Ρεπορτάζ

Τ. Κορωνάκης: “Οι γραμμές μας είναι… κατακόκκινες”!

Politiki-omilia-koronaki-20152

“Δε θα διακινδυνεύσουμε μισθούς και συντάξεις”

Συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βέροια

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να κάνει βήμα πίσω στις κόκκινες γραμμές αξιοπρέπειας, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή που έλαβε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ενόψει της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που φαίνεται να φέρνει, ίσως και από αύριο, συμφωνία με τους εταίρους, κατέθεσε απόψε (10-6-15) σε Συνέντευξη Τύπου, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, στο πλαίσιο ομιλίας που πραγματοποίησε, αμέσως μετά, στον κινηματογράφο “ΣΤΑΡ”, στη Βέροια, παρουσία και της βουλευτού Ημαθίας Φρόσως Καρασαρλίδου.

Ο κ. Κορωνάκης έκανε λόγο για την υποχρέωση της κυβέρνησης να δικαιώσει τους Έλληνες πολίτες, τα τραγικά θύματα ενός αδυσώπητου οικονομικού πολέμου σε μια απάνθρωπη πενταετή συνθήκη σκλαβιάς και υποδούλωσης, διατρανώνοντας ότι σημασία δεν έχει τόσο το να εφαρμοστούν τα υποσχόμενα αλλά να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση της χώρας.

Αποκλείεται δημοψήφισμα ή εκλογές

Σε συνέχεια της εισήγησής του και απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ, απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών ή δημοψηφίσματος, λέγοντας πως η δανειακή σύμβαση έχει πάρει παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου του 2015, αλλά παρόλα αυτά είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, και η  συνάντηση της τριμερούς που λαμβάνει χώρα απόψε στις 10.00μ.μ. θα μας φέρει στην πολυπόθητη συμφωνία.

Δε θα διακινδυνεύσουμε μισθούς και συντάξεις

Όσον αφορά το γεγονός της συσώρρευσης απλήρωτων δόσεων της χώρας προς τους δανειστές και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η ακροβασία σε λεπτές ισορροπίες επιβίωσης και παραμονής της χώρας στην ΕΕ σημείωσε πως πιέσεις ασκούνται προς όλες τις πλευρές, και όχι μόνο προς την ελληνική. “Εμείς εδώ και καιρό έχουμε υποστεί ένα βασανιστικό μαρτύριο οικονομικής ασφυξίας και γι αυτό το μαρτύριο σε λίγα χρόνια δε θα είναι περήφανος κανείς. Είναι ένας βίαιος τρόπος να υποταγεί η κυβέρνηση σε μια συμφωνία άνευ όρων. Ίσως οι ευρωπαίοι εταίροι δε μας ξέρουν καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοτυπήσει και θα τηρήσει τις υποσχέσεις του. Και παρά τις διαπραγματευτικές τεχνικές δε θα υποχωρήσει πέρα από τα όρια της εντολής του λαού. Δε θα διακινδυνεύσουμε μισθούς και συντάξεις…”, είπε επί λέξει.

Politiki-omilia-koronaki-20152Απόλυτη δέσμευσή μας ότι θα έρθουν οι συλλογικές συμβάσεις

“…Είναι απόλυτη δέσμευσή μας ότι θα έρθουν οι συλλογικές συμβάσεις και θα έρθουν. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πάνω σ΄αυτό…”, υπογράμμισε ο κ. Κορωνάκης και συμπλήρωσε πως κατανοεί τα όποια αιτήματα βουλευτών για επίσπευση των διαδικασιών και υλοποίησης κομματιών του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβεβαίωσε δε, πως είναι μέσα στους όρους της υπό γένεση συμφωνίας που πρέπει να είναι αντίστοιχη με την λαϊκή εντολή των εκλογών, που μεταφράζεται σε όχι άλλη λιτότητα και νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού. “…Αν σήμερα είχαμε συμφωνία, αύριο θα είχαμε νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις στη βουλή…”, είπε.

Δε θα υπάρξει νέο δάνειο – μνημόνιο

Σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση του Αντιπροέδρου της βουλής Αλ. Μητρόπουλου, σε τηλεοπτική εκπομπή κατά την οποία είπε ξεκάθαρα ότι “πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ότι υπογράφουμε με τη συμφωνία νέο μνημόνιο” ήταν κατηγορηματικός: “Αν θεωρεί ο κ. Μητρόπουλος ότι η συμφωνία θα αφορά νέο μνημόνιο, πρέπει να πράξει τα δέοντα. Δε θα υπάρξει νέο δάνειο, δε θα υπάρξει νέο μνημόνιο. Αν καταφέρουμε συμφωνία, το μνημόνιο θα το σχίσουμε. Μέχρι στιγμής ξηλώνουμε το μνημόνιο νόμο – νόμο”. Και έφερε ως παραδείγματα το νόμο των 100 δόσεων, που έδωσε όπως είπε ανάσα στην οικονομία και τους πολίτες.

Πώς θα έρθει η ανάκαμψη

“…Είμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και καταθέσαμε μια πρόταση σε αυτή τη βάση. Δεν ήρθαμε στην κυβέρνηση μόνο για να διαπραγματευτούμε αλλά για να εφαρμόσουμε πρόγραμμα τετραετίας…” τόνισε και περίγραψε συνοπτικά τους τρόπους ανάκαμψης της οικονομίας μέσα από έναν σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότητσης, με την ελάφρυνση από τη θηλειά του χρέους, με στροφή στις δημόσιες επενδύσεις, με την παραγωγή νέου πλούτου, και νέες θέσεις εργασίας.

topika-sxolia-ap-ton-korona-ston-koronakiΑμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία του κ. Κορωνάκη στην αίθουσα του κινηματογράφου.

 

 

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων