Βέροια Ρεπορτάζ

“Ελεύθερος χρόνος και παιδί” – Μια έκθεση αξιώσεων της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, στο Φουαγιέ της Στέγης

faretra.info

 Δήμητρα Σμυρνή

Μνήμες και άρωμα από τα παιδικά μας χρόνια ξύπνησε και έφερε η έκθεση που έστησε με πολύ έξυπνο και όμορφο τρόπο η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Για μας τους μεγαλύτερους ο ελεύθερος χρόνος, που τότε αναμφισβήτητα υπήρχε, καλύπτονταν με τρόπους όχι απλά ανώδυνους αλλά και δημιουργικούς.

Παιχνίδια, παραμύθια, λογοτεχνία, κουκλοθέατρο, κόμικς, κάλυπταν τον ελεύθερο χρόνο και ήταν τυχερά εκείνα τα παιδιά που είχαν πρόσβαση σ’ αυτά, γιατί δεν είχαν όλα.

Σήμερα, με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο εξαιτίας του φόρτου της δυσανάλογης με τους ώμους τους σχολικής εργασίας, τα παιδιά βρίσκουν διέξοδο στον υπολογιστή και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με όλους τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται. Ακόμη και η λογοτεχνία που διαβάζουν έγινε πιο σκληρή και οι ήρωες διαστημικοί και απόκοσμοι.

Έτσι, η έκθεση της Στέγης, όπου η διάταξη των εκθεμάτων, η επιλογή, και η όλη φιλοσοφία είναι πραγματικά προσεγμένα, δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους όχι απλά μιας μουσειακής επίσκεψης, αλλά μιας ζωντανής επικοινωνίας με το παρελθόν και μιας γόνιμης κουβέντας ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, σε παιδιά και δασκάλους.

 faretra.info

Ένα αθώο πρόσωπο κούκλας, ένα ξύλινο παιχνίδι, ένα βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, η περίφημη «Διάπλασις των Παίδων» του Ξενόπουλου, ο θρυλικός «Μικρός Ήρωας», τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα», που έφερναν κοντά στα παιδιά όλα τα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, είναι σταθμοί της παιδικής σκέψης εκείνης της εποχής και συναισθηματικής διαμόρφωσης του χαρακτήρα τους.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης, που έγιναν στις 5 Δεκεμβρίου του ’15, ο κόσμος – μεγάλοι και μικροί, που την επισκέφτηκαν – και ήταν πολύς και αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις για την αισθητική της και τους στόχους της.

Μια έκθεση που θα προτείναμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτούν τα σχολεία, μια αφορμή για συζήτηση και επαναπροσδιορισμό του ελεύθερου σημερινού χρόνου των παιδιών, έστω κι αν οι εποχές και οι απαιτήσεις άλλαξαν.

Η έκθεση θα διαρκέση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2016.

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας