
……………………………………………………………………………………
Θα έν στράτα και γυρισμοῦ κι’ ʼΌρομαν Ξενητέα
O κ.Λ. Κορυφίδης στην εισαγωγή του τονίζει:
Το ποίημα χαρακτηρίζει και ο μεγάλος Σανταίος Λαογράφος, ο Διδάσκαλος «Γεροστάθης» Αθανασιάδης: « Ένας ύμνος στις αλησμόνητες Πατρίδες… Οι στίχοι σαν κελάρυσμα των νερών του Πυξίτη της Τραπεζούντας, σαν κελάηδισμα των πουλιών στα ποντιακά παρχάρια…»
Ο ποιητής οδηγεί τη Μνήμη πάνω στα χνάρια, σωζόμενα ακόμα ερείπια, στην ερημική σιωπή τους, κραυγάζοντα!! ωστόσο σιωπηλά, μάρτυρες της πορείας προς τον Ποντιακό Γολγοθά, της Ιερής Σταυρώσης του Έθνους, πορείας μακράς , κατά την οποία δέχτηκε «…… τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα…. και προπάντων τον Σταυρόν, και τον θάνατον…»
Εδώ πρωταγωνιστής είναι ο λαός, το ανώνυμο πλήθος που συγκρούεται με τη μοίρα του, το κατεστημένο που εκφράζει τη συμφορά.
Ο ήχος της Καμπάνας του ποιήματος μπορεί να συγκινήσει σήμερα και να οδηγήσει σε μια πανστρατιά, μακριά από μικρόψυχες, προσωπικές και άλλες διαφορές, στην προσπάθεια της αναγνώρισης του ποντιακού ολοκαυτώματος.
Το οφείλουμε στους νεκρούς μας, το οφείλουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας, το οφείλουμε και στην Ελληνική Ιστορία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Ο Πανοσιολογιότατος Εφραίμ Ενορίας Παλατιτσίων, ο Αιδεσιμότατος Κωνσταντίνος Ενορίας Π. Προδρόμου,ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Σοφιανίδης Γ., ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β κ. Ορφανίδης Γ., οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γουλτίδης Γ. και Σουμελίδης Μ., ο Πρόεδρος Δημ. Διαμερίσματος Παλατιτσίων κ. Κακαγιάννης Α. , ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Κουλουριώτης, ο Δ/ντής του Δημ. Σχολείου Βεργίνας- Παλατιτσίων κ. Σουλίδης Λ. και Εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων.
Επίσης παραβρέθηκαν ο κ. Παπαδόπουλος Παναγιώτης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, (Φιλόλογος) ο οποίος χάρισε στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου δέκα βιβλία από την προσωπική του Βιβλιοθήκη, και ο κ. Τριανταφυλλίδης Ηλίας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ( Φιλόλογος), ο οποίος χαρακτήρισε την όλη εκδήλωση ως πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο μας.
Συντελεστές της εκδήλωσης
Σισμανίδης Στέφανος, τραγούδι
Μητρόπουλος Γιώργος, Λύρα
Χριστοδουλόπουλος Θεόδωρος, Νταούλι
Αφηγητές
Γαβρά Άννα, Κορυφίδης Λευτέρης, Σαββίδου Ο. Ελένη
Επεξεργασία ψηφιακού υλικού, Παρχαρίδης Κώστας
Προβολή, Παπαδοπούλου Μαρίνα
Ήχος, Ήχος και Φως- Ζορμπάς
Αφίσα Πόντιου, Art Vrasil
Σχεδιασμός προγράμματος, Φροσύνη & Στέλλα Παρχαρίδου
Φιλική συμμετοχή, Χορευτικό Συλλόγου Αλεξάνδρειας & Περιχώρων
Πήραν μέρος
Ηλιάδης Κοσμάς, Ηλιάδου Δήμητρα, Ισμαήλοβα Έμμα, Ουρούτσι Κριστιάν, Ουρούτσι Λεντιάν, Παπαδοπούλου Δέσποινα, Παπαδοπούλου Παναγιώτα, Παπαδοπούλου Όλγα, Σαββίδης Αχιλλέας, Σαββίδου Ανδρομάχη, Σαββίδου Αρχοντία, Σαββίδου Δ. Ελένη, Στυλίδης Χρήστος, Στυλίδου Ι. Ελευθερία, Στυλίδου Κ. Ελευθερία, Στυλίδου Ευαγγελία, Χαλιαμάντα Παρθένα.
Κείμενα και επιμέλεια της εκδήλωσης: Άννα Γαβρά.
Το Δ.Σ.