Οικονομία

ΛΑΕ: Η κυβέρνηση οδηγεί τον ενεργειακό τομέα στη διάλυση και καταστροφή

Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας της ΛΑ.Ε

Την Κυριακή 22 Μαΐου  ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης, διαβεβαίωναν τους Έλληνες βουλευτές και τον ελληνικό λαό, ότι, μετά την «σκληρή» μάχη που έδωσαν, έσωσαν τη ΔΕΗ  και τον ΑΔΜΗΕ από την περαιτέρω  ιδιωτικοποίηση τους.

Δυστυχώς, 3 μέρες μετά, αποδείχτηκαν για μια ακόμη φορά πλήρως αναξιόπιστοι. Η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξεπουλά όλες τις ενεργειακές επιχειρήσεις στρατηγικής  σημασίας.

Με  βάση την τελική λίστα αποκρατικοποιήσεων που δημοσιεύτηκε χτες (25/5) στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως δρομολογείται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των σημαντικών ενεργειακών επιχειρήσεων και ειδικότερα της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ προκειμένου να εκταμιευθούν τα πρώτα 7,5 δις € από την δόση του δανείου.

Ειδικότερα για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση ικανοποιώντας την επιθυμία των δανειστών δεσμεύτηκε να πουλήσει μέσα στο  2016 το 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το 51% που κατείχε το Δημόσιο, με συνέπεια το Δημόσιο να μην έχει πλέον την  πλειοψηφία των μετοχών της. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και το σχέδιο ΝΟΜΕ με το  οποίο  θα περιοριστεί το μερίδιο  της  στη λιανική  από το 95% που είναι  σήμερα στο 49,24% το 2019, οδηγούν  τη ΔΕΗ στην πλήρη διάλυση και καταστροφή.

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ δεσμεύτηκε μέχρι το Φεβρουάριο του 2017 να προχωρήσει στην πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και στην πώληση του 49% των μετοχών του. (25% στο χρηματιστήριο και 24% σε στρατηγικό επενδυτή).

Επίσης δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων  ΕΛΠΕ (το υπόλοιπο  ποσοστό 35% που κατέχει το δημόσιο) και ΔΕΠΑ (για το ποσοστό 65%) που κατέχει επίσης το Δημόσιο.

κατάλογος

Είναι γνωστό  όμως πως για τη ΔΕΗ  τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ  προγραμματικά,  ήταν τελείως αντίθετος στην όποια ιδιωτικοποίησή της, ενώ για τα ΕΛΠΕ όχι μόνο ήταν αντίθετος στην πώληση του ποσοστού που κατείχε το Δημόσιο και την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους αλλά είχε δεσμευτεί για την ανάκτηση της πλειοψηφίας των  μετοχών  τους.

Η ΛΑΕ καλεί τους  εργαζομένους  στις ενεργειακές επιχειρήσεις  και όλο τον Ελληνικό λαό να αντισταθεί και να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση, στους δανειστές και σε όλο το μνημονιακό μπλοκ να προχωρήσουν στα καταστροφικά αυτά σχέδια που θα πλήξουν βαρύτατα την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

26/05/2016

Το Γραφείο Τύπου

 

Ροη ειδήσεων