Επιστημονική Διημερίδα για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, στη Βέροια
Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, στο «Αιγές Μέλαθρον»
Συνέντευξη Τύπου του Ιατρού και διοργανωτή Χρήστου Κούτρα και των συνεργατών του
Με αντικείμενο την αυριανή έναρξη των εργασιών της Επιστημονικής Διημερίδας για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, με τίτλο: “Νοσοκομειακές λοιμώξεις – πολυανθεκτικοί μικροοργανισμοί”, που διοργανώνει η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), σε συνεργασία με την Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος, ο Συντονιστής Διευθυντής της Κλινικής Χρήστος Κούτρας παραχώρησε κοινή σχετική συνέντευξη Τύπου, σήμερα το μεσημέρι, στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, με τους συνεργάτες του Μαρία Παπαϊωάννου, Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και Κώστα Φωτιάδη, Προϊστάμενο του Νοσηλευτικού Προσωπικού της Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας.
Η αναγκαιότητα της διοργάνωσης
“…Ήταν μια σκέψη που είχαμε προ διετίας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση και πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά τα νοσοκομεία μας…”, είπε αρχικά ο κ. Κούτρας, δίνοντας έμφαση στο μέγεθος του προβλήματος και τις διαστάσεις που έχει προσλάβει.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, στην Ευρώπη όταν βλέπουν Έλληνα ασθενή από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, τον βάζουν σε απομόνωση.
Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, κατά τον κ. Κούτρα, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, λόγω της αύξησης των ασθενών σε ανοσοκαταστολή ή ανοσολογική ανεπάρκεια, όπως είναι οι χημιοθεραπευόμενοι, οι ασθενείς με AIDS, οι μεταμοσχευθέντες, και όσοι άλλοι έχουν γενικά χαμηλό ανοσοποιητικό.
Φεύγει η εποχή των αντιβιοτικών, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους
Τα επιστημονικά ζητούμενα γύρω από αυτή τη θεματική αναμένεται να απασχολήσουν τις εργασίες της διημερίδας, όπως επίσης και ένα άλλο μεγάλο και παρεμφερές ζήτημα, που αφορά, σε πλήρη σχέση με το πρόβλημα, την αντοχή των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, τα οποία χάνουν σιγά – σιγά τη μάχη και πάνε για σταδιακή απόσυρση αν δε χρησιμοποιηθούν με αρχές και ορθολογική μέθοδο.
“…Υπάρχει πρόβλημα στη γνώση των παραμέτρων της χρήσης τους, αναφορικά με τη σωστή δόση, στη σωστή ώρα.
Το αντιβιοτικό πρέπει να δοθεί όταν χρειάζεται και όχι όποτε θέλει ο ασθενής. Πρέπει να υπάρξει σωστή εκπαίδευση για τη σωστή χρήση. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αντιμετωπίζεται ιδιαιτέρως το πρόβλημα, με βαρύτατα περιστατικά, καλωδιωμένους ασθενείς κλπ…”, παρατήρησε ο κ.Κούτρας.
Συνέπειες των λοιμώξεων σε προσωπικό και νοσοκομειακό επίπεδο
Ακόμη έκανε λόγο για ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις όσων πάσχουν από νοσοκομειακή λοίμωξη και για τον ίδιο τον ασθενή, με επιβάρυνση της ψυχοσωματικής υγείας του, λόγω και της παράτασης της παραμονής και νοσηλείας του, αλλά και του όλου συστήματος λειτουργίας της υγείας, γύρω από αυτόν. (έξοδα, εργατοώρες).
Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται
Στην εκδήλωση, έγινε προσπάθεια να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότερες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, ώστε να συμβάλλουν γνωσιολογικά έμπειροι επιστήμονες, όπως και ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης ονόματα της Λοιμωξιολογίας.
“…Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όλη εκείνη την γνώση, ώστε να μπορέσει η ημερίδα να αλλάξει τρόπους και συμπεριφορές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ως προς τη λήψη μέτρων, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχα αντισηπτικά, καθώς αυτοί έχουν την ευθύνη για τη μετάδοση των μικροβίων στο χώρο δουλειάς τους…”, είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.
Μαρία Παπαϊωάννου
“…Ο κ.Κούτρας είναι άριστος γνώστης των λοιμώξεων…”, πρόσθεσε η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βέροιας, Μαρία Παπαϊωάννου, η οποία διαβεβαίωσε ότι ο κλάδος της θα στηρίξει το συνέδριο, και συμφώνησε απόλυτα σε όσα προανέφερε ο γιατρός, τόσο για την άλογη και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, όσο και για την συστηματική υγιεινή της δουλειάς του προσωπικού. “…Όλα αυτά προϋποθέτουν γνώση αλλά και υλικά. Πολλές φορές δεν είχαμε γάντια, ή συμπληρώναμε μόνοι μας τις ελλείψεις των αντισηπτικών, ενίοτε. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, τουλάχιστον αυτόν τον καιρό. Προέχει η συνεργασία όλων μας, ακόμη και της κουζίνας και των πλυντηρίων…”, συμπλήρωσε.
Κώστας Φωτιάδης
Ο Προϊστάμενος του Νοσηλευτικού Προσωπικού της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας Κώστας Φωτιάδης επαίνεσε τις προσπάθειες και δράσεις του Διευθυντή Χρήστου Κούτρα και υπογράμμισε ότι ό καθένας από το πόστο του κάνει τα πάντα για την απομείωση του προβλήματος. “…Μας ενδιαφέρει να φεύγουν από εδώ οι ασθενείς μας θεραπευμένοι, χωρίς κάποια… προίκα σε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη…”, κατέληξε.