Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης υπό το βάρος των πιέσεων
Απέναντι στα τελεσίγραφα
Υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται στην Αθήνα κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για παράταση του προγράμματος και εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, το απόγευμα της Κυριακής στη Βουλή, συνεδριάζει εκ νέου στη 1 το μεσημέρι το κυβερνητικό συμβούλιο.
Το Μαξίμου «χτενίζει» λέξη προς λέξη την πρωθυπουργική ομιλία, με στόχο να γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω από τις προεκλογικές της εξαγγελίες, παρά τις προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα των Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός την Κυριακή αναμένεται να στείλει ένα διπλό μήνυμα: ότι η Ελλάδα επιμένει στο αίτημα για πρόγραμμα-γέφυρα, αρνείται την παράταση του ισχύοντος προγράμματος, καθώς και ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας.
Επίσης, θα μιλήσει για τη στρατηγική της κυβέρνησης για το χρέος, τις μεταρρυθμίσεις, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις αλλαγές στο κράτος.
Σύμφωνα με Το Βήμα, ο πρωθυπουργός θα ενσωματώσει στις προγραμματικές δηλώσεις μέτρα και πολιτικές, που θα πείθουν τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις της κυβέρνησης.
Πάντως, πηγές της κυβέρνησης αρνούνται ότι προσέρχονται στο Eurogroup με το «μαχαίρι στο λαιμό» και ότι οι δηλώσεις των εταίρων συνιστούν τελεσίγραφα.
Το χρονοδιάγραμμα που θέτουν οι εταίροι
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σαφές αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν από την Ελλάδα να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος ώς τις 16 Φεβρουαρίου, για να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.
Είπε, μάλιστα, πως η 16η Φεβρουαρίου είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την υποβολή της αίτησης.
Ο Ντάισελμπουμ ανέφερε ακόμη ότι στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει την πρότασή της για το πώς θέλει να προχωρήσει το τρέχον πρόγραμμα.
«Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της, πώς θέλουν να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα» είπε.
Περαιτέρω πίεση ασκείται στην Αθήνα και από τους οίκους αξιολόγησης. Το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε τη χώρα κατά μία βαθμίδα, από Β σε Β-.
Απειλή για υποβάθμιση στέλνει και ο οίκος Moody’s, λόγω μεγάλης αβεβαιότητας γύρω από τις συνομιλίες, όως αναφέρει.
Ν.Σ.
Πηγή: http://news.in.gr