Αστυνομικό Δελτίο Βέροια

Η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών Αστυνομικών – Η εκπροσώπηση της Σχολής Μετεκπαίδευσης Βέροιας

 

Συμμετοχή-Εκπροσώπηση δύο (2) στελεχών της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας στη 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21-03-2018 στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα ιδιαίτερα προβλήματα της Γυναίκας Αστυνομικού αναδείχθηκαν φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο πλαίσιο της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ που πραγματοποιήθηκε χθες, στην Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συμμετοχή γυναικών – αντιπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, του προεδρείου και μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, σύσσωμης της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας καθώς και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και της Περιφέρειας Αττικής. Με πρωτοβουλία και μέριμνα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ημαθίας, από τη Σ.Μ.Ε.Β.Ε. παρευρέθηκαν στην εν λόγω συνδιάσκεψη η Υπαστυνόμος Α΄ Παπαστεργίου Μαρία και η Ανθυπαστυνόμος Καρατζιούλα Γεωργία ως εκπρόσωποι-μέλη της Ένωσης.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, τόσο ο κ. Υπουργός όσο και οι Γενικοί Γραμματείς, κατέστησαν σαφές ότι σε ένα ανδροκρατούμενο σώμα, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η συμμετοχή των γυναικών τόσο στη διοίκησή του όσο και στα συνδικαλιστικά όργανα, γεγονός που επισημάνθηκε και από την Γραμματέα Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών κα ΚΟΥΒΕΛΑ. Υπάρχει, όπως είπαν, πρόοδος, αλλά γίνεται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδικίες και ορισμένες φορές να εκφράζονται και οπισθοδρομικές αντιλήψεις, ενώ πρόθεση της Ηγεσίας είναι όχι μόνο να επιλυθούν άμεσα τουλάχιστον τα αιτήματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά και να γίνει απολύτως κατανοητός ο ρόλος και η ανεκτίμητη συμβολή της υπηρεσίας της Γυναίκας Αστυνομικού ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρον οι ικανότητές της.

Συνολική αποτίμηση των δραστηριοτήτων της Γραμματείας και των αιτημάτων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 3ης Συνδιάσκεψης, έγινε ενώπιον της ηγεσίας από την Γραμματέα κα Μαρία Γιαννακοπούλου, η οποία παρότρυνε τις συναδέλφισσες να συνεχίσουν να στηρίζουν τη Γραμματεία με την ίδια ζέση, υποβάλλοντας προτάσεις και θέσεις για τα γυναικεία ζητήματα. Παρά τα τεράστια άλματα που έχουν γίνει στον τομέα της ισότητας και της κατάργησης των διακρίσεων εντός του σώματος, τονίστηκε ότι υπάρχουν ακόμα απαράδεκτες συμπεριφορές και διακρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη ριζική αναθεώρηση της Κανονιστικής Διαταγής 11, αλλά και με την ουσιαστική ορθολογική αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε τα δικαιώματα των γυναικών και οι όποιες διευκολύνσεις, να μην θεωρούνται «προνόμια» ούτε ειδική μεταχείριση.

Τα κυριότερα αιτήματα που τέθηκαν υπόψη του κ. Αρχηγού, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά τη συζήτηση που είχε προηγηθεί -και για τα οποία έδωσε δεσμεύσεις-, είναι α) η εφαρμογή του άρθρου 31 του ν. 4440/2016 ώστε να χορηγείται άδεια λόγω ασθενείας τέκνων (ισχύει στο δημόσιο), β) κατά τη διάρκεια της κύησης, με βεβαίωση γυναικολόγου η συναδέλφισσα να τίθεται αμέσως με επιθυμία της σε εσωτερική υπηρεσία (πλην σκοπού κρατητηρίων), γ) σύζυγοι ή γονείς με σύζυγο ή τέκνο με αναπηρία 67% και άνω, να δικαιούνται απαλλαγής από τις βάρδιες, δ) διευκόλυνση των συζύγων συναδέλφων, έτσι ώστε να τίθενται σε εναλλασσόμενο ωράριο εργασίας, ε) να εξαιρούνται ρητά από νυχτερινή απασχόληση γυναίκες με τέκνα κάτω των 4 ετών, στ) οι γονείς με αποκλειστική επιμέλεια τέκνων να έχουν ωράριο εργασίας ανάλογο με το σχολικό πρόγραμμα του παιδιού και ζ) οι γονείς με απόφαση δικαστηρίου να μπορούν να προγραμματίζουν τις άδειές τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές.

Στον κ. Αρχηγό τέθηκε ξανά το αίτημα της αποζημίωσης περισσοτέρων της μιας φοράς για τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις από το Ίδρυμα «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας», ενώ για την αντιμετώπιση της κακοποίησης γυναικών, η Γραμματεία Γυναικών πρότεινε: να δημιουργηθούν σποτάκια από το Αρχηγείο, συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού πρώτης γραμμής και εισαγωγή σχετικού μαθήματος στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών από εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό. Επίσης, στα θέματα τροχαίας, η Γραμματεία Γυναικών πρότεινε την καθιέρωση ωριαίου μαθήματος κάθε εβδομάδα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από συναρμόδιους φορείς (τροχονόμοι, συγκοινωνιολόγοι) και αξιολόγηση των Πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής των δήμων.

Η επιτυχής έκβαση και της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Γυναικών Αστυνομικών αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση των ορθών επιλογών της ΠΟΑΣΥ προσδίδοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στο ρόλο της Γραμματείας Γυναικών σε μια περίοδο που δεν είναι καθόλου εύκολος ο αγώνας για την υπεράσπιση και διατήρηση όσων κατέκτησαν οι γυναίκες τα προηγούμενα χρόνια (εισαγωγή στις σχολές, μάχιμες υπηρεσίες, δικαίωμα στην οπλοφορία, αναρρίχηση στην ιεραρχία κ.λπ).

 Βέροια, 27 Μαρτίου 2018

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας