Κόσμος

Τα παράνομα της ΝΕΡΙΤ

2014-11-28-Ellada-nerit-paranoma

Γράφει ο Σωτήρης Μανιάτης

Διπλή βόμβα έχει τοποθετήσει στα όποια εναπομείναντα θεμέλια του -ούτως ή άλλως- σαθρού οικοδομήματος της ΝΕΡΙΤ το ίδιο το Εποπτικό της Συμβούλιο. Οι αποφάσεις του εδώ και καιρό είναι ουσιαστικά παράνομες, άκυρες, αν επιτέλους αποφασιστεί να τηρηθεί έστω και στο ελάχιστο ο νόμος που διέπει τη ΝΕΡΙΤ, όσα προβλέπει για τη λειτουργία του Εποπτικού της Συμβουλίου και το ίδιο το καταστατικό του νέου δημόσιου (;) οπτικοακουστικού φορέα. Ακυρη είναι ακόμα και η απόφαση με την οποία τοποθετήθηκε αρχικά ως προσωρινώς και μετέπειτα κανονικά ως νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ ο Πέτρος Μάης αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και όλα αυτά την ώρα που δόθηκε νέα παράταση έως και την 1η Δεκεμβρίου 2014 (18.00) για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την πλήρωση των θέσεων των επτά μελών του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ.

Επειτα από τις παραιτήσεις των Ανδρέα Ζούλα και Χρήστου Χωμενίδη (αντιπρόεδρος και μέλος Ε.Σ., αντίστοιχα) το Εποπτικό της ΝΕΡΙΤ έπρεπε να είχε αυτοδιαλυθεί, όπως είχε επισημάνει σε επιστολή του ο πρώτος εξ αυτών. Κι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ακόμα και στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό ότι δεν υπήρχε παραίτηση προηγουμένως και του Σίμου Σιμόπουλου, μέλους του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ. Γιατί, θα αναρωτηθεί καθένας εύλογα. Διότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4713/2013 (ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ), «το Ε.Σ. μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, λειτουργεί νόμιμα, ακόμη και αν ένα ή περισσότερα μέλη του εκπέσουν, παυτούν, παραιτηθούν ή βρεθούν σε μόνιμη αδυναμία να ασκούν τα καθήκοντά τους για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον τα εναπομείναντα μέλη είναι τουλάχιστον πέντε…». Ακόμα λοιπόν κι αν γίνει αποδεκτό ότι ο Σ. Σιμόπουλος δεν έχει παραιτηθεί, είναι ξεκάθαρο ότι έχει βρεθεί «σε μόνιμη αδυναμία να ασκεί τα καθήκοντά του για οποιονδήποτε λόγο». Κι αυτό διότι από τον Αύγουστο του 2013 που τοποθετήθηκε μέχρι και τώρα για προσωπικούς του λόγους δεν έχει παραβρεθεί ούτε σε μία συνεδρίαση. Κάτι που είναι εμφανές ακόμα και σε πρακτικά του Εποπτικού, όπου αναφέρεται ότι προσκλήθηκε νόμιμα αλλά απουσίαζε. Σε αυτή την περίπτωση όμως μετά τις παραιτήσεις Ζούλα και Χωμενίδη το Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ θα αποτελούνταν από λιγότερα από πέντε μέλη, κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι έπρεπε να έχει αυτοδιαλυθεί και να μην έχει πάρει καμία άλλη απόφαση.

Αντ’ αυτών όμως το Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ προχωρά σε σειρά αποφάσεων μεταξύ των οποίων και στην τοποθέτηση νέου διοικητικού συμβουλίου με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τον Πέτρο Μάη. Τα πράγματα όμως επί της συγκεκριμένης απόφασης (την ίδια μέρα μάλιστα πέρασαν και το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΕΡΙΤ) γίνονται ακόμα χειρότερα. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., «το Εποπτικό της Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει εγκύρως όταν παρίστανται αυτοπροσώπως τουλάχιστον τέσσερα μέλη του…». Προβλέπεται δηλαδή ακόμα και αν έχουν απομείνει πέντε μέλη, η συνεδρίαση να γίνεται μόνον αν παρίστανται αυτοπροσώπως τέσσερα μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, από τη συνεδρίαση του Εποπτικού που αποφάσισε τον διορισμό νέου Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ εκτός του Σ. Σιμόπουλου απουσίαζε και ο Λουκάς Καρυτινός (μέλος Ε.Σ.). Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν αναφέρονται (όπως γίνεται σε άλλες αποφάσεις και πρακτικά) τα μέλη που παρευρίσκονται ή απουσιάζουν στη συνεδρίαση. Αυτό όμως σημαίνει ότι αυτοπροσώπως παραβρέθηκαν μόνον ο πρόεδρος και δύο μέλη του Ε.Σ. (δηλαδή τρία και όχι τέσσερα μέλη, όπως απαιτείται). Και μπορεί να προβλέπεται ότι μέλος του Ε.Σ. που απουσιάζει μπορεί να εκπροσωπηθεί από άλλο μέλος του, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αν δεν παρευρίσκονται αυτοπροσώπως τουλάχιστον τέσσερα μέλη. Αρα ο διορισμός του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ είναι σε κάθε περίπτωση άκυρος και ως εκ τούτου παράνομες και άκυρες πρέπει να θεωρούνται και οι αποφάσεις που έχει πάρει αυτό από τότε μέχρι και σήμερα. Το Ε.Σ. ουσιαστικά με τις κινήσεις του έχει ήδη τινάξει στον «αέρα» τόσο τη δική του λειτουργία όσο βέβαια και αυτή της ΝΕΡΙΤ.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων