Πολιτισμός

100 χρόνια από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

100 χρόνια από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Παρουσίαση μουσειακού υλικού από την Europeana στο πλαίσιο της Future Library

27 & 28 Ιουνίου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Στην επέτειο των 100 χρόνων από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής, ψηφιοποίησης και δημοσιοποίησης αναμνηστικών αντικειμένων και προσωπικών ή οικογενειακών ιστοριών που αποκαλύπτουν τις διαφορετικές όψεις της τραγωδίας που επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Θέλοντας να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιραστούν τα προσωπικά τους ενθύμια και τις ιστορίες τους στο διαδίκτυο, η Europeana 1914 -1918 έχει οργανώσει Ημέρες Συλλογής σε 20 χώρες της Ευρώπης, όπου σαρώθηκαν, φωτογραφήθηκαν και ανέβηκαν στην ιστοσελίδα europeana.eu 60.000 προσωπικά αντικείμενα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο –επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, μετάλλια, κράνη και σημαίες. Όλα αυτά προστέθηκαν στις 600 ώρες φιλμ και στα 400.000 αντικείμενα από εθνικές συλλογές.

Τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συνεισφέρει στο ψηφιακό αυτό αρχείο με τις Ημέρες Συλλογής που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Χανιά τον Ιούνιο.
Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια πραγματοποιείται από τη Europeana, την ψηφιακή βιβλιοθήκη, μουσείο και πινακοθήκη της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η Europeana συνεργάζεται με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και τη Future Library, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα Europeana 1914 -1918 παρουσιάστηκε τη 10η Ιουνίου 2014 σε συνέντευξη Τύπου στην κεντρική αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και οι ομιλητές κάλεσαν το κοινό να συμμετάσχει στις Ημέρες Συλλογής που θα πραγματοποιηθούν στις 5 πόλεις. Με την ψηφιοποίηση, οι φωτογραφίες, οι επιστολές, οι καρτ-ποστάλ, τα ημερολόγια σώζονται από τη λήθη και τίθενται στη διάθεση των ιστορικών, των σχολείων, των πολιτιστικών οργανώσεων, των μελετητών.

Επιπλέον, όσοι δεν μπορούν να προσέλθουν στα σημεία συλλογής, μπορούν να φωτογραφήσουν οι ίδιοι τα αντικείμενά τους ή να σαρώσουν (σκανάρουν) φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια κ.ά. και να τα μεταφορτώσουν στην ιστοσελίδα europeana1914-1918.eu/en/contributor ακολουθώντας τις οδηγίες.

Η Jill Cousins, Εκτελεστική Διευθύντρια της Europeana, δήλωσε: «Πολλές οικογένειες έχουν ενθύμια και ιστορίες να διηγηθούν. Πρόκειται για κρυμμένα αρχεία που περιέχουν προσωπικές ιστορίες μεγάλης ιστορικής αξίας. Γι’ αυτό και το ψηφιακό μας αρχείο που συλλέγει υλικό απ’ όλη την Ευρώπη έχει τεράστια σημασία. Η Europeana φέρνει μια νέα προσέγγιση στην πολιτιστική ιστορία, συνδέοντας τις προσωπικές ιστορίες με την επίσημη ιστορία και δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τις διαφορετικές όψεις της ίδιας χρονικής περιόδου. Καλούμε τους Έλληνες να δημιουργήσουν τη δική τους συλλογική μνήμη ενός πολέμου που επηρέασε τη ζωή όλων των Ευρωπαίων, ανεξαρτήτως της πλευράς στην οποία ανήκε ο καθένας».

Η κα Cousins αναφέρθηκε στη «Ζωή εν τάφω», το αριστούργημα του Στράτη Μυριβήλη για τα χαρακώματα του Α’ Παγκ. Πολέμου, και συνέχισε: «Στα χειρόγραφα συγγραφέων και ποιητών, στα επίσημα έγγραφα και στις εφημερίδες, στα προπαγανδιστικά φιλμ και στα ντοκιμαντέρ έρχονται τώρα να προστεθούν φωτογραφίες, επιστολές και ημερολόγια των στρατιωτών και των οικογενειών τους. Είναι μια σημαντική προσθήκη υλικού, από την οποία θα εξαχθούν νέες ερμηνείες. Δάσκαλοι, ιστορικοί, εκδότες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς λημμάτων της Wikipedia, κατασκευαστές λογισμικού και εφαρμογών θα μπορούν να επεξεργαστούν και να παρουσιάσουν τις πληροφορίες αυτές με νέους, συναρπαστικούς τρόπους».

Ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Δρ Φίλιππος Τσιμπόγλου τόνισε: «Η συμμετοχή της ΕΒΕ στο πρόγραμμα Europeana 1914-1918 σηματοδοτεί την έναρξη των συνεργασιών της με ομόλογα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα. Η πρωτοβουλία της Europeana 1914-1918 να καταγράψει «ανείπωτες ιστορίες» για ανθρώπους και κειμήλια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει την ΕΒΕ έτοιμη να συνδράμει στη συλλογική πανευρωπαϊκή προσπάθεια. Προτρέπουμε όσους διαθέτουν αντικείμενα, φωτογραφίες, ημερολόγια, επιστολές, ταχυδρομικά δελτάρια, στολές, μετάλλια και ό,τι άλλο θα μπορέσει να διαφυλάξει στην ψηφιακή συλλογική μνήμη τη θηριωδία και τον όλεθρο του πολέμου να τα προσκομίσουν στην ΕΒΕ, Πανεπιστημίου 32, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο, στις 20 και 21 Ιουνίου 2014. Το προσωπικό της ΕΒΕ θα τους περιμένει εκεί για να καταγράψει ψηφιακά τη δική τους ιστορία. Τις επόμενες ημέρες στο αναγνωστήριο θα λειτουργεί έκθεση εφημερίδων της εποχής από την πολύτιμη συλλογή εφημερίδων της ΕΒΕ, που θα μεταφέρει τους αναγνώστες στα κρίσιμα γεγονότα εκείνων των ημερών».

O Δημήτρης Πρωτοψάλτου διευθυντής του Future Library αναφέρθηκε πρώτα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας η οποία έχει αναπτύξει την τεχνολογία του εθνικού συσσωρευτή των βιβλιοθηκών και αποσκοπεί στην μέγιστη διάχυση της ιδεάς της Europeana 1914-1918 και στη μέγιστη θετική επίπτωση του προγράμματος στη χώρα. O κ.Πρωτοψάλτου, επίσης τόνισε: «οπως και με τις υπόλοιπες δράσεις του Future Library έτσι και η πρωτοβουλία Europeana 1914-1918 έχει στον κέντρο τον άνθρωπο. Είναι μια δράση έντονης εξωστρέφειας μέσα απο την οποία οι βιβλιοθήκες έχουν την ευκαιρία να ανανεώσουν τις σχέσεις τους με τις τοπικές κοινωνίες, να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους. Οι ιδέες που μεταδίδονται κερδίζουν. Αν μιλήσετε στο κοινό σας για αυτη τη καμπάνια, αν μιλήσετε στο κοινό σας για την ΕΒΕ και το άνοιγμα της στο κόσμο, αν δείξετε οτι νοιάζεστε, η ιδέα θα διασκορπιστεί και έτσι θα άλλάξει ο κόσμος.

100 χρόνια από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου ΠολέμουΤο Future Library με υποστηρικτή του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κινητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες μέσω των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών με σκοπό να υποστηρίξει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με καινοτόμες υπηρεσίες στην νέα εποχή η οποία θα εγκαινιαστεί σύντομα στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η κα Μόσχα Φραγκάκη επέδειξε στους παριστάμενους σπάνιο υλικό από τον πατέρα της που υπηρέτησε στη Μακεδονία, καθώς και επιστολή του Γάλλου αρχιστράτηγου του Βαλκανικού Μετώπου Φρανσέ ντ’ Εσπερέ (Franchet d’Esperey) προς το Ελληνικό Επιτελείο.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Κοροδήμος, υπεύθυνος του κινηματογραφικού αρχείου του Πολεμικού Μουσείου, αναφέρθηκε στην αδελφή του Παύλου Μελά που υπηρέτησε ως νοσοκόμα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο πλούσιο αρχειακό υλικό που βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο.

Η κα Αγγελική Χρονοπούλου παρουσίασε το ημερολόγιο του παππού της, ο οποίος υπηρέτησε στην Καβάλα, στο Πυροβολικό του Δ΄ Σώματος Στρατού. Με την παράδοση του Σώματος στις γερμανο-βουλγαρικές δυνάμεις βρέθηκε αιχμάλωτος στο Goerlitz της Γερμανίας, ως το τέλος του πολέμου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η υπεύθυνη Πολιτισμού της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. κα Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη.

Η Ελλάδα έχει σημαντικό υλικό και αξιόλογες ιστορίες να καταθέσει για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο από το πολεμικό μέτωπο όσο και από τους πολίτες που έμειναν μακριά από τα πεδία των μαχών. Ο καθένας μπορεί να συμβάλει και με υλικό που παρουσιάζει την Ελλάδα την εποχή 1914-1918 ακόμα και αν αυτό δεν σχετίζεται με πολεμικά θέματα.

Οι Ημέρες Συλλογής θα πραγματοποιηθούν σε:

• Αθήνα (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 20 & 21 Ιουνίου)
• Δημόσιες Βιβλιοθήκες Βέροιας και Χανίων (27 & 28 Ιουνίου)
• Δημοτικές Βιβλιοθήκες Θεσσαλονίκης και Σερρών (27 & 28 Ιουνίου)

banner-article

Ροη ειδήσεων