Κόσμος

Εμφυτεύματα μικροτσίπ σε εργάτες

Η σύριγγα «κυλάει» μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Στη συνέχεια, με ένα κλικ, ένα μικροτσίπ εγχέεται στο χέρι του εργαζόμενου. Ένα ακόμη «cyborg» δημιουργήθηκε.

Με αυτόν τον ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο ξεκινά το δημοσίευμα των «Los Angeles Times» για την πρακτική εμφυτευμάτων μικροτσιπ σε εργαζόμενους από εταιρείες.

Αυτό που θα μπορούσε να εκληφθεί ως δυστοπία στους χώρους εργασίας, είναι σχεδόν ρουτίνα για την σουηδική start-up, «Epicenter», η οποία δραστηριοποιείται ως «εργαστήριο» για άλλες νέες επιχειρήσεις. Η εταιρεία εμφυτεύει στους εργαζόμενούς της μικροτσίπ σε μέγεθος κόκκων ρυζιού που λειτουργούν ως κάρτες για να ανοίγουν πόρτες, να λειτουργούν εκτυπωτές ή για αγορές με μια κίνηση του χεριού.

«Το μεγαλύτερο όφελος, πιστεύω, είναι η ευκολία», δήλωσε ο Πάτρικ Mesterton, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «Epicenter». Ως απόδειξη, ξεκλειδώνει μια πόρτα απλώς κουνώντας το χέρι του κοντά της. «Αντικαθιστά ουσιαστικά πολλά πράγματα που έχετε, άλλες συσκευές επικοινωνίας, είτε πρόκειται για πιστωτικές κάρτες ή για κλειδιά.».

Η ίδια η τεχνολογία δεν είναι νέα: Αυτά τα τσιπ χρησιμοποιούνται ως εικονική κολάρα για τα κατοικίδια ζώα, και οι εταιρείες τα χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τις διανομές. Αλλά ποτέ πριν δεν είχε χρησιμοποιηθεί για να εντοπίζονται εργαζόμενοι σε ευρεία κλίμακα. Η «Epicenter» και μερικές ακόμη εταιρείες θα είναι οι πρώτες που θα κάνουν τα εμφυτεύματα τσιπ ευρέως διαθέσιμα.

Και όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες τεχνολογίες, τίθενται ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Παρά το γεγονός ότι τα τσιπ είναι βιολογικά ασφαλή, τα δεδομένα που παράγουν μπορούν να δείχνουν πόσο συχνά έρχονται στην δουλειά τους οι εργαζόμενοι ή κάθε τι που αγοράζουν. Σε αντίθεση με τις πιστωτικές κάρτες και τα smartphones από τα οποία μπορούν να συλλεχθούν τα ίδια στοιχεία, ο άνθρωπος που θα έχει εμφυτευμένο ένα τέτοιο τσιπ δεν θα μπορεί να το αποχωριστεί.

Υπερασπιζόμενος αυτήν την τεχνολογία, ο Mesterton λέει ότι είναι όντως μεγάλο βήμα να βάλεις κάτι μέσα στο σώμα σου και ότι και ο ίδιος είχε τις αμφιβολίες του αρχικά, ωστόσο, λέει ότι ήδη ο κόσμος έχει εμφυτευμένες συσκευές όπως οι βηματοδότες, δηλαδή κάτι πολύ σοβαρότερο από ένα μικρό τσιπ που «απλώς» θα επικοινωνεί με συσκευές.

Η «Epicenter» φιλοξενεί πάνω από 100 εταιρείες και περίπου 2.000 εργαζομένους και άρχισε την εμφύτευση των τσιπ στους εργαζόμενους τον Ιανουάριο του 2015. Τώρα, περίπου 150 εργαζόμενοι έχουν εμφυτευμένα τσιπ. Μια εταιρεία με έδρα στο Βέλγιο «προσφέρει» επίσης τους υπαλλήλους της για εμφύτευση και υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο όπου λάτρεις της τεχνολογίας το έχουν δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούν τεχνολογία κοντινού πεδίου επικοινωνίας, ή NFC, το ίδιο όπως και οι ανέπαφες συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες ή τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Όταν ενεργοποιείται από έναν σαρωτή σε μερικά εκατοστά απόσταση, μια μικρή ποσότητα δεδομένων ρέει μεταξύ των δύο συσκευών μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Τα εμφυτεύματα είναι «παθητικά», δηλαδή περιέχουν πληροφορίες που άλλες συσκευές μπορούν να διαβάσει, αλλά δεν μπορούν τα ίδια να διαβάσουν πληροφορίες.

Ο Ben Libberton, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, λέει ότι οι χάκερ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκτήσουν πληροφορίες από το ενσωματωμένο μικροτσίπ και τα ηθικά διλήμματα θα διογκώνονται όσο εξελίσσονται τα μικροτσίπ.

Προς το παρόν, εργαζόμενοι όπως η 25χρονη, Sandra Haglof, που εργάζεται για την Eventomatic, μια εταιρία που λειτουργεί στο πλαίσιο της «Epicenter», απλώνει το χέρι της για να εμφυτευθεί το τσιπ. «Θέλω να είμαι μέρος του μέλλοντος», λέει γελώντας.

tvxs.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ