Απόψεις

“Τα γυαλιά της ψηφοφοβίας” γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

 

​Τα γυαλιά της μυωπίας ή της πρεσβυωπίας τα φοράμε για να βλέπουμε καλύτερα. Εκτός όμως από αυτά, ξεκινάμε τη μέρα μας φορώντας κι άλλα γυαλιά. Και όχι για να βλέπουμε πιο καθαρά, αλλά για να προσαρμόζουμε όσα βλέπουμε σε όσα θα θέλαμε να βλέπουμε. Τα γυαλιά αυτά, άυλα όπως είναι, δεν τα βγάζουμε στον ύπνο. Συνδιαμορφώνουν έτσι ακόμα και τα όνειρά μας ή τους μισοξύπνιους-μισοκοιμισμένους σχεδιασμούς μας. Και κάτι επιπλέον: Μας επηρεάζουν ακόμα κι αν νομίζουμε ότι κάποια από αυτά τα βγάλαμε επιτέλους, τα σπάσαμε, τα πετάξαμε, για να ξαλαφρώσει ο νους μας.

Τα αναφέρω σε τυχαία σειρά: Τα γυαλιά της εθνικότητάς μας. Της θρησκείας μας. Της γενέτειράς μας. Του φύλου μας. Των φιλικών και συγγενικών μας σχέσεων. Της τάξης μας. Των ιδεών μας, που δεν αντιστοιχούν πάντα στα συμφέροντα της τάξης μας. Του κόμματός μας, με το οποίο σπανίως συμφωνούν οι ιδέες μας. Του επαγγέλματός μας, για το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι δεν αποτελεί συντεχνία. Της ομάδας μας.

Απ’ όλα αυτά, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης διάλεξαν τα γυαλιά της γενέτειράς τους και της ομάδας τους για να δουν την υπόθεση του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ και της τιμωρίας του. Ετσι φαίνεται δηλαδή. Γιατί μπορεί να μην είναι όλοι τους και Θεσσαλονικείς και Παοκτζήδες. Επειδή όμως τυχαίνει να πολιτεύονται στη Θεσσαλονίκη, φόρεσαν τα γυαλιά του επαγγέλματός τους και του κόμματός τους και είπαν να συστρατευτούν με τους οπαδούς του βόρειου Δικεφάλου και με τη διοίκησή του. Να δηλώσουν μέλη της «οικογένειας του ΠΑΟΚ», σύμφωνα με τους πρωτοσέλιδους τίτλους των αθλητικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης. Δεν πρωτοτύπησαν. Τα γυαλιά της ψήφου, της ψηφοφοβίας μάλλον, του φόβου μήπως χάσουν ψήφους αν δεν δώσουν βροντερό παρών, τα φόρεσαν κατά καιρούς, διακομματικώς, οι βουλευτές του Πειραιά, της Β΄ Αθηνών, της Κρήτης κτλ. Πάντα παρακινούμενοι από το φίλαθλο πνεύμα τους, που τους πείθει πως η ομάδα της γενέτειράς τους ή της εκλογικής τους περιφέρειας «σφαγιάζεται μονίμως από το κατεστημένο».

Ο ΠΑΟΚ παίζει καλή μπάλα φέτος. Και η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός είναι κάκιστος. Σφυρίγματα έχουν πάρει και οι τρεις τους. Δυστυχώς, ο τίτλος δεν θα κριθεί στα γήπεδα αλλά στα δικαστήρια. Επειδή ο «ηρωικός λαός» κάθε ομάδας εκπαιδεύτηκε να πιστεύει πως έχει πάντα δίκιο, κι ας εκτοξεύει φωτοβολίδες, μπίρες ή «ανεμίζουσες χαρτοταινίες». Ενα δίκιο που, όσο άδικο κι αν είναι, θα του το αναγνωρίσουν τελικά βουλευτές, κόμματα, κυβερνήσεις. Από ψηφανασφάλεια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων