Γράμματα & Τέχνες Θεάματα Μουσική Ρεπορτάζ

Στα Λείβηθρα, γη του Ορφέα / Μουσική και Ποίηση κάτω από το φεγγάρι

Στα  Λείβηθρα Πιερίας, στη γη που γεννήθηκε και τάφηκε ο Ορφέας, κάτω από τη σκιά του Ολύμπου και στο φως το φεγγαριού που αχνόφεγγε, συναντήθηκαν χθες το βράδυ η Μουσική με την Ποίηση σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας.

Η Χορωδία Λιτοχώρου “Ιωάννης Σακελλαρίδης”, η Χορωδία της Βεργίνας “Αιγές” και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Λεπτοκαρυάς “Εμμανουήλ Κριαράς”, συναντήθηκαν χθες στον Αρχαιολογικό Χώρο στα Λείβηθρα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό.

Με παρόντες τον Δήμαρχο του Δήμου Δίου-Ολύμπου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, που προλόγισαν, η βραδιά εξελίχθηκε σε μια ιδιαίτερη συνάντηση.

Η Χορωδία “Αιγές”, υπό την έξοχη διεύθυνση της σοπράνο Ελένης Αναγνώστου καθισμένης στο πιάνο της, χορωδία με 20χρονη παρουσία στο χώρο του Πολιτισμού, έδωσε τραγούδια που άγγιξαν συναισθηματικά τον κόσμο, αποσπώντας το ζωηρό χειροκρότημα και πολλά “μπράβο”!

Ξεκινώντας από τον “Ολυμπιακό Ύμνο” και περνώντας στον χαλασμό της Νάουσας, με την καταπληκτική Άννα Πολύμνια Προβάδου ως σολίστ, που απέδωσε τη “Μακρυνίτσα”, η Χορωδία απέδειξε τις δυνατότητές της αλλά και την ποιότητα του ρεπερτορίου της, με τραγούδια του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη αλλά και με το ρυθμικό και αισιόδοξο του Σαββόπουλου “Ας κρατήσουν οι χοροί”…

Πινελιά ρεμπέτικη η ανακάλυψη της Ελένης Αναγνώστου, ο νεαρός Παναγιώτης Νικολαΐδης.

Η Χορωδία Λιτοχώρου, με τραγούδια γνωστά και πολυτραγουδισμένα, έδωσε μια άλλη νότα στη βραδιά, καθώς απέδειξε για μια ακόμη φορά τις δυνατότητές της,  αφού μπορεί να κινείται σ’ ένα πλατύ φάσμα επιλογών, από το εκρηκτικό “Κάντο Χενεράλ” του Μίκη Θεοδώράκη, που παρακολουθήσαμε πριν από χρόνια στο μικρό υπαίθριο θεατράκι του Λιτοχώρου, μέχρι τα δροσερά και κεφάτα τραγούδια που τραγουδούσε ο κόσμος χθες μαζί με τη χορωδία και τον σολίστα Νίκο Φαρμάκη. “Καβάλα στο δελφίνι τον κόσμο γύρισα”…

Ο “ιπτάμενος” μαέστρος της χορωδίας, ο ταλαντούχος Ευθύμης Μαυρίδης, για άλλη μια φορά απέδειξε πως η χορωδία είναι  δικό του έργο, εντυπωσιακό, έργο που ενισχύεται από τη παρουσία μιας ενδεκαμελούς ορχήστρας.

Η “Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών” Λεπτοκαρυάς αυτήν τη φορά συμμετείχε προσφέροντας στο κοινό ποίηση κάτω από το φεγγαρόφωτο. Τα ποιήματα του Θάνου Κόσυβα, ποιητή της Πιερίας, ακούστηκαν  με  μουσική υπόκρουση πιάνου από φωνές που τα απέδωσαν σαν σφήνες ανάμεσα στα τραγούδια. Ποιήματα φυσιολατρικής προσέγγισης αλλά κυρίως προσωπικής ενδοσκόπησης και προβληματισμού.

Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά με το σμίξιμο των δύο χορωδιών που τραγούδησαν μαζί τα νοσταλγικά τραγούδια μιας άλλης εποχής, τόσο διαφορετικής από τη δική μας! Εξαιρετικό ντουέτο οι σολίστ  Άννα Πολύμνια Προβάδου και  Γιάννης Βαΐδης απέδωσαν με μπρίο μαζί με τις δύο χορωδίες τα τραγούδια “Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά” και “Ριρή, Ριρή, Ριρίκα”, κερδίζοντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα!

Βραδιά ιδιαίτερη, που ικανοποίησε στο έπακρο το κοινό της!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας