Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Ο “Προμηθέας” έδωσε ένα ακόμη δείγμα ποιότητας και σοβαρής δουλειάς με τη συναυλία του στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Ο Μορφωτικός Σύλλογος του «Προμηθέα» μάς έχει συνηθίσει σε εκδηλώσεις ποιότητας, είτε πρόκειται για θεατρικές εκδηλώσεις είτε για μουσικοχορευτικές. Στόχος του πάντα η πνευματική καλλιέργεια του Συνοικισμού, τον οποίο υπηρετεί ως σύλλογος με διάθεση συνεχούς πολιτιστικής αναβάθμισης, αλλά στόχος του και η προσφορά ποιότητας στους πολίτες όλης της πόλης.

Το πόσο τα παραπάνω ευσταθούν αποδεικνύεται και από τη χθεσινή του συναυλία, η οποία βασισμένη στο τρίπτυχο του Οδυσσέα Ελύτη «ελιά – αμπέλι – καράβι», που γι αυτόν ορίζει το πρόσωπο της Ελλάδας, έδωσε μια μουσική βραδιά με τον τίτλο «Μ’ ένα κλαδί ελιάς, ένα αμπέλι κι ένα καράβι», προσφέροντας στο κοινό ένα μουσικό ταξίδι στο Δημοτικό Τραγούδι του Ελληνισμού, ξεπερνώντας τα σημερινά ελληνικά σύνορα.

Γνωστά και αγαπημένα σε όλους δημοτικά τραγούδια, αλλά και άλλα άγνωστα και γι αυτό εξαιρετικά ενδιαφέροντα, που ξάφνιασαν με τη μελωδία και το στίχο τους, μετέφεραν ακουστικά και συναισθηματικά τους ακροατές της συναυλίας από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία την Ήπειρο και τη Θράκη και από τον Πόντο, τη Σμύρνη, την Κύπρο και την Κάλυμνο, μέχρι τη μακρινή Κάτω Ιταλία.

Τα τραγούδια συνοδεύονταν από κείμενα, που τα προσδιόριζαν ιστορικά και υφολογικά, δίνοντας εκείνες τις πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για την κατανόηση των κοινωνικών συνθηκών που τα δημιούργησαν και οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη απόλαυσή τους.

Η Χορωδία του Προμηθέα, που από το 2015 έχει δείξει να έχει κάνει γρήγορα βήματα, χάρη στο μαέστρο της τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, απέδωσε τα τραγούδια με ιδιαίτερη προσήλωση στο  στόχο, που ήταν να μη χάσουν το χρώμα και τη γνησιότητά τους, στη μεταφορά τους στο σήμερα.

 faretra.info-promitheas

Η ορχήστρα, αποτελούμενη από τους: Αλέξανδρο Ιωσηφίδη πιάνο, Γιάννη Γεωργουδάκη κιθάρα, Στάθη Γκατζούρα ούτι, λάουτο, κιθάρα, Λάζαρο Μπίντση φλάουτο,σαξόφωνο,κλαρίνο, αρμόνικα, Αλεξάνδρα Τσιάρα  βιολί, Νίκη Μπραβάκη βιολί, Εύα Ιεροπούλου τσέλο και Δημήτρη Δημάκο τύμπανα, κρουστά,   έδωσε όλα εκείνα τα ηχοχρώματα που ήταν απαραίτητα στην κάθε ξεχωριστή περίπτωση, οδηγώντας σ΄ένα ολοκληρωμένο μουσικό αποτέλεσμα το πάντρεμα φωνής και μουσικής.

Πολύ καλές οι σολιστικές εμφανίσεις των Καραγιάννη Αριστείδη, Κατεργιαννάκη Μανώλη, Ορδουλίδη Ελένης και Πραπαβέση Σοφίας, που έδωσαν μαζί με τις φωνές των υπόλοιπων χορωδών ένα περισσότερο σύνθετο αποτέλεσμα.

Ειδικά το «Η Ρωμανία πάρθεν» – ένα τραγούδι που το ακούσαμε άπειρες φορές –  όπως το επέδωσε η Σοφία Πραπαβέση, με τους στίχους του δοσμένους θεατρικά από το Διονύση Καρολίδη, προκάλεσε συγκίνηση.

 faretra.info-promitheas

Πίσω από το αποτέλεσμα αυτής της βραδιάς βρίσκεται ο Διευθυντής της χορωδίας, και ενορχηστρωτής των κομματιών που ακούστηκαν, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, που, με τις σημαντικές σπουδές του πάνω στη μουσική, το ταλέντο του ως πιανίστα, αλλά προπαντός το μεράκι του να οργανώσει έναν μουσικό πυρήνα, όπως αυτός του «Προμηθέα» μέσα σε εννιά μόλις μήνες, οδήγησαν στην επιτυχία.

Μάλιστα, όταν πήρε το λόγο και μίλησε για τους στόχους του Μορφωτικού Συλλόγου του «Προμηθέα» και για τον αγώνα του στον τομέα του Πολιτισμού, καταχειροκροτήθηκε, όχι μόνο από τους κατοίκους του Συνοικισμού, αλλά από όλους.

Μια βραδιά που αποδεδειγμένα άρεσε, πράγμα που φάνηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα και τα σχόλια που ακολούθησαν, καθώς ο κόσμος έφευγε από το «Θέατρο Μελίνα Μερκούρη», του Άλσους της Βέροιας, έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο, που ο «Προμηθέας» δε φοβήθηκε καθόλου να χρησιμοποιήσει, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στους θαυμαστές της δουλειάς του.

 faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas faretra.info-promitheas

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας