Γράμματα & Τέχνες

Αρχαία Λείβηθρα. Μυσταγωγία υπό το φως της πανσελήνου στη γη του Ορφέα

Δήμητρα Σμυρνή

Καθώς η σελήνη αναδύονταν πορφυρή μέσα από τη θάλασσα στα Αρχαία Λείβηθρα, τη γη της Πιερίας, όπου γεννήθηκε και τάφηκε ο Ορφέας, με   φωτισμένο στο βάθος το Κάστρο του Πλαταμώνα και ψηλότερα τον Παλιό Παντελεήμονα να αχνοφαίνεται μέσα στη νύχτα σκαρφαλωμένος στο βουνό, η γιορτή της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου βρήκε την καλύτερή της ώρα, αφού η βραδιά που ακολούθησε τα είχε όλα.

Λόγος, μουσική, τραγούδι, τόπος που οδηγούσε σε συνειρμούς, αφού η γιορτή τελούνταν στο μικρό θεατράκι του αρχαιολογικού πάρκου – και προπαντός με το φεγγαρόφωτο να επιβάλλεται και να υποβάλλει-  αλλά και κόσμος, ατέλειωτες παρέες όλων των ηλικιών, άλλοι κουβαλώντας στα χέρια τις θαλασσινές σεζ-λονγκ κι άλλοι αφημένοι στο γρασίδι, καθώς οι θέσεις ήταν λιγοστές για μια τέτοια βραδιά, όλα μαζί ήταν οι πολύχρωμες πινελιές, που έφτιαξαν έναν πίνακα μιας κατανυκτικής γιορτής που θύμιζε μυσταγωγία.

Η Πολιτιστική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και συνδιοργανωτή το Δήμο Δίου-Ολύμπου, πρόσφερε στο κοινό μια εκδήλωση ποιοτική και πρωτότυπη, δουλεμένη με φαντασία και έμπνευση.

«Ένα ψηλό παράθυρο είναι το τραγούδι» ειπώθηκε χθες από τους διοργανωτές της βραδιάς, της αφιερωμένης στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο του 2016. Και ήταν έτσι. Παράθυρο που βλέπεις το δρόμο και τον κόσμο η μουσική, αλλά και παράθυρο που βλέπεις και τον ουρανό…

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης η συμπόρευση του λόγου και της μουσικής σε μια ροή συνεχή, που απέπνεε γνώση, ευαισθησία και μεράκι.

 faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos

Από τον Όμηρο μέχρι τον Παπαδιαμάντη, τον Ελύτη και το Ρίτσο, κι από το Δημοτικό τραγούδι μέχρι το Χατζιδάκι και το Θεοδωράκη, η βραδιά κύλησε  με συμμετοχή του κόσμου, που ήταν εναρμονισμένος με την ατμόσφαιρα και δεχόταν με μια ευχάριστη έκπληξη αυτήν την απρόσμενη κατάθεση ποιότητας και σεβασμού στον πολιτισμό.

Εξαιρετικά τα κείμενα που επέλεξαν ο Γιάννης Σαλπιγγίδης και ο Ευάγγελος Μαλάμης. Ο δεύτερος,  που τα απέδωσε με ιδιαίτερη ευαισθησία με την Ισαβέλλα Ασλανίδου, υπήρξε και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.

Τα τραγούδια έδωσαν με το  δικό τους ξεχωριστό τρόπο – μιας και η κάθε φωνή είχε τα δικά της ηχοχρώματα- οι Γιάννης Σαλπιγγίδης, Βιβή Κυριακού, Ευαγγελία Χατζή, Γιάννης Μίχος και Νίκος Χανδόλιας.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς το σμίξιμο με το «χάρτινο το φεγγαράκι» ατέλειωτων μουσικών φράσεων, από το ρεμπέτικο μέχρι ορθόδοξους ψαλμούς σ’ ένα μόνο τραγούδι, που θύμιζε συγκινητικά τη «συνέχεια»…

Και βέβαια η βραδιά δε θα είχε αυτό το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα χωρίς την πολύ καλή Χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Λεπτοκαρυάς και χωρίς τους αξιόλογους μουσικούς που έντυσαν τα τραγούδια αλλά και τα κείμενα.

Έπαιξαν ο Χρήστος Κουκάρας πιάνο, ο Σωτήρης Μπέλλης κιθάρα, ο Πάρης Κουκάρας βιολί και μαντολίνο, ο Στέφανος Κουκάρας φυσαρμόνικα, η Αλεξάνδρα Κατέλα κρουστά και ο Συμεών Οφίδης ιδιόφωνα.

Κόντευαν μεσάνυχτα, όταν τέλειωσε η εκδήλωση, αφήνοντας σε όλους ένα αίσθημα πληρότητας, κάτω από τη μαγεία του φεγγαρόφωτου…

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos faretra.info-leivithra-panselinos-avgoustos