Πολιτισμός

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)
Το e-Pontos.gr λίγο πριν την έναρξη του 13ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, θυμάται και σας παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα για την μεγάλη γιορτή του Ποντιακού Πολιτισμού, το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Το θεσμό που διοργανώνεται εδώ και 12 χρόνια από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Το Πρώτο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2005, στη Θεσσαλονίκη και ήταν αφιερωμένο στο θρύλο του ποντιακού τραγουδιού αείμνηστο τραγουδιστή Χρύσανθο.

 Χίλιοι πεντακόσιοι νέες και νέοι απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας βρέθηκαν στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης και παρουσίασαν ποντιακούς χορούς μπροστά σε ένα κοινό 5.000 θεατών, εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής ηγεσίας, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων. Κι όπως είπαν οι παρουσιαστές των χορευτικών συγκροτημάτων Αχιλλέας Βασιλειάδης και Γιώργος Συμεωνίδης, οι πρόγονοί μας δημιούργησαν κυκλικούς χορούς, δείγμα ενότητας και ισότητας, αφού ο τελευταίος χορευτής, χορεύει δίπλα με τον πρώτο.
2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
 
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Στις 11 Νοεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο. διοργανώθηκε στην Δράμα στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Κραχτίδης» το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

 Συμμετείχαν αντιπροσωπευτικά τμήματα από τα χορευτικά των ποντιακών σωματείων της Ελλάδας και πήραν μέρος γύρω στους 1500 νέοι και νέες.
Για δεύτερη φορά οι νέοι και νέες των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδος συναντήθηκαν όλοι μαζί σε μια κοινή κορυφαία εκδήλωση πολιτισμού που στόχο είχε την προβολή και διατήρηση της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού. Η μαζική και δυναμική αυτή εκδήλωση των νέων εκπέμπει ταυτόχρονα και ένα αισιόδοξο μήνυμα διεξόδου στα σύγχρονα τεχνητά αδιέξοδα της νεολαίας.
3ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)
Στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης Λάρισας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου 2007, το 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 χορευτές των 340 ποντιακών σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος απ’ όλη τη χώρα. Με τους ήχους της λύρας, του νταουλιού, του γαβάλ, νέες και νέοι, ηλικίας από 4 έως 22 ετών, ταξίδεψαν απ’ όλες τις γωνιές της χώρας μας και χόρεψαν τικ, διπάτ, κότσαρι, σερανίτσα, τρυγώνα, λετσίνα, σαρίκουζ, δείχνοντας πως η παραδοσιακή μουσική δε χάνεται με την πάροδο των χρόνων, αλλά αναβαπτίζεται από γενιά σε γενιά και ολοένα και περισσότερο δυναμώνει.
Το φεστιβάλ φέτος ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς των πυρόπληκτων περιοχών των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών και στον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Εποχή» Τραπεζούντας Νίκο Καπετανίδη, ο οποίος απαγχονίστηκε στα δικαστήρια ανεξαρτησίας στην Αμάσεια, στις αρχές του περασμένου αιώνα, για τη μαχητική του δημοσιογραφία, μια μέρα σαν προχτές, φωνάζοντας «ζήτω ο Πόντος, ζήτω η Ελλάδα».
Τη συνέχεια μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ
banner-article

Ροη ειδήσεων