Κόσμος

Φωτογραφία πιστολέρο της Άγριας Δύσης, του 1878, αξίας 3,3 εκ. λιρών

Αγοράστηκε πριν από 5 χρόνια για 1,30 λίρες από παλιατζίδικο και η αξία της σήμερα εκτιμάται στα 3,3 εκατομμύρια λίρες. Η “tintype” φωτογραφία του διαβόητου πιστολέρο της Άγριας Δύσης Billy the Kid υπολογίζεται ότι τραβήχτηκε μετά από γάμο στο τέλος του καλοκαιριού του 1878.

Η 4*5 ιντσών φωτογραφία απεικονίζει μέλη των Regulators, ομάδας που διεκδικούσε τη θέσπιση κανόνων για την προστασία των αδυνάτων, να παίζουν κροκέ. Μέλος τους ήταν και ο Billy the Kid.

“Όταν είδαμε για πρώτη φορά τη φωτογραφία ήμασταν δικαιολογημένα δύσπιστοι. Μια πρωτότυπη φωτογραφία του Billy the Kid είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της Άγριας Δύσης”, σημείωσε ο David McCarthy, εκτιμητής της ιστοσελίδας Kagin. “Έπρεπε να είμαστε βέβαιοι πως θα μπορούσαμε να απαντήσουμε που, πότε και πώς τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία. Η απλή ομοιότητα σε μια τέτοια περίπτωση δεν είναι αρκετή. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων εργάστηκε για να εξακριβώσει την αυθεντικότητά της. Μετά από ένα χρόνο μεθοδικής μελέτης, υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αυθεντικότητά τους”.

Η φωτογραφία έχει εκτιμηθεί και ασφαλιστεί για 5 εκατομμύρια δολάρια και θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας δίωρου ντοκιμαντέρ για το National Geographic Channel την Κυριακή.

Για την ιστορία, η μόνη άλλη γνωστή φωτογραφία του Billy the Kid (Henry McCarty), που σκοτώθηκε στα 21 από τον σερίφη Pat Garrett, τραβήχτηκε στο Fort Summer, στο Νέο Μεξικό, το 1880.

lefteria.blogspot.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων