ΙΣΗ: Δε θα ανεχθούμε άλλη υποβάθμιση στο χώρο της υγείας
Συνέντευξη Τύπου από τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας, με αφορμή τα τρέχοντα προβλήματα στις τοπικές δομές Υγείας
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το πρωί ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Πρόδρομος Ισαακίδης, με θέμα τα τρέχοντα προβλήματα της υγείας στις τοπικές δομές Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, πλαισιωμένος από το Βασίλη Διαμαντόπουλο, Γραμματέα του Συλλόγου και το Γιάννη Πετράκη, μέλος ΔΣ του Συλλόγου, Διευθυντή του κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας και Γεν. Γραμματέα του ΕΝΙΚΕΜ.
Αναλυτικότερα, όπως είπε αρχικά ο κ. Ισαακίδης, ο λόγος της συνέντευξης είναι η διαπίστωση προβλημάτων στις δομές και ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο της Βέροιας που περισσεύουν, με σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία. “…Η παρεχόμενη περίθαλψη δε θα είναι πια η καλύτερη ούτε ποιοτικά, ούτε ποσοτικά.
Θέλουμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία μας που δε συμμερίζονται οι διοικούντες, που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν νούμερα…”, είπε συγκεκριμένα.
Για το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας
Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει ήδη έγγραφο της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που όμως δεν το ανακαλούν, και περικόπτουν με αυτό, τον τρίτο εφημερεύοντα γιατρό στο Κέντρο Υγείας της Αλεξάνδρειας που θεωρείτα ένας κόμβος υγείας 24ωρης βάσης και κάλυψης 60.000 κατοίκων.
Αναφέρθηκε μάλιστα στη συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου με τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ, παρόντος και των Δημάρχου Αλεξάνδρειας, όπως και του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου. “…Η συνάντηση διεξήχθη μάλλον σε βαρύ κλίμα, αφού η διοίκηση της Περιφέρειας απέρριψε το αίτημα ανακλησης της απόφασης που έθεσαν οι ιατροί…”, τόνισε.
Για το Νοσοκομείο Βέροιας
Μιλώντας για το νοσοκομείο της Βέροιας, αναφορέμενος στην υποστελέχωση του ιατρικού δυναμικού, είπε ότι δημιουργούνται προγράμματα εφημέρευσης που δεν συνάδουν με το υπάρχον καθεστώς αλλά ούτε και εγγυώνται την ασφάλεια, όταν με τα εξοντωτικά προγράμματα δεν αντέχει βιολογικά ο γιατρός, κινδυνεύει ο ασθενής κ.ο.κ. “…Το όριο είναι στις πέντε εφημερίες το μήνα. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα αλλά κυρίως ιατρικό και κοινωνικό. Είναι θέμα ποιότητας υπηρεσιών παροχής υγείας…”, σημείωσε.
Για το Νοσοκομείο Νάουσας
Μιλώντας ειδικότερα για τη μονάδα υγείας της Νάουσας, τόνισε ότι είμαστε μπροστά σε μια ειλημμένη απόφαση απο την κυβέρνση, για μετατροπή της δομής, είτε σε κέντρο υγείας αστικού τύπου, είτε σε ειδικό νοσοκομείο άλλου τύπου (ψυχιατρικό, κέντρο αποκατάστασης). Το Νοσοκομείο της Νάουσας με ετήσιο προϋπολογισμό 1.700.000 έλαβε 220.000, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον 900.000, σε σχέση με τον ψηφισμένο ετήσιο προϋπολογισμό του Κράτους.
“…Δεν είναί τυχαίες οι δηλώσεις Λαπαβίτσα που αποκάλυψαν ότι τα νούμερα δεν ευνοούν τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, που είναι ήδη πολύ μειωμένη, άρα και η συρρίκνωση θεωρείται δεδομένη…”, παρατήρησε.
“…Στο νοσοκομείο της Νάουσας υπηρετούν πέντε επικουρικοί γιατροί που πληρώνονται από το νοσοκομείο και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με αυτά τα λεφτά είναι αδύνατο να πληρωθούν οι ιατροί και ενδέχεται να φύγουν. Τα προγράματα των εφημεριών τροποποιούνται ανά ημέρα ή εβδομάδα και η διοίκηση δεν παίρνει συγκεκριμένη θέση, με πολλές ακρότητες. Έτσι όμως και οι γιατροί δεν ξέρουν τι να προγραμματίσουν…”, πρόσθεσε.
Η Υπομονή ασθενών και γιατρών εξαντλήθηκε
Τέλος μίλησε για έλλειμα υπομονής από πλευράς των γιατρών και κατέθεσε με έμφαση: “…Η λειτουργία των γιατρών στις τοπικές μονάδες υγείας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Δεν έχουν μειωθεί οι ρυθμοί εργασίας ανάλογα με την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε νοσηλεία, επείγοντα και χειρουργία αλλά και οι αντιδράσεις του κόσμου πυκνώνουν και θα είναι δικαιολογημένες, όπως και αυτές των γιατρών. Η ανοχή μας τελείωσε. Δε θα συναινέσουμε σε καμιά μείωση της ποιότητας στην περίθαλψη με αντίκτυπο στο μέσο πολίτη. Θα αντιδράσουμε δυναμικά σε όσα θέλουν να επιβάλουν και δεν είναι τίποτε άλλο από την υποβάθμιση της ίδιας της υγείας…”, κατέληξε.
Βασίλης Διαμαντόπουλος
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, με υπουργική απόφαση του 1997, είχε έξτρα στήλη εφημερίας και ενώ οι τέσσερις στήλες συν τω χρόνω έγιναν τρεις, τώρα η Υγειονομική Περιφέρεια ζητά να γίνουν οι τρεις δύο. “…Το πρώην ΙΚΑ Αλεξάνδρειας έκλεισε και ο όγκος των περιστατικών απορροφήθηκε από το Κέντρο Υγείας…”, επεσήμανε.
Ακόμη κατήγγειλε ότι δε λειτουργεί το μικροβιολογικο και το ακτινολογικό εργαστήριο στο Κέντρο και συν τοις άλλοις, δίνονται σήματα μετακίνησης γιατρών από Αλεξάνδρεια σε Βέροια για τις εκεί ανάγκες και συμπληρωματικά ότι η Υπηρεσία προφανώς δίνει τηλέφωνα τοπικών γιατρών σε διευθυντές άλλων κέντρων υγείας, άλλων νομών, ως υπηρεσιακή εντολή εξυπηρέτησης των εκεί αναγκών, κάτι όμως το οποίο διέψευσε η διοίκηση της ΥΠΕ στη χθεσινή συνάντησή της με τον ΙΣΗ.
Γιάννης Πετράκης
Ο Γιάννης Πετράκης υπογράμμισε κάθε μέρα είναι πλέον χειρότερη από την προηγούμενη. “…Ήρθαν τα χειρότερα που είναι η κατάρευση των υγειονομικών μονάδων. Μόνο ο πολίτης μπορεί να φέρει την ανατροπή. Παίρνουν τα στατισιτικά δεδομένα τα τροποποιούν και τα πασάρουν στον Τύπο δίνοντας την εικόνα ότι οι ιατροί δε δουλεύουν…”, αποκάλυψε μιλώντας ειδικότερα για την κατάργηση της εφημεριακής στήλης του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας. Κρατήσαμε τις τοπικές δομές υγείας πολλές φορές και με δωρεάν εργασία.
Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Νάουσας μίλησε για χειρότερη κατάσταση από τους προλαλήσαντες, χωρίς νέο προσωπικό και με τους περισσότερους να οδεύουν προς τη συνταξιοδότηση. Μόνο επικουρικούς ιατρούς έχουμε αλλά και για έναν επικουρικό, νέο γιατρό, δε συμφέρουν τα νούμερα και προτιμούν να φεύγουν στο εξωτερικό. “…Η ακαριαία κατάρρευση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς….”, είπε, ενώ αναφορικά με τις επιδοματικές εφημερίες σημείωσε ότι οι ιατροί ήταν απλήρωτοι μέχρι τις 27 Μαϊου για τους τρεις πρώτους μήνες του νέου έτους, ενώ για τις νοσοκομειακές είναι απλήρωτοι ακόμα από το 2014.