Οικονομία

Φόροι 3,8 δις ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα, για το 2016

Το ποσό των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα σε φόρους –κατά μέσο όρο- μέσα στο 2016 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Από αυτά τα 3,8 δις. ευρώ, περίπου το 1,5 δις. ευρώ –ή το 40% όλων των φορολογικών εσόδων- θα διατίθεται κάθε μήνα μόνο για την πληρωμή μισθών και συντάξεων του δημοσίου. Οι δαπάνες για την επιχορήγηση των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και γενικότερα του συστήματος περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας, χρειάζεται τουλάχιστον 1,15 δις. ευρώ επιπλέον για να λειτουργήσει. Που σημαίνει τελικώς, ότι το 60% των φόρων που πληρώνουμε κάθε μήνα, διατίθεται μόνο για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.Τα ποσά προκύπτουν από τη μηνιαία κατανομή τόσο των εσόδων όσο και των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν το 2016 στο πλαίσιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Τα νούμερα, θα μπουν στο «μικροσκόπιο» της Βουλής αυτή την εβδομάδα η οποία είναι αφιερωμένη στη συζήτηση και στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ανοίξει ο δρόμος και για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, και για το ασφαλιστικό αλλά και για το μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2016-2019.

Από τις μηνιαίες κατανομές εσόδων και δαπανών, το οικονομικό μέγεθος που ενδιαφέρει περισσότερο είναι, τι άλλο, οι …φόροι. Το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ που προαναφέρθηκε αποτελεί τον μέσο όρο. Και ο μέσος όρος κρύβει πάντοτε «ακραίες» τιμές.

Όπως προκύπτει λοιπόν από την μήνα-προς μήνα προσέγγιση, ο χειρότερος μήνας στον οποίο θα κληθούμε να πληρώσουμε τα περισσότερα, θα είναι ο Ιούλιος καθώς οι φόροι του μήνα θα ανέλθουν συνολικά στα 5,367 δις. ευρώ.

Αυτό θα συμβεί γιατί τον συγκεκριμένο μήνα έχει προϋπολογιστεί να εισπραχθεί και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ (ή όπως αλλιώς θα λέγεται ο φόρος κατοχής) του 2016. Δεύτερος χειρότερος μήνας είναι ο Δεκέμβριος ο οποίος παραδοσιακά είναι ο μήνας καταβολής των τελών κυκλοφορίας. Όσο για τον 3ο μήνα είναι ο Σεπτέμβριος κατά τον οποίο επίσης θα συμπέσει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ με τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός, έγινε από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία.

Σύμφωνα με αυτήν, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2016, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου και ο φόρος να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις όπως και πέρυσι: Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο (γι’ αυτό και ο Ιούλιος και ο Σεπτέμβριος είναι από τους φορτωμένους φορολογικά μήνες του χρόνου δεδομένου ότι κάθε δόση του φόρου εισοδήματος είναι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Είναι πολύ πιθανό, ο προγραμματισμός να αλλάξει. Και γι’ αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όσον αφορά στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Όλα συσσωρεύτηκαν για το τελευταίο 4μηνο με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να εκτοξευτούν.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει ότι εφόσον πράγματι καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων μέχρι το τέλος Απριλίου, τότε να αλλάξει ο νόμος και να επισπευστεί η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ή οι δόσεις να γίνουν περισσότερες) έτσι να μην φορτώνονται φορολογικά όλα τα βάρη στο 2ο εξάμηνο.

Το τι μας περιμένει το 2016, από φόρους, συνοψίζεται και στο πίνακα που ακολουθεί. Τα ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ.fpress.gr

 

Iανουάριος 3662
Φεβρουάριος 3718
Μάρτιος 2772
Απρίλιος 3209
Μάιος 2708
Ιούνιος 3371
Ιούλιος 5367
Αύγουστος 3869
Σεπτέμβριος 4345
Οκτώβριος 3886
Νοέμβριος 4095
Δεκέμβριος 4612

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας