Κοινωνία Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων – Τρεις επίκαιρες συνεντεύξεις

Μ’  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων η Φαρέτρα θέλοντας να βοηθήσει στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, της δωρεάς οργάνων,   παρουσιάζει τρεις παλιότερες αλλά επίκαιρες συνεντεύξεις των Θόδωρου Μουρατίδη, λήπτη, της Δώρας Ζευγαροπούλου    δωρήτριας των οργάνων του παιδιού της, και του γιατρού  Δημήτρη Γάκη, μεταμοσχευτή.

Θόδωρος Μουρατίδης, ένας αγωνιστής της ζωής

2014-11-02-sunenteuxis-smirni-mouratidis2Συζητώντας για την αγωνία και τον αγώνα του υποψήφιου λήπτη για μεταμόσχευση

Συνέντευξη στη Δήμητρα Σμυρνή

Αντιπροσωπεύοντας τους ανθρώπους με τους οποίους τον συνδέει μια κοινή μοίρα,  ο Θόδωρος Μουρατίδης, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αγώνα, αισιοδοξίας και αγάπης.

Καθηγητής χημικός, στη σύνταξη εδώ και δυο χρόνια, αθλητής με μεγάλες διακρίσεις σε Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Αγώνες Νεφροπαθών, σεμνός και αθόρυβος από τη φύση του, είναι ένας άνθρωπος που βιώνει εδώ και δεκαπέντε χρόνια τη σκληρή διαδικασία της αιμοκάθαρσης, με φωτεινό διάλειμμα τη μεταμόσχευση νεφρού αλλά και την, μετά από μερικά χρόνια, απόρριψή του. Ένας άνθρωπος που συνεχίζει να ζει, να ελπίζει και να αγωνίζεται, με το ίδιο πάθος για τη ζωή και το συνάνθρωπο…

Διαβάσετε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δώρα Ζευγαροπούλου. Δωρίζοντας ζωή με δύναμη και μεγαλείο ψυχής

2014-11-05-Sunenteuxis-smirni-zeygaropoulou2 Συνέντευξη στη Δήμητρα Σμυρνή

Δώρα Ζευγαροπούλου, δωρήτρια οργάνων του παιδιού της.

“Να μάθουμε να μετουσιώνουμε τον πόνο σε δημιουργία. Ο πόνος είναι αναμφισβήτητος, το θέμα είναι πώς τον χειρίζεται ο καθένας. Μέσα στα δύσκολα μαθαίνουμε, αλλάζουμε, προχωρούμε το μυαλό και την ψυχή μας. Είναι στο χέρι μας να δούμε αλλιώς τις δυσκολίες και τις τραγωδίες. Να σταθούμε με συμπόνια στο διπλανό μας, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας σ’ αυτό, που λέγεται ΖΩΗ.” Δώρα Ζευγαροπούλου

Απλή, με μια λάμψη που μόνο αυτός, που ξέρει ποιος είναι και πού πάει, μπορεί να έχει, η Δώρα Φωτιάδου – Ζευγαροπούλου δέχτηκε να πορευτεί σε μια διαδρομή εσωτερικής αναζήτησης, τρία χρόνια* μετά το θάνατο του παιδιού της, του δεκαεξάχρονου Λεωνίδα, και τη δωρεά των οργάνων του.
Όποιος νομίζει ότι η συμπόρευση σ’ αυτήν τη διαδρομή είναι εύκολη, κάνει λάθος. Αισθήματα του συνομιλητή της όπως το δέος – θαυμασμός γι’ αυτήν και φόβος συνάμα, φόβος μήπως βρεθεί κι αυτός, ο συνομιλητής, στη δική της θέση – αισθήματα όπως ο έλεος και πάλι ο φόβος, («δι’ ελέου και φόβου»), της Αρχαίας Τραγωδίας, οδήγησαν τελικά μέσα από μια κατάθεση συναισθημάτων και σκέψεων στην αριστοτελική «κάθαρση», στη λύτρωση.

Διαβάσετε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δημήτρης Γάκης. Η πάλη του µεταµοσχευτή µε το θάνατο

2014-11-08-synenteuxis-smirni-gakis

Μεταμοσχεύσεις. Δωρεά οργάνων-Δωρεά ζωής

Συνέντευξη στη Δήμητρα Σμυρνή

Πηγαίνοντας να τον συναντήσω στην Κλινική των Μεταµοσχεύσεων, στο «Ιπποκράτειο»*, ήξερα ποιος ήταν ο Δηµήτρης Γάκης. Επιστήµονας µε περγαµηνές, γιατρός – µαχητής µε πολύχρονη εµπειρία στις µεταµοσχεύσεις, προσωπικότητα µε έντονη ακτινοβολία και ανθρωπιά.
Στο τέλος του διαδρόµου της Κλινικής, στο µικρό του γραφείο, µε υποδέχτηκε το πλατύ του χαµόγελο, η έκδηλη ευφυΐα του, εστιασµένη στο οξύτατο βλέµµα του, µε υποδέχτηκε µια σπάνια ανθρώπινη ζεστασιά…
Ο Δηµήτρης Γάκης µιλά για τα πάντα. Για τους δασκάλους του στο σχολείο και στη ζωή, για τις επιλογές του και το όραµα της Ιατρικής, για τις δυσκολίες και τις προοπτικές των µεταµοσχεύσεων, για την καθηµερινή πάλη µε το Χάρο, για τα ακραία συναισθήµατα του µεταµοσχευτή αντίκρυ στη ζωή και το θάνατο, για το ιατρικό «θαύµα» και τα όριά του, για τη δύναµη της αγάπης και της προσφοράς, που είναι η βαθύτερη έκφραση του θείου…

Διαβάσετε τη συνέχεια ΕΔΩ

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ