Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Μαλαματένια λόγια” από το 5ο Λύκειο Βέροιας – Ένα μουσικό ταξίδι στη μελοποιημένη ποίηση

«Πώς έγινε σε τούτο τον αιώνα να μην ακούσεις έναν ποιητή…»

Δήμητρα Σμυρνή

Η Ποίηση, ταυτισμένη με τις υψηλότερες ιδέες και τα τρυφερότερα συναισθήματα, ήταν πάντα μια από τις σημαντικότερες ανθρώπινες δημιουργίες, που οδηγούσε από το σκοτάδι στο φως.

Με την Ποίηση καταπιάστηκαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βέροιας, με την πιο προσιτή μορφή της, αυτήν που πέρασε στα χείλη του λαού, καθώς έγινε τραγούδι και την τραγούδησε. Την τραγουδήσαμε όλοι.

Και ήταν πραγματικά όμορφο να βλέπεις αυτά τα παιδιά, που μ’ όλους τους τρόπους προσπαθούν να τα ξεκόψουν από τις ρίζες τους –μια από τις δυνατότερες η Μουσική – να τραγουδούν τους ποιητές μας.

Τα «Μαλαματένια λόγια» ήταν μια μουσική παράσταση που στήθηκε με το πάθος και τη γνώση του καθηγητή της Φυσικής Γιάννη Γεωργουδάκη για τη Μουσική, και την ευαισθησία και τη γνώση της φιλολόγου Έφης Λιακοπούλου για την Ποίηση.

Το ταλέντο των  παιδιών και το περίσσευμα της νεανικής ορμής τους οδήγησαν σ’ ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

«Θα θέλαμε να αφιερώσουμε την αποψινή εκδήλωσή μας στους πρόσφυγες, στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη γειτονιά μας, σε άλλες περιοχές της χώρας και σε όποιο μέρος της γης.

Ίσως η Τέχνη, η Ποίηση, η Μουσική να μην μπορεί ν΄ αλλάξει τον κόσμο, «κανένας στίχος δεν ανατρέπει καθεστώτα», σίγουρα όμως μπορεί να τον κάνει πιο ανθρώπινο, μαλακώνοντας τις καρδιές μας» είπε προλογίζοντας η Έφη Λιακοπούλου.

Το μακρύ μουσικό ταξίδι των παιδιών ξεκίνησε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο και τον «Ερωτόκριτό» του με τη συνοδεία της κρητικής λύρας,  για να φτάσει στον  Μιχάλη Γκανά και την ηλεκτρική κιθάρα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

 faretra.info-5o likeio-malamatenia

Ανάμεσά τους νότες και στίχοι του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Βάρναλη, του Λειβαδίτη, του Αναγνωστάκη, του Καββαδία, του Γκάτσου, του Ελευθερίου… Του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Παπαδημητρίου, του Σπανού, του Σαββόπουλου, του Μικρούτσικου, του Μαρκόπουλου, του Μαχαιρίτσα…

Μια βραδιά γεμάτη από ήχους και συναισθήματα που ένωναν τα παιδιά με τους δασκάλους τους και το κοινό, με γέφυρα τη Μουσική.

Έτσι, είχε δίκιο να νιώσει περήφανος ο Διευθυντής του Σχολείου, ο Λευτέρης Παπούλιας, που μίλησε συγκινημένος για το σχολείο του, το Δημόσιο Σχολείο, όπως τόνισε, με τη δημιουργική διάθεση των μαθητών του.

Συνοψίζοντας τα συναισθήματα όλων στα λόγια της, η Έφη Λιακοπούλου χρησιμοποίησε τους στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη, για να πει: «Θα κλείσω με την προτροπή να σώσουμε τα «κρυμμένα τιμαλφή» – αυτούς τους στίχους – να συντηρήσουμε αυτές τις «φωλιές νερού» -τις αγνές καρδιές των παιδιών μας μέσα στις φλόγες.»

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι: Αφεντουλίδης Ανδρέας, Γκουτζιλίκας Γιώργος, Έριν Αλμπέρτο, Ζαφειρίου Χρόνης, Καλαϊτζίδου Ανθή, Καραγιάννη Θάλεια, Καραγιουβάννη Φωτεινή, Καραγιουβάννης Νίκος

Νταμοτσίδου Μαρία, Πασίδου Ευγενία, Τσαμπούρη Νικολέτα, Τσολακίδης Δημήτρης, Σελάμι Ασημίνα

Στην εκδήλωση που έγινε με την υποστήριξη της ΕΛΜΕ Ημαθίας και της ΚΕΠΑ, παρόντες ο  Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δ Βέροιας Γιώργος Σοφιανίδης, η Διευθύντρια Β’/θμιας Εκπαίδευσης Αναστασία Μαυρίδου, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών θεμάτων Αναστασία Καρακώστα και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Νόπη Σκεντερίδου. faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia faretra.info-5o likeio-malamatenia

banner-article

Ροη ειδήσεων