Βέροια Εκκλησια Ρεπορτάζ

Εγκαίνια της Παλιάς Μητρόπολης στα πλαίσια των Παυλείων – Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Βέροια

Συνέντευξη Τύπου του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη για τα φετινά Παύλεια

Δήμητρα Σμυρνή

Για τα φετινά Παύλεια μίλησε ο Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.  Παντελεήμων, σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα 11 Μαΐου, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα των φετινών Παυλείων, αφού δύο σημαντικότατα γεγονότα, τα εγκαίνια της Παλιάς Μητρόπολης και η θεία λειτουργία στο Ναό από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα είναι το επιστέγασμα των εορταστικών εκδηλώσεων, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα ο Σεβασμιότατος είπε:

«Φέτος η χρονιά μας είναι πολύ πλούσια σε ευλογίες Θεού. Διότι θα αξιωθούμε μετά από αιώνες, από τότε που έπεσε η Πόλη, να λειτουργήσει ο Ναός, όπως του ταιριάζει,  μιας και είναι από τους ωραιότερους ναούς των Βαλκανίων.

Η αποκατάσταση του Ναού είναι αποτέλεσμα  προσπαθειών μου ήδη από την ενθρόνισή μου και επαφών μου με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με το εκάστοτε Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Συνέδριο θα αρχίσει φέτος 2,3 και 4 Ιουνίου. Τελειώνοντας το Συνέδριο γίνεται  Εσπερινός των Εγκαινίων στο νέο Μητροπολιτικό Ναό και την άλλη μέρα, μεταφέροντας από εδώ τα λείψανα που θα θέσουμε στην Αγία Τράπεζα, θα μεταφερθούμε με όλους τους Ιεράρχας, που εκπροσωπούν όλα τα Πατριαρχεία κι όλες τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, στον εγκαινιασμένο ναό, για να τελέσουμε τα εγκαίνια και μετά τη θεία λειτουργία.

Αλλά η πρώτη λειτουργία που θα γίνει στη γιορτή Πέτρου και Παύλου θα γίνει από την Αυτού Θεοτάτη Παναγιότητα του Πατριάρχη. Θα έρθει πλαισιούμενος από Ιεράρχας της Εκκλησίας της Ελλάδος και δικούς του και θα τελεστεί για πρώτη φορά η θεία λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτό είναι για μας μεγάλη τιμή.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης θα έρθει στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου για τον Εσπερινό που θα γίνει, στον οποίο θα προεξάρχει, και ο οποίος θα μεταδοθεί παγκοσμίως. Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Παυλείων θα κλείσουν εκεί με την ομιλία του Πατριάρχη.»palaia-mitropoli4

Για τα Παύλεια και για τη θέση που κατάφεραν να κατακτήσουν μετά από 22 ολόκληρα χρόνια ο Μητροπολίτης συμπλήρωσε:

«Η χρονιά φέτος είναι αφιερωμένη στον Αριστοτέλη από την UNESCO. Για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι και ο Αριστοτέλης αλλά και ο μαθητής του ο Μέγας Αλέξανδρος έχουν σχέση με την Ημαθία, με τη Βέροια, με τη Βεργίνα, με τη Μίεζα, που ανήκουν στην περιοχή μας.

Έτσι το θέμα μας φέτος είναι « Ο Απόστολος Παύλος και φιλόσοφοι.  2400  έτη από τη γέννηση του Αριστοτέλη». Θα μελετηθεί, λοιπόν, ο σύνδεσμος της θεολογικής σκέψης του Αποστόλου Παύλου με τα φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής του αλλά και η επιρροή της στα μεταγενέστερα φιλοσοφικά σχήματα. Ουσιαστικά θα μελετηθεί η σχέση Ελληνισμού και Χριστιανισμού.

Μάλιστα να προσθέσω ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον τις προάλλες στη Νάουσα, όταν πληροφορήθηκε για τη Σχολή του Αριστοτέλη στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα μου είπε ότι μία μέρα του Παγκοσμίου Συνεδρίου που θα γίνει στην Αθήνα θα ζητήσει  να μεταφερθεί εδώ στην Ημαθία, για να δουν οι σύνεδροι τη Μίεζα, για να δουν τα μέρη που έχουν σχέση με τον Αριστοτέλη και τον Αλέξανδρο.

Βεβαίως, θα κοινοποιηθεί το πρόγραμμα των Παυλείων, όπου θα μπορείτε να δείτε με λεπτομέρειες όλες τις εκδηλώσεις.

Μια από τις χαρακτηριστικότερες είναι και η καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο «Αγώνας, θυσία, ύμνος» από το  Ωδείο της Νάουσας. Η εκδήλωση αφορά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, της Νάουσας, της Βέροιας, του Μεσολογγίου και καταλήγει με την Ανάσταση και του Έθνους μας αλλά και την Ανάσταση του Ναού, που ήταν τόσα χρόνια εκτός της λατρευτικής του χρήσεως.»

Ο Σεβασμιότατος πρόσθεσε επίσης πως το θεολογικό συνέδριο που αφιερώθηκε πέρυσι στον Άγιο Λουκά τον ιατρό θα συνεχιστεί φέτος με μοναχικό συνέδριο.

« Μάλιστα στο Ναό του Αγίου Λουκά, στο νάρθηκα, που έχει διαμορφωθεί σε εκθεσιακό και μουσειακό χώρο, θα εκτεθούν για πρώτη φορά πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν από τον κ. Βαρλάμη, του οποίου τα έργα είναι έκφραση της μελέτης του καλλιτέχνη πάνω στον Άγιο αλλά και έκφραση της ευλάβειάς του προς αυτόν.

Επίσης θα τιμήσουμε τον Άγιο Κλήμεντα με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν γι αυτόν στη Σκήτη του Αγίου Προδρόμου.

Η ημερίδα που γίνεται κάθε χρόνο με τον τίτλο «Σύγχρονες μορφές της Εκκλησίας μας» είναι αφιερωμένη φέτος στον Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Αυτή θα είναι και το ξεκίνημα των εκδηλώσεών μας, οι οποίες είναι πολλές και ποικίλες και θα ανακοινωθούν σύντομα» συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης.

Σε ερώτηση που έγινε στο Μητροπολίτη για το ποιος είναι ο απολογισμός των Παυλείων μετά από 22 χρόνια, η απάντησή του ήταν γεμάτη ικανοποίηση:

«Ξεκινήσαμε με ελπίδες αλλά ποτέ δε φανταστήκαμε ότι θα είχαν τέτοια απήχηση Κι αυτό, βέβαια, είναι έργο του Θεού, όχι δικό μας.

Είναι σπουδαίο να συναντιούνται οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σ’ έναν τόσο μικρό τόπο, όπως είναι ο δικός μας. Αυτό μου το σχολίασε κάποτε και ο Πατριάρχης της Ρωσίας. Αλλά και στον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο τα Παύλεια έγιναν γνωστά. Απόδειξη η τιμή που μας έγινε από την Ακαδημία Αθηνών.

Στις εκδόσεις μας γύρω από τον Παύλο μπορεί να ανατρέξει κανείς και να βρει τόσα για τον Παύλο.

Τα Παύλεια είναι ένα γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τη Θεολογία αλλά ούτε και από τις άλλες επιστήμες. Παράλληλο εγκώμιο έπλεξε και ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τα Παύλεια.

Αλλά ας μην ξεχνάμε, τα Παύλεια είναι η Εκκλησία μας, είναι όλοι όσοι μετέχουν, είναι ο λαός μας, είστε όλοι εσείς» κατέληξε ο Μητροπολίτης.

Μπορείτε να  δείτε  το πρόγραμμα των Παυλείων εδώ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας