Κοινωνία Περιβάλλον

“Η μαγεία της φύσης στη διαδρομή για την κατάκτηση της Μικρής Τζένας” του Αλέξ. Γραμματικόπουλου – photo

faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos

Νομός Πέλλας, Κυριακή 24/1/16. Στόχος της Βεροιώτικης ορειβατικής μας ομάδας η κορυφή «Μικρή Τζένα» υψ. 2.067 μ

Η ομάδα μας αποτελούμενη από 7 άτομα, αφού πέρασε την Περίκλεια, έφτασε με αυτοκίνητο μέχρι το χωριό Λαγκαδιά , ένα από τα τελευταία μικρά χωριά του Νομού Πέλλας κοντά στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η ορειβατική μας πορεία ξεκίνησε από τη δασική περιοχή λίγο, έξω από τη Λαγκαδιά υψ. 709μ.

Η συνολική 9ωρη πορεία μας από τη Λαγκαδιά μέχρι την κατάκτηση της κορυφής Μικρή Τζένα, η οποία ήταν και ο τελικός μας στόχος, μαζί με την επιστροφή μας, τα είχε όλα!

Η θερμοκρασία τις πρωϊνές ώρες ήταν στους -9ο C . Η μέρα, αν και παγερή, ξεκίνησε ηλιόλουστη και στη συνέχειά της είχε πολλές εναλλαγές. Ήλιος στο μεγαλύτερο διάστημα της διαδρομής, και πολύ δυνατοί άνεμοι κυρίως στη βάση της κορυφής. Άνεμοι που σε ανάγκαζαν να βάζεις δυνάμεις για να κρατήσεις την ισορροπία σου. Στην κορυφή συναντήσαμε ομίχλη. Στην επιστροφή το θερμόμετρο έδειχνε -2ο C.

 faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos

Ο τελικός απολογισμός. Πεντέμισι ώρες κράτησε η ανάβαση μέχρι την κορυφή και εννιά ώρες ήταν η συνολική διάρκεια της διαδρομής μας. Η υψομετρική διαφορά που καλύψαμε ήταν 1.675 μ. και το συνολικό μήκος της διαδρομής 15χλμ

Σε κάποιο σημείο, πριν την κορυφή, έγινε χρήση σχοινιού και κατεβαίνοντας από την κορυφή χρησιμοποιήθηκαν κραμπόν .

Η μαγεία της φύσης με τις καταπληκτικές εικόνες της αλλά και τις συνεχείς εναλλαγές μπορούσε να σε συνεπάρει, όσες φορές και αν αντίκρισες παρόμοια τοπία, όσες φορές και αν βρέθηκες σε ανάλογα σημεία.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, οι οποίες όμως μπορούν να αναπαραστήσουν μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της μαγείας που ζήσαμε αυτές τις εννιά ώρες.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Γραμματικόπουλος

 faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos faretra.info-m. tzena-grammatikopoulos

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας