Πολιτική

Η ανεργία θερίζει κι αυτοί ετοιμάζουν απελευθέρωση των …απολύσεων!

2014-09-05-politiki-h-anergia-therizei

Του Νίκου Πέρπερα

Την ώρα που η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» με την τρόικα των τοκογλύφων δανειστών μας

την απελευθέρωση των απολύσεων, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ανεργία στη χώρα μας, μετά την …«σωτηρία» της από τα αλλεπάλληλα μνημόνια, είναι συγκλονιστικά. Στην κυριολεξία κάνουν κομμάτια και θρύψαλα τον οποιοδήποτε ισχυρισμό περί δήθεν Success Story της εθνικής οικονομίας και εντελώς γραφικό όποιον – κυβερνητικό και μη εκπρόσωπο – τον επαναλαμβάνει. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο έφτασε στο 27,2%. Σύμφωνα, δηλαδή και με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, που δεν μετρούν καν αυτόν που κάνει ένα μεροκάματο το μήνα, πάνω από 1.300.000 άνθρωποι είναι άνεργοι στη χώρα μας.

Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με βάση την απογραφή του πληθυσμού, μειοψηφία αποτελούν οι απασχολούμενοι στη χώρα μας, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερο από ένα… εργαζόμενο, αφού μόλις 0,9 είναι ο μέσος όρος εργαζόμενων ανά νοικοκυριό! Και αυτά το 2011 όταν η κρίση βρίσκονταν στο μέσο της και η ανεργία δεν είχε σκαρφαλώσει στα σημερινά επίπεδα (τον Δεκέμβριο του 2011 βρισκόταν στο 21%). Ο Οικονομικά Ενεργός Πληθυσμός της χώρας είναι μειοψηφία όπως προκύπτει από την «απογραφή πληθυσμού-κατοικιών έτους 2011. Ανήλθε σε 4.586.636 άτομα (42,4% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού) ενώ ο Οικονομικά μη Ενεργός Πληθυσμός αντιστοιχούσε σε 6.229.650 άτομα (57,6% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι πρόεδροι των 13 Εργατικών Κέντρων, η ανεργία σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αγγίζει το 50%, ενώ σε όλες τις περιφερειακές ενότητες ξεπερνά το 30%. Θέτε παραδείγματα; Στα Γιαννιτσά το εργατικό δυναμικό υπολογίζεται σε 12.500 άτομα και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 6.240, εκ των οποίων οι 3.554 είναι γυναίκες. Η πρόεδρος του ΕΚΓ υποστήριξε ότι με το κλείσιμο των διαλογητηρίων και των συσκευαστηρίων φρούτων η ανεργία θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει το 60%. Στη Ροδόπη η ανεργία προσεγγίζει το 48%, ενώ στις Σάππες εκτινάσσεται στο 60%. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ροδόπης είπε χαρακτηριστικά ότι πριν από κάποια χρόνια στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής απασχολούνταν 17.000 εργαζόμενοι και σήμερα δουλεύουν μόλις 700. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Κιλκίς, την Κοζάνη και την Καστοριά, όπου η ανεργία κυμαίνεται από 40% έως 50%. Και στις τρεις περιοχές η μαύρη ανασφάλιστη, αλλά και η απλήρωτη εργασία οργιάζει… Οι πρόεδροι των Ε.Κ. Βέροιας και Νάουσας εστίασαν στις επιπτώσεις που θα έχει το ρωσικό εμπάργκο στο ελληνικό ροδάκινο και σε άλλα αγροτικά προϊόντα στην περιοχή τους, όπου η ανεργία ξεπερνά το 40%. Το κλείσιμο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα αναμένεται να εκτινάξει την ανεργία πολύ πάνω από το 40% που είναι σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για τις Σέρρες, όπου η ανεργία έφθασε το 43%. Στη Χαλκιδική η ανεργία βρίσκεται μεν στο 20% εξαιτίας της τουριστικής περιόδου, ωστόσο κυριαρχεί η ανασφάλιστη εργασία. Τέλος στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, ένας στους τρεις πολίτες είναι άνεργος, ενώ κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η μαύρη εργασία.

Και ιδού και το πιο απαισιόδοξο σενάριο: Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την έκθεσή του για τις προοπτικές απασχόλησης (Employment Outlook 2014), σημειώνει ότι το ποσοστό ανεργίας μένει καθηλωμένο κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που άρχισε η κρίση (27,2% τον Μάιο του 2014) και προβλέπει ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή (περί το 27%) έως το τέλος του 2015.

Η Ελλάδα, αναφέρει η έκθεση, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 49% στο 71% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2007 και του πρώτου τριμήνου του 2014. «Ο συνολικός κίνδυνος να μείνει κανείς άνεργος και η αναμενόμενη διάρκεια του διαστήματος που θα μείνει άνεργος είναι μεταξύ των υψηλότερων, ενώ οι μηχανισμοί ασφάλισης κατά της ανεργίας (η κάλυψη με επιδόματα και η γενναιοδωρία της ασφάλισης της ανεργίας) είναι μεταξύ των ασθενέστερων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ», σημειώνει η έκθεση.

Αλλά ούτε και για όσους εργάζονται ακόμη στη χώρα μας η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Η έκθεση αναφέρει ότι η μείωση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα, ήταν από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (πάνω από 5% ετησίως κατά μέσο όρο από το πρώτο τρίμηνο του 2009). «Για όσους εργάζονται, η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Οι Έλληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν υπερβολικές εργασιακές απαιτήσεις με ανεπαρκείς πόρους για να καλύψουν τις απαιτήσεις της εργασίας τους. Αυτή η κατάσταση δεν εμποδίζει μόνο την παραγωγικότητα, αλλά μπορεί να έχει ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων», προσθέτει επίσης ο ΟΟΣΑ.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Πηγή: http://www.imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων