Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Η 4η Θεατρική Άνοιξη βράβευσε την ευγενή μαθητική άμιλλα – Απονομή βραβείου και επαίνων του Διαγωνισμού

Δήμητρα Σμυρνή

Για έξι μέρες 16 σχολεία Β’/θμιας Εκπαίδευσης και 358 μαθητές από την Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία  διαγωνίστηκαν στο Θεατρικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των αντίστοιχων Νομών.

Χθες, 23/4/2016, στις 6.30 το απόγευμα, έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας η απονομή του Βραβείου Καλύτερης Παράστασης και των επί μέρους Επαίνων.

Σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο και από μαθητές, που περίμεναν την επιβράβευση των κόπων τους, η τελετή της απονομής ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Νίκο Μαυροκεφαλίδη, που μεταξύ άλλων είπε:

«Στην καρδιά της Άνοιξης, την εποχή της προσδοκίας, το ΔΗΠΕΘΕ της Βέροιας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Β’/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, έφερε και πάλι στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη Θεατρική Άνοιξη Εφήβων, Γυμνασίων και Λυκείων, για τέταρτη σχολική χρονιά.

Η δραστηριότητα ολοένα και αποκτά χαρακτηριστικά ενός νέου θεσμού, που διαρκώς αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα, προγραμματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης, προάγοντας τη θεατρική παιδεία και εν γένει τον Πολιτισμό.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην αγαστή συνεργασία μας με τους φορείς της Β’/θμιας Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην αγάπη που επιδεικνύουν για τα Θέατρο εμπνευσμένοι και ικανοί εκπαιδευτικοί, έφηβοι μαθητές και μαθήτριες, που συμμετέχουν με ενθουσιασμό και συνέπεια στις θεατρικές ομάδες των σχολείων τους.

 faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax

Μέσα σ’ αυτές μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν, να απελευθερώνονται και να εκφράζονται, να συγκινούνται και να χαίρονται. Έρχονται σε επαφή με τη λυτρωτική γοητεία του Θεάτρου, με σημαντικά θεατρικά κείμενα μέσα από τα οποία ανακαλύπτουν και ασπάζονται σημαντικές αξίες της ζωής. Ταυτόχρονα προάγουν και καταξιώνουν ακόμη περισσότερο τις σχολικές τους μονάδες, τα βασικότερα κύτταρα του Πολιτισμού.»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, λέγοντας:

«Το ΔΗΠΕΘΕ της Βέροιας λειτουργεί εδώ και 33 χρόνια και παράγει έργο. Παράγει έργο στο κομμάτι που λέγεται θεατρική παιδεία και συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Πολιτισμού στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Βέβαια, μέσα από την πάροδο των χρόνων κάποια πράγματα ανανεώνονται, πραγματώνονται καινούργιες επιθυμίες κι έτσι φτάσαμε και στην τελευταία Άνοιξη των Εφήβων.

Είναι κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, είναι μια καινούργια δράση, στην οποία προχώρησαν οι άνθρωποι του ΔΗΠΕΘΕ και φτάσαμε στο επιθυμητό σημείο, να συμμετέχουν τόσα σχολεία από τους τρεις Νομούς, μια πραγματική Άνοιξη, Άνοιξη του Θεάτρου και ως τέτοια την καλωσορίζουμε.

Να πω λοιπόν συγχαρητήρια σε όλους, ξεκινώντας πρώτα από τα παιδιά, συνεχίζοντας με τους ανθρώπους που βοήθησαν τα παιδιά, ώστε ν’ ανέβουν αυτές οι παραστάσεις, καθηγητές και γονείς που τους εμψύχωναν στον αγώνα τους, την Κριτική Επιτροπή, η οποία συντελεί πάντα στα μέγιστα, και να τελειώσω βέβαια με το ΔΗΠΕΘΕ της Βέροιας, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και όλους τους εργαζομένους, τα στελέχη , τόσο τα διοικητικά, όσο και τα τεχνικά, τα οποία και φρόντισαν, ώστε να υπάρχει αυτή η άψογη οργάνωση και να μπορούμε να σας πούμε ότι σας περιμένουμε και του χρόνου εδώ.»

 faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax

Η Νόπη Σκεντερίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκπροσωπώντας τη Διευθύντρια Β’/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ. Αναστασία Μαυρίδου, είπε:

«Σήμερα αναδεικνύεται η δημιουργικότητα, η αποδοτικότητα και οι δεξιότητες των μαθητών και μαθητριών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Θέλουμε ένα Σχολείο ανοιχτό στα ερεθίσματα των καιρών.

Παιδιά και εκπαιδευτικοί με μεράκι και όραμα αποφάσισαν, πέρα από το ωράριό τους, να μυηθούν στα μυστικά της Θεατρικής Τέχνης, να τη γνωρίσουν, να την κατανοήσουν, να την αγαπήσουν, να την «αξιοποιήσουν» αποκτώντας αυτογνωσία».

Η Κατερίνα Γρηγοριάδου, Υπεύθυνη Προγραμματισμού, Οργάνωσης Παραγωγής και Προβολής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, προχώρησε στην απονομή Επαίνων Συμμετοχής σε όλα τα σχολεία, που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό και στη συνέχεια στους επί μέρους επαίνους, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας, ηθοποιίας κλπ, για να καταλήξει στο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης.

Ο Κωστής Καπελώνης, Σκηνοθέτης και Διευθυντής του «Θεάτρου Τέχνης», και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, επιδίδοντας έναν από τους επαίνους, εξέφρασε, με τη ζεστασιά και την αμεσότητα που τον διακρίνει, τη χαρά του για τη δημιουργική διάθεση από τη μεριά των σχολείων και για τη συμμετοχή τους στον μαγικό κόσμο του Θεάτρου.

Ήταν επόμενο να υπάρξει ποικιλία συναισθημάτων στους συμμετέχοντες, που ξεκινούσαν από την άφωνη απογοήτευση, για να καταλήξουν στη συγκίνηση και τον έκδηλο και ηχηρό ενθουσιασμό.

 faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax

Το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης δόθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας, που συμμετείχε στο Διαγωνισμό με τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Σημαντικό το ότι ήταν μια παράσταση που πήραν πάνω στους ώμους τους μικροί μαθητές, 12 – 15 χρονών, ξαφνιάζοντας με την ωριμότητά τους. Πίσω τους, βέβαια, η φιλόλογός τους, Φλώρα Γώτη, που τους ενέπνευσε, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν το μαγικό παιχνίδι του Θεάτρου, πραγματώνοντας μια μικρή δημιουργία.

Η παράσταση παίχτηκε για το κοινό αμέσως μετά τις απονομές και δικαίωσε την απονομή του βραβείου της, αλλά και των άλλων επαίνων που πήρε. Ήταν μια παράσταση δροσερή, δεμένη, με τα παιδιά να λειτουργούν σαν ένα καλοκουρδισμένο σύνολο, χωρίς να χάνουν την ατομικότητά τους.

Εκείνο όμως που απογείωσε την παράσταση ήταν το φινάλε, που κατάφερε να συνδέσει το θέμα της πατρίδας του Οδυσσεβάχ, το θέμα της αιώνιας πατρίδας, με τους διωγμένους από την πατρίδα τους πρόσφυγες, ικέτες στη δική μας πατρίδα.

Ένας Διαγωνισμός που άφησε σε όλους, διαγωνιζόμενους, κριτές και κοινό, την αίσθηση της ευγενικής άμιλλας αλλά και της ακαταμάχητης γοητείας του Θεάτρου.

Μπορείτε να δείτε όλα τα σχολεία  που πήραν μέρος στην 4η Θεατρική Άνοιξη, τά έργα που έπαιξαν,  καθώς και φωτογραφίες απο τις αντίστοιχες παραστάσεις. 1η μέρα, 2η μέρα, 3η μέρα, 4η μέρα, 5η μέρα, 6η μέρα.

Το βραβείο και τους επαίνους μπορείτε να τα δείτε εδώ

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevaxfaretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevaxfaretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax

 faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax  faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevaxIMG_7546 faretra.info-4h-th-anoixi-a-vravia-odisevax

banner-article

Ροη ειδήσεων