Μέτρα - φωτιά για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα στο 3ο μνημόνιο

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Μέτρα φωτιά για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ και τα λαϊκά στρώματα προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε τα ξημερώματα στην Βουλή και περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο αλλά και τα προαπαιτούμενα μέτρα για την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι τις 20 Αυγούστου. 

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής πρέπει να γίνει στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση στην Ολομέλεια να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Αυγούστου 2015.

Με βάση το σχέδιο νόμου:

Φόροι - χαράτσια

Αύξηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από 66 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα στα 330 ευρώ, δηλαδή επιβάρυνση 264 ευρώ για τα 1.000 λίτρα. Από 1η Οκτώβρη 2015 , οι αγρότες θα πληρώνουν 245 ευρώ ανά 1.000 λίτρα και όσοι μπορούν θα εισπράττουν επιστροφή 45 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Από 1/10/2016 παύει να ισχύει ο ειδικός συντελεστής για το πετρέλαιο στη γεωργία και θα ισχύει ο συντελεστής που ισχύει γενικά για το πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή 330 ευρώ.

Διπλασιασμός του φόρου εισοδήματος στους αγρότες (από 13% σε 26%) και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά φτάνοντας στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.  Μέχρι τον Οκτώβριο 2015 η κυβέρνηση θα αλλάξει το καθεστώς των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, κάνοντάς το «αυστηρότερο», όπως αναφέρεται στο μνημόνιο.
Αυξάνεται από το φετινό εκκαθαριστικό (φορολογικό έτος 2014) η προκαταβολή φόρου των αγροτών από το 27,5% στο 55%. Ετσι, χιλιάδες αγρότες που έχουν υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ήδη έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος θα παραλάβουν νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους.
Το μνημόνιο προβλέπει «μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης» στο πλαίσιο της στρατηγικής για την «ανταγωνιστικότητα της γεωργίας», που πρέπει νομοθετηθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015. Βασική αυτού του πλαισίου είναι η «βελτίωση» της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, η άμεση μεταρρύθμιση των αδειών εμπορίας, η ενίσχυση των εξαγωγών, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Προβλέπεται ποσό ύψους 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι το ποσό θα είναι ίδιο, ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές. Καταργείται η απαλλαγή για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ατομικών επιχειρήσεων. Η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεό τον Οκτώβρη 2015 και η τελευταία τον Φλεβάρη 2016.
Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος. Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις δρομολογούνται στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016. Στα σκαριά είναι και η κατάργηση των τελευταίων ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για τις δαπάνες.
Μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
Μειώνεται το ακατάσχετο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία σε 1.000 από 1.500 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα. Επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών και συντάξεων κατά 50% για το ποσό από 1.001 έως και τα 1.500 ευρώ και κατά 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Το ακατάσχετο όριο στις καταθέσεις μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και πιστωτικό ίδρυμα.
Αυστηροποιείται η ρύθμιση των 100 δόσεων. Αποβάλλονται όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Μειώνεται ο αριθμός των δόσεων, εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες από τις αρχικά χορηγηθείσες. Αυξάνεται το προβλεπόμενο επιτόκιο στο 5% από 3% για τις οφειλές προς την Εφορία πάνω από 5.000 ευρώ. Για μικρότερα ποσά, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του είναι με βάση το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματός του.
Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά. Από 1/10/2015 στην Α' ομάδα, από 1/62016 στη Β' μάδα και από 1/1/2017 σε όλα τα υπόλοιπα. Οι ομάδες θα καταρτιστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
Επιβάλλεται ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (σχολεία, φροντιστήρια κλπ) εκτός της προσχολικής αγωγής.
Καταργείται η έκπτωση 2% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Θα εφαρμοστεί από τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις.
Αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις (αυτοπασχαλούμενοι, μικρές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών) από 55% που ισχύει σήμερα στο 100% . Η προκαταβολή θα είναι 75% για τα εισοδήματα του 2015 και 100% για τα εισοδήματα του 2016. Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για αυτοαπασχολούμενους που είναι σήμερα τα 10.000 ευρώ.
Μείωση μισθών στο Δημόσιο, με εφαρμογή από 1/1/2016, νέου «ενιαίου μισθολογίου» με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Θεσπίζεται ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και «αριθμός των εργαζομένων», «έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019».

Κοινωνική Ασφάλιση

Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1//2022 με αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης, εκφράζοντας μάλιστα την επιφύλαξη για νέα αύξηση σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού. Εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Μείωση των συντάξεων αφού μέχρι το τέλος του 2021 παγώνουν τα ποσά των κατώτατων ορίων των συντάξεων στα επίπεδα του 2015.
«Εξοικονόμηση» ποσού ίσου με το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ. κάθε χρόνο από το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, που σημαίνει νέες άγριες περικοπές (ΕΚΑΣ, προνοιακά επιδόματα κ.α.)
Ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης το 67ο έτος για όλους τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων το αργότερο μέχρι το 2022. Καταργούνται σταδιακά τα ειδικά ηλικιακά όρια που είχαν μέχρι τώρα διάφορες ομάδες ασφαλισμένων, με μοναδική εξαίρεση τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ και τις μητέρες με παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Πλήρης εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων 3863 και 3865 του 2010, (βασική και αναλογική σύμβαση) που επιφέρει μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων μέχρι και στο μισό σε σχέση με το 2010 και αυτό με 40 χρόνια ασφάλισης, αντί της 35ετίας που ίσχυε.
Νέα «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού τον Οκτώβρη και θα περιλαμβάνει όλα τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία του Ιούλη. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά από τον Μάρτη του 2016, η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων προς τα ταμεία, η μείωση των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους με στενότερη σύνδεση «εισφορών και παροχών», αυξήσεις των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών (ΟΓΑ).
Η κυβέρνηση παίρνει πίσω την δέσμευσή της για επαναφορά, σε όλους τους ανασφάλιστους άνω των 67 ετών, της ελάχιστης προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ.

Εργασιακά

Επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους 3 μήνες αντί 6 μήνες που προέβλεπε σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη, πλήρης εφαρμογή της 6ης ΠΥΣ του 2012, για το περιεχόμενο της μετενέργειας των συμβάσεων.

Νέο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που θα βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών.

Τράπεζες

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, παρακολούθηση και ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Διαχείριση και αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων. Πρόκειται για νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, σε συνέχεια αυτών που ψηφίστηκαν με τον προηγούμενο εφαρμοστικό νόμο της συγκυβέρνησης, ο οποίος άνοιξε το δρόμο διευκολύνοντας τους πλειστηριασμούς ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπονται:
- Δημιουργία νέων εταιρειών (εκτός τραπεζών) που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης επισφαλειών. Πρόκειται για το γενικό πλαίσιο που αφορά την μεταβίβαση-πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές», ζήτημα που απ' ότι φαίνεται θα διευθετηθεί σε επόμενη φάση.

- Παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών. Διαχωρισμός επιχειρήσεων σε βιώσιμες που θα πρέπει να διασωθούν και μη βιώσιμες οι οποίες θα οδηγούνται σε εκκαθάριση. Τροποποίηση των νόμων αφερεγγυότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέχρι τέλη Φλεβάρη 2016, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τις τράπεζες, θα καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμούς, ύψος «κόκκινων» δανείων, πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων κλπ.

Αναδιαρθρώσεις

Λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές (είτε δοκιμαστικά σε ορισμένες περιοχές είτε σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ). Ελεύθερη επιλογή της περιόδου των εκπτώσεων κ.ά.

Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας.
Κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε αρτοποιεία και αρτοπωλεία, με αντίστοιχες προβλέψεις για την αδειοδότηση.
Καθορισμός της ημερομηνίας λήξης γάλακτος όχι με νόμο, αλλά με βάση τους ...«κανόνες υγιεινής».
Ανοίγουν «κλειστά επαγγέλματα» (μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αναλογιστές κ.ά.) δρομολογούνται παρεμβάσεις «απελευθέρωσης» σε φορτηγά Δ.Χ. σε τουριστικά λεωφορεία, αλλάζει το καθεστώς αμοιβών για συμβολαιογράφους (από 1% σε 0,88%  στην τιομή αντικειμένου συναλλαγής), αλλάζει το καθεστώς αμοιβής δικαστικών επιμελητών, προωθείται «κώδικας δεοντολογίας» για παραδοσιακά τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, χονδρικό εμπόριο, ΜΜΕ. Επιπλέον, προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, άρση εμποδίων κ.ά.

Ιδιωτικοποιήσεις

Ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ (δημιούργημα του προηγούμενου μνημονίου) θα περάσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Ελληνικού.
Επίσης, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν «δεσμευτικές ημερομηνίες» για τους διαγωνισμούς των λιμανιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2015.
Προβλέπεται ακόμη ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με μια αναφορά για δυνατότητα ενός «εναλλακτικού σχήματος» με «ισοδύναμα αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές».
Υιοθετείται η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα στους ιδιώτες εκχωρείται και το τελευταίο κρατικό μετοχικό πακέτο (10%) στον ΟΤΕ.
902.gr

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 31918 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια