Εκτός από το βιοτικό επίπεδο και τη ψυχολογία, η φτώχεια βλάπτει και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Αμερικανική έρευνα συνδέει την έλλειψη πόρων με πτώση της ευφυΐας και πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι μελέτησαν περίπου 3.400 ενήλικες 18 – 30 ετών και η καταγραφή στοιχείων ξεκίνησε το 1985. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως τα άτομα που τα έβγαζαν δύσκολα πέρα στα οικονομικά τους στη νεαρή ενήλικη ζωή τους, είχαν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις σε δοκιμές λεκτικής μνήμης, στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και στις εκτελεστικές λειτουργίες.
Παράλληλα, τα άτομα αυτά είχαν αναπτύξει περισσότερες κακές συνήθειες και ζούσαν πιο ανθυγιεινά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πολλά προβλήματα υγείας.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι λόγοι που επηρεάζεται η εγκεφαλική λειτουργία είναι το μόνιμο άγχος για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, οι κακές συνήθειες που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και του εγκεφάλου (αλκοόλ, ουσίες) και η μειωμένη δυνατότητα μόρφωσης. Όμως δεν έχουν κάποια επιβεβαιωμένη απάντηση. “Οι οικονομικές αντιξοότητες σε νεαρή ηλικία είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη γνωστική λειτουργία στη μέση ηλικία” δήλωσε στο American Journal of Preventative Medicine η Adina Zeki Al Hazzouri, επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια του πανεπιστημίου.