Βέροια Περιβάλλον

Οικολογική Ομάδα Βέροιας: “Τάφρος 66” το 2016

Διαβάσαμε στα τέλη Αυγούστου στον τοπικό τύπο (και ηλεκτρονικό) ότι, κλιμάκιο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με δυο Βουλευτές του, επισκέφθηκαν τις αρμόδιες υπηρεσίες και ενημερώθηκαν για το επίπεδο ρύπανσης στην Τάφρο 66. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι: «… μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός, ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πλήρους λειτουργίας των μονάδων τυποποίησης οπορωκηπευτικών, η κατάσταση του νερού της τάφρου είναι ικανοποιητική και δεν παρατηρούνται τα φαινόμενα ευτροφισμού και δυσοσμίας, όπως συνέβαινε επί σειρά ετών στο παρελθόν. Δηλώθηκε δε, ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να ολοκληρωθεί η φετινή καμπάνια χωρίς σημαντικά προβλήματα ρύπανσης της τάφρου».

Τελικά και σ΄αυτό το αντικείμενο, δεν άλλαξε απολύτως τίποτε. Η ρύπανση, συνεχίζει εντονότατη και στην Πέλλα και στην Ημαθία. Η Οικολογική Ομάδα Βέροιας, αποτύπωσε την κατάσταση που δεν θέλει καν αναλύσεις του νερού. Δημοσιοποιούμε μόνο δέκα φωτογραφίες. Πλήρως ανεπεξέργαστα απόβλητα, καταλήγουν στην Τάφρο 66 και κρυμμένος αγωγός αποβλήτων ακόμη μια χρονιά. Σε ότι αφορά την Πέλλα, η ίδια κατάσταση. Η διαφορά είναι ότι αφήνουν πολύ καθαρό νερό στην Τάφρο 66 και το απόβλητο αραιώνεται. Εξ άλλου, στα πολλά χιλιόμετρα μέχρι να έρθει το νερό στο Νομό μας, το οργανικό ρυπογόνο φορτίο, αυτοαποικοδομείται. Δηλαδή, δεν βρωμάει το ποτάμι και δεν υπήρξαν νεκρά ψάρια διότι, αφήνουν πολύ καθαρό νερό και όχι ότι λειτουργούν οι βιολογικοί καθαρισμοί. Και επειδή τα νεκρά ψάρια είναι αποτέλεσμα κάποιας πολιτικής, θα τα βρίσκανε οι φορείς πολιτικής, πάνω στα γραφεία τους, ακόμη μια φορά.

PIC_1228

Ζητήσαμε από το τμήμα Ανάπτυξης στοιχεία των αναλύσεων που έγιναν και μας είπανε ότι φέτος ήταν «τζάμι»  όλες οι αναλύσεις. Γραπτά μας απάντησαν ότι δεν τα δικαιούμαστε, μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΠΕ Ημαθίας (Ματρατζής Λάζαρος). Δηλαδή αυτό που λέει ο Νόμος, ότι δηλαδή σε ότι αφορά το περιβάλλον, έννομο συμφέρον έχει ο κάθε πολίτης και έχει πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία, είναι παραμύθια. Ασφαλώς και θα πάρουμε τα πάντα γραπτώς και θα δοθεί συνέχεια σε κάποιους που συνεχίζουν να παραβαίνουν το καθήκον τους. Ενημερωτικά λέμε ότι τα 39 (τριάντα εννέα) δείγματα υγρών αποβλήτων που στάλθηκαν για ανάλυση σε πιστοποιημένο εργαστήριο, βρέθηκαν εντός των προβλεπόμενων ορίων.

Όμως εχει ενδιαφέρον το εξής. Νεόκοποι Βουλευτές, που την περνάνε τώρα φίνα,  πριν γίνουν Βουλευτές, γυρνούσαν με φωτογραφική μηχανή και στο ποτάμι, για να έχουν αξιόπιστα στοιχεία στα χέρια τους ή ζητούσαν φωτογραφίες από τρίτους. Τώρα, ενημερώνονται από τις υπηρεσίες παρακαλώ. Και μας βεβαιώνουν ότι όλα καλά.  Σα δεν ντρεπόμαστε λίγο. Έστω λίγο.(Δεν αφορά εσάς κύριε Αντωνίου).

ΥΓ: Πάντως περιμένουμε κάποιος να αμφισβητήσει τα όσα καταθέτουμε εδώ.

Βέροια 6-9-2016

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

PIC_1152PIC_1161PIC_1170PIC_1178PIC_1218PIC_1222PIC_1229PIC_1233

banner-article

Ροη ειδήσεων