Οικονομία

Μοντέλο ΙΚΑ για όλους: Εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ΜΟΝΟ στα 67 έτη!

Ταβάνι τα 180 ευρώ για επικουρικές – Νέο τσεκούρι και στα εφάπαξ

Ανατροπές-σοκ κρύβει το νέο ασφαλιστικό που θα φέρει με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα και το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται αρχές του 2016.

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αλλάξει πλήρως τον σημερινό χάρτη των συντάξεων για όλους τους δικαιούχους, με τον επανυπολογισμό των συντάξεων να οδηγεί σε μειώσεις 5-7% για τις συντάξεις Δημοσίου, 2-3% για τις συντάξεις ΙΚΑ, έως 15% για συντάξεις ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ και έως 20% για συντάξεις λοιπών Ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών, κλπ).

Οι 4 βασικοί άξονες
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος:

1. Κανόνας για τις συντάξεις θα είναι τα ποσά και ο τρόπος υπολογισμού που ισχύουν στο ΙΚΑ, αφού ο κορμός του νέου ασφαλιστικού θα στηριχθεί στην ενοποίηση όλων των Ταμείων κάτω από αυτό. Αυτό σημαίνει «ντε φάκτο» κατάργηση δεκάδων -αν όχι εκατοντάδων- διαφορετικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στα Ταμεία του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ, και του ΕΤΑΑ, και με αυτόματη «εξίσωση» του υπολογισμού και του ύψους όλων των συντάξεων σε επίπεδα αντίστοιχα με το ΙΚΑ. Όσοι αποχώρησαν με σύνταξη κοντά στο 80% ή 90% του μισθού που ελάμβαναν, θα προσγειωθούν με την ενοποίηση των Ταμείων τους και με ποσοστά αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνούν το 60% για 40 έτη. Παράλληλα, σε ένα Ταμείο θα ενοποιηθούν όλοι οι φορείς που χορηγούν εφάπαξ με ταυτόχρονη μείωση του βοηθήματος κατά 10%, ως 20%.

2. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης. Για παράδειγμα συνταξιούχος με 35 έτη εισφορών που είχε μισθό 1.800 ευρώ, και παίρνει σήμερα τελικό ποσό μετά τις μειώσεις 1.180 ευρώ, με τον επανυπολογισμό θα πάρει 693 ευρώ που είναι η σύνταξη βάσει μισθού και ετών ασφάλισης, και 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη, δηλαδή τελικό ποσό 1.077 ευρώ (μείωση 8,8%).

3. Η βάση των παροχών θα είναι η -λεγόμενη- εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και πάνω σε αυτή θα «χτίζεται» το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τον μισθό όλου του εργασιακού βίου, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία αποχώρησης. Μάλιστα, η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ εξετάζεται, με παραίνεση των δανειστών, να μην καταβάλλεται σε καμία περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, παρά μόνο όταν οι συνταξιούχοι θα συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους ή στο 62ο έτος αν έχουν συμπληρώσει και 40 χρόνια ασφάλισης.

4. Το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να καταβάλλεται σε περίπου 60.000 δικαιούχους που ανήκουν στην υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα.

Την ίδια ώρα, έρχεται μεγάλο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα έχουν «ταβάνι» τα 180 ευρώ.
star.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας