Βέροια

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Βέροιας 1-4 Δεκεμβρίου Χώρος Τεχνών

kilkis fest poster-1.cdr

Η Κ.Ε.Π.Α. και το Κ.Α.Π.Α. του Δήμου Βέροιας έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν σε 4 μέρες συνεχόμενης γιορτής, σε 6 παραστάσεις από 3 βραβευμένους θιάσους, με 3 διαφορετικά έργα , που προέρχονται από 3 διαφορετικές χώρες ( ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ) & 1 εργαστήριο για εκπαιδευτικούς ! Θεατρικά έργα χωρίς λόγια, με πολύ μουσική, κίνηση και εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων ώστε να ερμηνεύσουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις θα φιλοξενηθούν στη σκηνή του  Χώρου Τεχνών για να μυήσουν …μεγάλους και μικρούς  στη μαγεία του Κουκλοθέατρου. Καλές Γιορτές, με αγάπη !

***ενισχύουμε το κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Βέροιας. Προσφέρουμε ένα τρόφιμο μακράς διαρκείας (αντί εισιτηρίου) ***

Αναλυτικό Πρόγραμμα και Βιογραφικά Θιάσων

Πέμπτη 1 Δεκεβρίου

 

  • 30π.μ & 12.30μ. (παραστάσεις για Σχολεία)

 

TITERES ETCETERA –Ισπανία / TITERES ETCETERA  (Spain)

«Ο Πέτρος και ο λύκος» / Peter and the Wolf

Μαύρο κουκλοθέατρο με ζωντανή ορχήστρα

Διάρκεια: 50’ λεπτά

 

Χώρος: XΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ

 

Το έργο

Ο Prokofiev χρησιμοποίησε ένα απλό παραμύθι και δημιούργησε ένα μουσικό αριστούργημα για να εισάγει τα παιδιά στον πολύπλοκο κόσμο της ορχήστρας. Στο έργο «ο Πέτρος και ο λύκος», υπάρχει μία διαδοχή στιγμών αγωνίας και στιγμών γέλιου άρρηκτα δεμένων με την ζωντανή μουσική. Η μουσική τονίζει δραματουργικά το σενάριο. Πίσω από την ορχήστρα, μία μαγική ατμόσφαιρα δημιουργείται. Ο θεατής απορροφάται από την αρχή της παράστασης σ’ ένα μυστήριο κόσμο από λέξεις, μουσική και σχήματα (σαν παιδικές ζωγραφιές) που βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Μία παράσταση που υμνεί τη συνεργασία μεταξύ φίλων η οποία μπορεί να φέρει υπέροχα αποτελέσματα!

Η παράσταση «ο Πέτρος και ο λύκος» παρουσιάστηκε πρώτη φορά από την ομάδα Etcétera το 1997 και το 1999 πήρε το Ισπανικό Εθνικό Βραβείο για την καλύτερη παιδική παράσταση. Από τότε έχει παρουσιαστεί σε μικρές και μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο! Φέτος, αυτή η τόσο ιδιαίτερη μουσική σύνθεση, εμπλουτισμένη με χρώμα και κίνηση, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Βέροια! Κατά τη διάρκεια της παράστασης, μείνετε σιωπηλοί και κρατήστε τα μάτια σας ολάνοιχτα ώστε να μην χάσετε τίποτα! Όταν η παράσταση τελειώσει, κλείστε τα μάτια σας και ονειρευτείτε!

Σκηνοθεσία και κείμενο: Enrique Lanz

Μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ

 

Η ομάδα

Η θεατρική ομάδα “Etcétera” ιδρύθηκε στην Γρανάδα το 1981 από τους Εnrique Lanz και Fabiola Gariddo και είναι πλέον μία από τις πιο αναγνωρισμένες διεθνώς. Η ομάδα Etcétera έχει παρουσιάσει ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων, οι οποίες είχαν σημαντική επιτυχία και έλαβαν διθυραμβικές κριτικές από το κοινό αλλά και από τους κριτικούς. Έτσι ξεκίνησαν να συμμετέχουν στα πιο μεγάλα διεθνή φεστιβάλ κουκλοθέατρου και μουσικής ταξιδεύοντας σε πολλές χώρες. Έχουν επίσης δώσει παραστάσεις στις πιο διάσημες θεατρικές σκηνές της Ισπανίας. Αποτελούν ποιοτικό σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ισπανική θεατρική σκηνή λόγω της πρωτοτυπίας και της τελειότητας που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες τους.

Οι παραστάσεις του θιάσου Etcétera μπορούν να περιγραφούν ως μιούζικαλ με κούκλες και αντικείμενα για όλες τις ηλικίες αλλά αυτό που τους διαφοροποιεί είναι η ποιητικότητα και η αισθητική που χαρακτηρίζει τα έργα τους, αποτέλεσμα της διαρκούς έρευνας που διεξάγουν για την κατασκευή και το χειρισμό της κούκλας.

 

_______________________________________________________________

 

Παρασκευή   2 Δεκεμβρίου

 

10.00π.μ. & 12.00μ  (παραστάσεις για Σχολεία)

 

& Σάββατο   3 Δεκεμβρίου

 

7.00μ.μ (με κάρτα ελεύθερης εισόδου) *

 

Το θέατρο των ποδιών της Βερόνικα Γκονζάλες (Ιταλία – Αργεντινή)
 /

«Μια φορά και έναν καιρό …δυο πόδια » /

Ποδοθέατρο (κουκλοθέατρο με τα πόδια)

Το έργο

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έτσι και η Veronica Gonzalez έχει 2 πόδια … αλλά τα πόδια της είναι ιδιαίτερα: μπορούν να μεταμορφωθούν σε απίστευτους χαρακτήρες από μόνα τους, κάθε φορά που τα σηκώνει προς στον ουρανό.

Αυτές οι ‘σωματικές’ κούκλες κινούνται στο ρυθμό της μουσικής και ερμηνεύουν ιστορίες γεμάτες φαντασία, ποίηση και χιούμορ.

Αυτή η παράσταση έχει ενθουσιάσει θεατές από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη, τη Βραζιλία, την Νότια Κορέα και … σίγουρα θα σας ξετρελάνει κι εσάς!

Χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια της αλλά ποτέ το κεφάλι της, η Veronica Gonzalez  δημιουργεί και χειρίζεται κούκλες χρησιμοποιώντας κάθε μέρος του σώματός της. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτή η πολύπλοκη παράσταση παίζεται εξ ολοκλήρου μόνο από μια γυναίκα. Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά για να παρατηρήσετε ότι το πρόσωπο της κάθε κούκλας είναι στην ουσία η πατούσα του ποδιού της!

Η ιστορία διαδραματίζεται με τόσο εκφραστικούς χαρακτήρες που γρήγορα καταφέρνει να κλέψει γρήγορα την προσοχή σας και να σας παρασύρει σε μια μοναδική αίσθηση σα να παρακολουθείτε κινούμενα σχέδια. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος σε αυτή τη συγκινητική παράσταση κουκλοθέατρου που υπερβαίνει τα εμπόδια της γλώσσας και το απολαμβάνουν θεατές ανά τον κόσμο όλο.

https://www.youtube.com/watch?v=0YlX6OrqkPI

Veronica Gonzalez

Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Ζει στην Ιταλία από το 2000 και γυρίζει όλο τον κόσμο παίζοντας παραστάσεις κουκλοθέατρου.

Όταν ήταν 15 χρονών συνεργάστηκε για πρώτη φορά με μια επαγγελματική ομάδα Θεάτρου στο Μπουένος Άιρες και από κει και πέρα ακολούθησε καλλιτεχνική καριέρα σπουδάζοντας μουσική και υποκριτική.

Στην Ιταλία, γνώρισε την Λάουρα Κίμπελ, την οποία και ακολούθησε στα ‘βήματά’ της, και έγινε η μοναδική μαθήτριά της που δημιουργεί ιστορίες παντομίμας με τα πόδια και τις πατούσες.

Η Veronica Gonzalez παρουσιάζει «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΟΔΙΩΝ» μια υπέροχη παράσταση με αστείες φιγούρες που γεννιούνται από διάφορα και συνήθως αχρησιμοποίητα μέρη του σώματος. Αυτές οι φιγούρες που είναι φτιαγμένες από σάρκα και οστά, αγαπούν, κλαίνε και δημιουργούν ποίηση.

 

Παρασκευή   2 Δεκεμβρίου

  • 00μ.μ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: **

Εργαστήριο Σχεδιασμού, κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας από αφρολέξ

Διάρκεια: 3 ώρες

 

Το εργαστήριο

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες /  εργαζομενους  στον πολιτιστικό τομέα και ενήλικες που ενδιαφέρονται για τον κόσμο της κούκλας και το θεάτρου με αντικείμενα.

 

Θα χρησιμοποιηθεί σαν υλικο φύλλα αφρολέξ, με τις οποιες θα δημιουργήσουμε αντικείμενα (μαριονέτες, επικεφαλής των ζώων, τα μουσικά όργανα, καπέλα, μάσκες), από δισδιάστατα με λευκό φύλλο αφρού, σε τρισδιάστατες και πολύχρωμες τελειωμενες μαριονέτες.

Η τεχνική αυτή επιτρέπει να έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολουθώντας απλές οδηγίες.

Η δημιουργία “ζωόμορφα” αντικείμενα μπορεί να Να τελειώνει οργανώνοντας μικρές δραματουργίες με την εμψύχωση των κουκλών επί σκηνής.

 

Σάββατο   3 Δεκεμβρίου

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ , 2Ο μέρος

  • 00π.μ

Εργαστήριο Σχεδιασμού, κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας από αφρολέξ

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ (3 ώρες)

Πρώτο βήμα: συναρμολόγηση των τεμαχίων.

Δεύτερο στάδιο: τελειοποίηση των κουκλών με υφάσματα και άλλα υλικά.

Τρίτο βήμα: βασικές έννοιες για το χειρισμό και εμψύχωση των κουκλών.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Κάθε συμμετέχων θα πρέπει να φέρει ένα ψαλίδι για υφάσματα και  ένα πινέλο με λεπτή μύτη.

Ντυμένοι με παπούτσια και ρούχα άνετα και εργασίας (μπορούν να λερώνονται)  η ποδιά.

 Με τη Veronica Gonzalez

 

Κυριακή    4 Δεκεμβρίου

 

Michele Cafaggi– Ιταλία.

«Ο ανθρωπάκος της βροχής » / The little rain man

 (με κάρτα ελεύθερης εισόδου)

 

Η παράσταση

Τεχνικές: Κλόουν, παντομίμα, μαγικά, σαπουνόφουσκες

Μουσική: David Baldi

 

Διάρκεια: 60’

Δίχως λόγια

Ηλικίες: 5+

 

Χώρο: Xώρος Τεχνών

 

O καλύτερος μάγος της σαπουνόφουσκας στην Ιταλία, φέρνει το υπέροχο σόου του στη Βέροια! Η δουλειά του Cafaggi είναι ένα φανταστικό μείγμα από την κλασική ιταλική τέχνη του κλόουν και από σαπουνόφουσκες. Μία κακοφωνία από σαπούνι και αστείες κακοτυχίες.

Ο Omino (ο μικρός ανθρωπάκος) στοιχειώνεται από τον κακό καιρό! Βρέχει ακόμη και μέσα στο σπίτι του! Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι κάθε αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις σαπουνόφουσκες και μαγικές εκπλήξεις.

Μα τι συμβαίνει; Το σπίτι γεμίζει με φούσκες σε όλα τα μεγέθη, μικροσκοπικές και τεράστιες, αφρώδεις και διάφανες σαν κρύσταλλο. Εν τω μεταξύ, η βροχή σταματάει… Και σύντομα ξεκινά το χιόνι να πέφτει. Αψου!!!!

Μία μαγική παράσταση… για μεγάλους και μικρούς!

https://www.youtube.com/watch?v=LFYJ_jKR1nI

 

Ο καλλιτέχνης

Ο Michele Cafaggi είναι μίμος, κλόουν, ζογλέρ και έχει μελετήσει για πολλά χρόνια για να καταφέρει να ασκεί την τεχνική δημιουργίας τεράστιων σαπουνόφουσκων με θεατρικό τρόπο. Σπούδασε στην Ιταλία και στη Γαλλία με τους Jango Edwards, Quelli di Grock, Philippe Gaulier, Marcel Marceau, Philippe Radice, στην Εθνική σχολή τσίρκου Fratellini, στην σχολή Τσίρκου του Μιλάνο και στη σχολή θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Από το 1993 εργάζεται σαν καλλιτέχνης δρόμου, σε συνεργασία με κέντρα νεολαίας, γηροκομεία, φυλακές, σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία. Είναι κλόουν-γιατρός από το ίδρυμα «Theodora Foundation»

 

*η κάρτα ελεύθερης εισόδου θα διατίθεται από τη Γραμματεία του Χώρου Τεχνών από τη Δευτέρα 28/11 . Θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο , ενώ οι πόρτες θα ανοίγουν σαράντα λεπτά νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα έναρξης . Δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη κάθε παράστασης  , θα δίδονται όλες οι κενές θέσεις . Επομένως , η προσέλευση θα πρέπει να γίνει έγκαιρα .

** σχετικά με το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ . Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στη Γραμματεία του Χώρου Τεχνών (2331078100) , ενώ λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : Κ.Ε.Π.Α  & Κ.Α.Π.Α. Δήμου Βέροιας

Σε συνεργασία και δικτυωμένο με το «ΘΕΣΣpuppet ‘16»

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου & Παντομίμας της Θεσσαλονίκης

***ενισχύουμε το κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Βέροιας. Προσφέρουμε ένα τρόφιμο μακράς αντί εισιτηρίου) ***

banner-article

Ροη ειδήσεων