Η ποίηση στη μαθητική ζωή – “Ταξίδι στην ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη” από το 1ο ΓΕΛ Βέροιας
Δήμητρα Σμυρνή
«Όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα» ήταν ο στίχος του Αναγνωστάκη, που πέρασε σαν μήνυμα από τα νεανικά χείλη των μαθητών στο κοινό της βραδιάς, της αφιερωμένης στην ποίηση και στον «ποιητή της σπαραχτικής σιωπής και της άγρυπνης συνείδησης».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου ΓEΛ ξαφνιάζουν ευχάριστα με τις εκδηλώσεις τους, τις αφιερωμένες στην ποίηση. Ξαφνιάζουν, γιατί από το υστέρημα του χρόνου τους χτίζουν ένα ποιητικό γεγονός, που τους δένει όχι μόνο με την ίδια την ποίηση αλλά και μεταξύ τους και με τους δασκάλους τους.
Δίπλα τους σ’αυτό το ταξίδι της ποίησης ήταν ο φιλόλογός τους Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, αλλά και οι υπόλοιποι φιλόλογοι του σχολείου, οδηγοί και συνταξιδιώτες όχι μόνο στην αναζήτηση της ομορφιάς της ποίησης αλλά και στη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων, βασισμένων στη γνώση και την ευαισθησία.
Γιατί αυτό φάνηκε χθες το βράδυ, 6/11/2015. Φάνηκε ότι η βραδιά τους δεν ήταν απλά μια ποιητική βραδιά, δεν ήταν η προσέγγιση ενός ποιητή και ανθρώπου, που πήρε θέση στα πράγματα της εποχής του, ανοίγοντας δρόμους ποιητικούς και κοινωνικούς, αλλά ότι ήταν και μια βραδιά συλλογικότητας, όπου το εμείς λειτούργησε θριαμβευτικά, επιδιώκοντας χωρίς ίχνος εγωισμού το συλλογικό αποτέλεσμα.
Το πόσο δέθηκαν αυτά τα παιδιά μεταξύ τους αλλά και με τους δασκάλους τους, μέσα από τέτοιες δημιουργικές εκδηλώσεις στο παρελθόν, φάνηκε, όταν στη βραδιά συμμετείχαν και παλιοί μαθητές του σχολείου, που τώρα είναι φοιτητές, όπως η Μαρίνα Σκούπρα, που ήρθε στο σχολείο, για να τραγουδήσει, και ο Μιχάλης Ρίζος, που τραγούδησε για τους μαθητές και τους παλιούς καθηγητές του, μέσω skype από το εξωτερικό.
Μια βραδιά που τη χαρακτήρισε η λάμψη της δημιουργίας και ο νεανικός ενθουσιασμός.
Η εκδήλωση δομήθηκε πάνω σε ποιήματα που διάβασαν οι:
Μιχαηλίδου Δέσποινα, Ελίζα Κοτρίδου, Αγγελική Παπανικολάου, Γεωργία Νικολαΐδου, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Τζίμπουλας, Θωμαή Λαζαρίδου, Μαρία Ανθίμη Παπαδοπούλου και Ιωάννα Λαζαρίδου.
Σε μελοποιημένους στίχους, που τραγούδησαν οι:
Καραβασίλη Ολυμπία, Μαρία Θεοχαροπούλου και Νικολέτα Κελεπούρη, με τη συνοδεία κιθάρας, Δήμητρα Τσιουμέλα, και πιάνου, Ολυμπία Καραβασίλη,
αλλά και σε δραματοποίηση στίχων και σκέψεων του ποιητή με τους:
Μαυρίδη, Κοτρίδου, Τζίμπουλα,,Παράσχη, Σαββουλίδου, Λαζαρίδου, Σοφοπούλου, Τσέου, Σιδηρόπουλο, Φουρκιώτη, Στολτίδη, Τσιλιγκερίδη, Τζίκα, Τροχίδου, Τουφεξή, και συνοδεία ποντιακής λύρας από τον Ηλία Παναγιωτίδη.
Ο φιλόλογος Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος διάβασε σκέψεις και θέσεις του ποιητή και οι Άγγελος Ουτσετάρης και Χρήστος Πέϊος ολοκλήρωσαν το τελικό αποτέλεσμα με τη βιντεοπροβολή που επιμελήθηκαν.
Τη βραδιά έκλεισε ο καθηγητής των μαθηματικών του σχολείου Γρηγόρης Πατόπουλος τραγουδώντας με την κιθάρα του.
Παρόντες στη βραδιά οι ποιητές του «Ποιητικού Πυρήνα» της Βέροιας, Βασίλης Δασκαλάκης, Δημήτρης Καρασάββας, Δημήτρης Παπαστεργίου και Παύλος Παρασκευαΐδης, που έζησαν μαζί με τα παιδιά, τους καθηγητές, τους γονείς τους αλλά και άλλους θεατές – η αίθουσα εκδηλώσεων ήταν ασφυκτικά γεμάτη – μια βραδιά, που έφερε όλους πολύ κοντά, ενεργοποιώντας τη σκέψη και το συναίσθημα.
«Ο Αναγνωστάκης μάς πρόσφερε σοβαρότατους λόγους να εμπιστευόμαστε την ποίηση, και ας ξέρουμε ότι η δύναμή της δεν αρκεί να αλλάξει τον κόσμο. Ίσως, όμως, να αλλάξει έστω και ένα άτομο» είπε η φιλόλογος Μαργαρίτα Καρανάσιου, μιλώντας στην αρχή της εκδήλωσης για τον Αναγνωστάκη.
Δεν ξέρουμε πόσους μπορεί ν’ αλλάξει η ποίηση, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Ξέρουμε, όμως, πως χθες άγγιξε πολλούς, μικρούς και μεγάλους.
Και ας μην ξεχνάμε πως, σ’ αυτήν τη ζωή και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, «σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις, να μην τις παίρνει ο άνεμος».
Φωτογραφίες: faretra.info