Βέροια Ρεπορτάζ

Ξεκίνησε ο “διάλογος” Αθήνας – Επαρχίας, με τα εγκαίνια της Έκθεσης “Η Ελλάδα του Μίκη”, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών της Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Με τα εγκαίνια της Έκθεσης «Η Ελλάδα του Μίκη», εγκαινιάστηκε και ο “διάλογος”  Αθήνας – Επαρχίας, ένας πολιτιστικός διάλογος που προέκυψε από την επαφή που είχε η Αθήνα με το έργο του Γιάννη Ναζλίδη, όταν τον κάλεσε ο Ιανός να εκθέσει τα έργα του εκεί, με τον τίτλο «ο δραπέτης της καθημερινότητας».

Τότε μέσα από συζητήσεις ανάμεσα στο Γιάννη Ναζλίδη και τον Νίκο Καρατζά,   Διευθυντή  του Ιανού,  προδιαγράφτηκε η συνεργασία μέσα από ένα “διάλογο Αθήνας και Επαρχίας”, όπως ονόμασαν οι ίδιοι τη συνεργασία αυτή,  με αιχμή του δόρατος τη Βέροια.

«Η Ελλάδα του Μίκη» είναι μια ομαδική έκθεση 30 εικαστικών, αφιερωμένη στο Θεοδωράκη και το έργο του, που είδε το φως στον Ιανό της Αθήνας το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή τα 90 χρόνια του Μίκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τότε:

“Με τα έργα σας μου προσφέρατε μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση και σας ευχαριστώ.

Από την κορυφή των 90 χρόνων της ζωής μου είναι φυσικό να παρακολουθώ με αυξημένη ευαισθησία την απήχηση του έργου μου στις καινούριες γενιές, στα νέα παιδιά, Έλληνες και ξένους, προ παντός όμως στους νέους και στις νέες της Ελλάδας, στους οποίους αφιέρωσα το μουσικό μου έργο, τις προσπάθειες και τους αγώνες μου, κοινωνικούς και πατριωτικούς…

…το γεγονός ότι όχι μόνο αγαπήσατε αλλά και εμπνευστήκατε από το δικό μου έργο και τη δική μου προσφορά, θεωρώ ότι αποτελεί μια πράξη τιμής και αγάπης ανεκτίμητης αξίας. Και να είστε βέβαιοι, ότι η έκθεση αυτή για μένα, σ’ αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αποτελεί ένα ψυχικό νέκταρ, που βοηθά να στέκομαι όρθιος και δημιουργικός, στο μέτρο που μου επιτρέπουν οι κουρασμένες αντοχές μου.”

Χθες, η ίδια έκθεση του Ιανού, που μεταφέρθηκε στη Βέροια, άνοιξε τις πύλες της για το βεροιώτικο κοινό, προοιωνίζοντας μια ελπιδοφόρα συνεργασία.

 faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos

Γι αυτήν είπε ο Διευθυντής   του Ιανού, Νίκος Καρατζάς, που ήταν παρών στα εγκαίνια:

«Χαίρομαι που είμαι εδώ. Δεν ήρθα να σας μιλήσω αλλά απλά για να παραβρεθώ, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση. Αυτή είναι η πρώτη συνεργασία ανάμεσα στον Ιανό και το Εκκοκκιστήριο Ιδεών, που μ’ αρέσει πάρα πολύ ως χώρος και ως δημιουργική ομάδα.

Η σημερινή εκδήλωση είναι το … εναρκτήριο λάκτισμα! Θα κάνουμε και πολλά άλλα πράγματα μαζί. Ο διάλογος της Αθήνας με την Περιφέρεια μ’ αρέσει πάρα πολύ και βλέπω πολλούς ανθρώπους εδώ, για ν ’αναπτυχθεί ο διάλογος και να γίνει πιο ενδιαφέρων.

Χαίρομαι για τη φιλοξενία της έκθεσης αυτής και σας μεταφέρω και τη χαρά του ίδιου του Μίκη, τον οποίο θα συναντήσω την Τετάρτη το απόγευμα, μιας και θα κυκλοφορήσει ένα καινούργιο βιβλίο για το Μίκη από τις εκδόσεις Ιανός. Θα του μεταφέρω, λοιπόν, το κλίμα και τις εντυπώσεις των εγκαινίων.

Εύχομαι η σημερινή μέρα να είναι η αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας.»   

Ο Γιάννης Ναζλίδης πρόσθεσε πως ο Θεοδωράκης είχε την πρώτη του επαφή με τη Βέροια χάρη σε μια «μουσική παρέα» που τον κάλεσε σε χρόνια δύσκολα, το 1975, και την αποτελούσαν ο Τάκης Βλαχόπουλος, ο Γιώργος Καλογήρου και ο Μιχάλης Μαρμαράς.

Για το Μίκη μίλησε η Μάγδα Ναζλίδου, με λόγο σύντομο αλλά ουσιαστικό. Είπε:

“…Η έκθεση Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι στις Αίθουσες Τέχνης του ΙΑΝΟΥ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Κατσίγρα στη Λάρισα στα γενέθλια των 90 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θεοδωράκης μ’ ένα ωραίο του μήνυμα (που μπορείτε να διαβάσετε, είναι αναρτημένο) ευχαριστεί τους 30 καλλιτέχνες που στάθηκαν με τον χρωστήρα τους πάνω στο έργο του εμπνευσμένοι από τη ζωή του και τη μουσική του.

 faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos

Στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ την εγκαινιάζουμε απόψε, ημέρα που είναι αφιερωμένη στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, γιατί η μουσική του Θεοδωράκη, οι ήχοι του, ανήκουν πλέον στα στοιχεία που αποτελούν τις κολόνες του Παγκόσμιου Μουσικού Πολιτισμού του 20ου αιώνα.

Ο Θεοδωράκης είναι μια ψυχή που αντρειεύεται, μια ψυχή που σηκώνει μια σημαία της δημιουργίας και της ελευθερίας. Ένας άνθρωπος που ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ, ένας που ξέρει τη δύναμη της τέχνης, που μιλά όλες τις γλώσσες, που κτίζει τα άκτιστα, που θεμελιώνει πίστη. Η κορύφωση του λόγου του είναι ΝΟΤΕΣ που φτερουγίζουν και ταξιδεύουν στο σύμπαν, είναι η συμπαντική μουσική του, αυτή που ζει στη χώρα της αρμονίας και της βεβαιότητας της δύναμης του αγαθού. Οι δημιουργίες του δεν χωράνε στις λέξεις μας, έχουν τα φτερά της τέχνης για να απογειώνονται και να στροβιλίζονται με τον χρόνο ευεργετώντας τον ώστε «λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα» για να δούμε μέσα από το δικό του αστεροσκοπείο με το κουβάρι των αντιθέσεων όλων των εποχών, να δούμε μέσα από τη μακρινή ματιά του, την ειρήνη του σύμπαντος. Δεν μπορεί κανείς με λέξεις καθημερινές να πλησιάσει τους ήχους των μακρόσυρτων τεριρέμ του Θεοδωράκη.

Στο Εκκοκκιστήριο ΙΔΕΩΝ είμαστε πολλοί χαρούμενοι που υποδεχόμαστε το σκίρτημα των 30 καλλιτεχνών που διάβασαν ζωγραφικά τις σελίδες του Θεοδωράκη. ενός ανθρώπου που ακολούθησε και ακολουθεί την ψυχή του, το θεϊκό κομμάτι που είναι μέσα του δηλαδή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας μονίμως ανικανοποίητος που η πνευματική του έξοδος είναι το μόνιμο μοτίβο “να σηκωθούμε,  λίγο ψηλότερα”…

Στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία  ν’  ακούσει  τραγούδια του Μίκη  Θεοδωράκη  από τη χορωδία του Ωδείου Φίλιππος της Βέροιας, υπό τη διεύθυνση της Νεφέλης Μπραβάκη,  αλλά και από τον Κώστα και τη Μαρία Γεωργίου με τις κιθάρες τους.

Ένας πολύ όμορφος χώρος, όπως το Εκκοκκιστήριο, δεν μπορεί παρά να γίνει σύντομα ένας  δυνατός πόλος έλξης και πολιτιστικής ζωής για την πόλη.

 faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianosfaretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos faretra.info-nazlidis-m-theodorakis-ianos

banner-article

Ροη ειδήσεων