“Θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα χωρίς να την γκρεμίσουμε”
Παρουσίαση του ψηφοδελτίου Ημαθίας του “Ποταμιού”, στη Βέροια
Κωστής Χαλάτσης
Η παρουσίαση των έξι υποψηφίων Βουλευτών Ημαθίας του “Ποταμιού” πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα της “Ελιάς” στη Βέροια, παρουσία των εκπροσώπων του τοπικού Τύπου.
Το συντονισμό της διαδικασίας είχε ο Βασίλης Πετρομελίδης, εθελοντής του κόμματος, ο οποίος έκανε μια σύντομη και περιεκτική εισήγηση των θέσεων του κόμματος, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Αναλυτικότερα αναφέρθηκε στους πολιτικούς στόχους του κόμματος, εδώ και 11 μήνες, που όπως είπε, συγκεφαλαιώνονται στην αναγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και του συστήματος. “Ένα σύνθημα που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο που πλησίασαν το Ποτάμι και ως εθελοντές από τις ευρωεκλογές ακόμα”, είπε συγκεκριμένα, και συμπλήρωσε: “…μιλάμε απλά, χωρίς μεγαλόστομες εξαγγελίες και χωρίς προστάτες κανενός είδους…”. Ακόμη τόνισε ότι η σημερινή πολιτική υλοποιείται με βάση το μνημόνιο. “…Είμαστε το πρώτο μεταμνημονιακό κόμμα και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, μακριά από κάθε στειρα αντιπαράθεση…”, είπε και μίλησε εμφατικά για την ανάγκη συναίνεσης.
” Χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση, έστω και την ελάχιστη ικανή για την ισχυροπίηση της χώρας, με ελπίδα και πίστη ξανά στην πολιτική. Μιλάμε χωρίς θυμό με μεστο και αληθινό λόγο και πιέζουμε ήδη το πολιτικό σύστημα αισθητά. Συνομιλούμε με την κοινωνία, επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε απόψεις και αυτό φαίνεται και στη στελέχωση των ψηφοδελίων μας. Εκπληξη αποτέλεσε το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Ανθρωποι που δεν είχαν εγγραφεί στις κομματικές επετηρίδες τα στελέχωσαν καθ’ υπόδειξη της κοινωνίας. Το ίδιο ισχύει και σε αυτές τις εκλογές, με προτάσεις και ζυμώσεις πρωτόγνωρες, μακριά από κομματικούς μηχανισμούς. Οι άνθρωποι του Ποταμιού έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες με έντονη κοινωνική δράση χωρίς εναγγαλισμούς με την εξουσία…” κατέληξε. Ακολούθως ο κ.Πετρομελίδης έδωσε το λόγο στους υποψηφίους.
Τάσος Τόλιος
Ο κ. Τόλιος, όπως είπε, προέρχεται από την αριστερά. Την αριστερά των γονιών του, της κατοχής και της αντίστασης, του αντιδικτατορικού αγώνα και των ανοιχτών διαφωνιών, του Θεοδωράκη, του Χατζηδάκι και των Πινκ Φλόυντ. Την αριστερά του σεβασμού και της ήρεμίας. “…Ύστερα ήρθε το κομματικό σύστημα που στελέχωσε το βαθυ Κρατος. Άκουσα από το Σταύρο Θεοδωράκη το “ξεκινάμε”. Αποδέχθηκα την πρόσκληση με χαρά και ξεκινήσαμε τον αγώνα των ευρωεκλογών”, είπε.
Και πρόσθεσε, “…τώρα υποτίθεται, είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Δεν πιστεύουμε όμως στην πόλωση. Πιστέουμε στη συνεργασία αλλά δεν τη θέλησαν οι μεγάλοι μονομάχοι. Αρθρώνουμε πολιτισμένο λόγο, χωρίς ακρότητες, δε χρειάζεται να προσπαθούμε για την επίλυση των προβλημάτων με θυμούς και φωνές. Χαίρομαι που κατεβαίνω στο ψηφοδέλτιο Ημαθίας…”, σημείωσε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας και αγώνων με τους συνυποψηφιούς του που έχουν χτιστεί πρωτίστως σε ηθικές και ανθρώπινες βάσεις.
Μάκης Λιόλιος
“…Δεν αγόρασα την ιδεολογία και τη σκέψη μου ποτέ και αντιλαμβάνομαι τα πράγματα ως προσωπική μου κατάκτηση. Είπα ένα ανεπιφύλακτο ναι και με το πέρασμα του καιρού δικαιώθηκε η απόφασή μου. Ήμουν πάντα παρών από την εποχή του Συλλόγου Φοιτητών στη Βέροια και είναι για μένα μια μεγάλη κληρονομία. Αυτή ήταν μια εξωθεσμική μου σχέση με την πολιτική…”. είπε μιλώντας για την τοπική του δραστηριοποίηση. “…Με πονάει η κατάντια του πολιτικού συστήματος ενός λαού με τέτοια κληρονομιά. Το σύνθημα πρόσκληση να προχωρήσουμε στη συνωμοσία του καλού, είναι και μια πρόκληση να αξιολογηθούμε κι εμείς και μπαίνω και εγώ σε αυτή την ιστορία. Είμαι ανοιχτός σε κάθε ΄έλεγχο και κριτική αλλά θα ελέγξω και εγώ, εφόσον εκλεγώ. Έχουμε κακομάθει το λαό μας και πρέπει να αποκτήσουμε με αυτόν μια αμφίδρομη σχέση κριτικής και ειλικρίνειας…”, είπε μιλώντας για την υποψηφιότητά του, ο κ. Λιόλιος.
Ίλια Ιωσηφίδου
Ξεκινώντας από τη συμμετοχή της στο φοιτητικό κίνημα με την ΠΑΣΠ η κ. Ιωσηφίδου συνέχισε τη δραστηριοποίησή της με τα κοινά της Νάουσας στα Δημοτικά Πραγματα ως Δημοτική Σύμβουλος αλλά και Αντιδήμαρχος Τεχνικών. Σε έναν χώρο που όπως είπε, ήρθε σε ρήξη με την κομματοκρατία. Συγκρότησε τη δική της δημοτική παράταξη και κατάφερε να γίνει γρήγορα επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας. “…Χρειαζόμαστε καινούργια υλικά για καινούργια πράγματα και σε αυτήν την κατεύθυνση ήρθε η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού.
Οι παλιές πολιτικές χρεωκόπησαν και χρεωκόπησαν και τη χώρα. Να πάνε στην άκρη. Έρχεται βέβαια κάτι κανούργιο και με άγριες διαθέσεις, όμως σημερα θέλουμε ηρεμία και νηφαλιότητα για να κρατηθούν κατακτήσες του λαού αδιαπραγμάτευτες.
Για αυτό πρέπει να προχωρήσει το Ποτάμι αλλάζοντάς τα όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.
Έιμαι χαρούμενη που συμμετέχω σε μια ομάδα με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά…”, κατέληξε μιλώντας για την υποψηφιότητά της.
Γιάννης Μοσχόπουλος
Ο κ. Μοσχόπουλος, από την Αλεξάνδρεια, προέρχεται από το χώρο του αντιδικτατορικού αγώνα. Ασχολήθηκε με την πολιτική και τον πολιτισμο του κάμπου, με παράλληλη συγγραφική δραστηριότητα και με τα κοινά ειδικότερα ως Δημοτικός και Νομαρχιακός Σύμβουλος.
“…Τον τόπο τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και το παλιό πολιτικό σύστημα δε ζήτησε ούτε μια φορά συγγνωμη, για όσα έγιναν. Ενώ απείχα 30 χρόνια από τα κόμματα άκουσα το μήνυμα του Στ. Θεοδωράκη. Με συνεπήρε ο λόγος του που ήταν καθαρός και κωδικοποιημένος. Είχα επιφυλάξεις αρχικά αλλά φαίνονται εφαρμόσιμα τα όσα λέει. Συστρατεύτηκα με την ομάδα μου, ώστε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να καταστρέψουμε τη χώρα…”, είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι απαράδεκτο η πολιτική σκηνή να αγνοεί την αυτοκριτική κι αυτό πρέπει να αλλάξει.
Σωτήρης Κουπίδης
Ο διακεκριμένος Ιατρός κ. Κουπίδης έκανε αρχικά μια αναδρομή στους δεσμούς του με την Ημαθία και τη Βέροια, ως ορμητήριο των κοινωνικών και προσωπικών δραστηριοτήτων του. Μίλησε για την επαγγελματική του σταδιοδρομία και τη δραστηριότητα του στο χώρο της Ιατρικής, μέσα από τον οποίο έζησε τα κοινωνικά ελλείμματα της Ημαθίας και της Βέροιας σε οργάνωση και υποδομές. Γνωρισε το Στ. Θεοδωράκη από τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, και ακολούθως ασπάστηκε τις πολιτικές του θέσεις. “…Σήμερα στη φουρτούνα που διανύουμε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και το Ποτάμι έχει νηφάλιες και ώριμες θέσεις.
Ζητάμε από το λαό να μας τιμήσει με την ψήφο του…”, είπε μεταξύ άλλων.
Αφροδίτη Σπανίδου
Τέλος η κ. Σπανίδου σημείωσε: “…Χαίρομαι που αποφάσισα να κάνω την κίνηση της καθόδου με το Ποτάμι. Φτάνει η εκ του ασφαλούς κριτική. Θέλω να ενεργοποιηθώ στην πράξη. Τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό έφτασαν στον απροχώρητο πάτο. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι νέοι και ηλικιακά και ιδεολογικά. Με εξέφρασαν οι θέσεις του Ποταμιού και του Σταύρου ειδικότερα. Αυτό που με κρατάει με χαρά στο χώρο είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν. Κατά 80% καινούργιοι μεα τις δουλειές τους και τις οικογένειές τους. Η συγκρότηση και μόνο του ψηφοδελτίου της Ημαθίας είναι για μένα εγγύηση. Και εγώ με τους συναδέλφους μου θα παλέψουμε από κοινού για τα αυτονόητα, που δυστυχώς δεν είναι πια…”.