Βέροια Πολιτισμός

Ο Σούλης Λιάκος παρουσίασε μια παράσταση… ζωής για τη Βέροια

Ο Σούλης Λιάκος παρουσίασε Μια παράσταση… ζωής για τη Βέροια

Δηλώσεις τραγουδιστών και παραγόντων

Μια βαθιά μουσική κατάθεση ψυχής και έμπνευσης παραχώρησε ο σεμνός και ευαίσθητος συνθέτης Σούλης Λιάκος στην Βέροια και το κοινό της – τους φίλους του όπως ο ίδιος τους χαρακτηρίζει – το βράδυ της Κυριακής στον κατάμεστο από κόσμο «Μύλο». Τη συναυλία του Σούλη Λιάκου που οργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών της πόλης, χαρακτήρισε η από νωρίς αθρόα προσέλευση γνωστών και φίλων του συνθέτη και μεταξύ αυτών πλήθος νεολαίων, που εκδήλωσαν από νωρίς τον ενθουσιασμό αλλά και την προσήλωση στις μελωδίες, τους στίχους και πάνω από όλα τις ερμηνείες τόσο του ίδιου του Σούλη Λιάκου, όσο και των συμπρωταγωνιστών του – Νίκου Ζιώγαλα, Μαρίας Φωτίου και της εξαμελούς ορχήστρας του από τη Θεσσαλονίκη. Ο Σούλης Λιάκος, από το πρώτο τραγούδι, που ο ίδιος απέδωσε στην αναζήτηση – όπως είπε – μιάς…πατρίδας (Λέ – Λε), διείσδυσε στις ψυχές και τα πιο λεπτά αισθητήρια του κοινού του γκερμίζοντας… διακριτικά και αθόρυβα τις νοερές ή και πραγματικές αποστάσεις καλλιτέχνη – κοινού.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θεάτρου, Θεόδωρος Πολυχρονιάδης στην εισήγησή του κατά την έναρξη της συναυλίας σκιαγράφησε, μέσα σε λίγες «γραμμές» την μουσική προσωπικότητα, το ήθος και το ύφος του τιμώμενου καλλιτέχνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «…Η μουσική του δημιουργία έχει κερδίσει τις ψυχές του κόσμου. Βρίσκεται συχνά στα χείλη μας και την ακούμε στο Ραδιόφωνο και από τα CD που έχει κυκλοφορήσει. Τα τραγούδια που έχει γράψει συνεχίζουν το πετυχημένο ταξίδι τους και μαζί με τα καινούργια θα μείνουν στην Ιστορία του Ελληνικού Έντεχνου Τραγουδιού. Το Σούλη Λιάκο τον ζούμε κάθε μέρα, αφού ζει και εργάζεται στην πόλη μας. Οι επιτυχίες δεν άλλαξαν το χαρακτήρα του. Παραμένει σεμνός και τρυφερός…».

Σημαντικές υπήρξαν και οι επί σκηνής λακωνικές αλλά και άκρως περιεκτικές αναφορές των δυο μεγάλων τραγουδιστών που συν – τραγούδησαν μαζί του.

«Τώρα που το δικό μου άστρο δύει, του Σούλη ανατέλλει», δήλωσε ο Νίκος Ζιώγαλας, ενώ η Μαρία Φωτίου, απευθυνόμενη και στο ίδιο το κοινό της συναυλίας τόνισε: «…Ευχαριστούμε πολύ που μας καλέσατε στη Βέροια, την πόλη που από τότε που τραγουδάμε, μας έχει στηρίξει, μας έχει φιλοξενήσει… είσαστε πολύ σωστός και φιλόμουσος κόσμος…».
Το περιεχόμενο της συναυλίας επικεντρώθηκε στους δύο δίσκους του Σούλη Λιάκου, «Τη μπέρτα μου ανεμίζω» και «το μέσα μου βουνό», ενώ ένα μέρος της καινούργιας του δουλειάς, που είναι στα σκαριά παρουσιάστηκε με τη συμμετοχή μιας νέας τραγουδίστριας, της Αλεξίας Χρυσομάλλη. Ακόμη προς το τέλος της συναυλίας παρουσίασε και ο κιθαρίστας της ορχήστρας Απόστολος Δημητρακόπουλος, κάποια από δικά του τραγούδια, ενώ ο Νίκος Ζιώγαλας και η Μαρία Φωτίου τραγούδησαν κάποιες από τις παλιότερες δισκογραφικές τους επιτυχίες. Η συναυλία έκλεισε με την επανάληψη του… «Λε-Λε» και την επιτακτική παρότρυνση του κοινού για παράταση του προγράμματος και την χαρακτηριστική ηχηρή συναυλιακή φράση … «κι άλλο».

Μετά το τέλος της συναυλίας ο ίδιος ο συνθέτης δήλωσε στα «Ε»:
«…Ήταν πολύ συγκινητική η όλη παρουσία του κόσμου, των φίλων που ήρθαν εδώ απόψε και θέλω απλά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που με ανεχτήκανε όλες αυτές τις ώρες…».

Επίσης δηλώσεις μας παραχώρησαν οι τραγουδιστές, φίλοι του Σούλη Λιάκου και ο Θεόδωρος Πολυχρονιάδης.

ΔΗΛΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΛΗ…

Θεόδωρος Πολυχρονιάδης
«…Ο Όμιλος Φίλων Θεάτρων και Τεχνών Βέροιας αισθάνεται ευτυχής, που έγινε απόψε η συναυλία του Σούλη Λιάκου, προς τιμήν του, γιατί η μουσική του αξίζει, είναι διαχρονική και εκφράζει κύρια τον ψυχικό του κόσμο. Η ψυχή του διαπερνά τις νότες και τις περνά μέσα στον κόσμο, γι’ αυτό και είναι εκστατικός ο κόσμος, όταν τον παρακολουθεί…».

Νίκος Ζιώγαλας
«… Ο Σούλης είναι φίλος μου από την Α’ Δημοτικού. Στο Γυμνάσιο ανταλλάσσαμε ακόρντα με τις κιθάρες, τραγούδια αγαπημένα. Μετά εκείνος έγινε φαρμακοποιός, εγώ ακολούθησα τη μουσική και τελικά τον ξανασυνάντησα εδώ και 20 χρόνια, που ήρθε πλέον πολύ πιο κοντά με τη μουσική, για δεύτερη φορά και έκτοτε είμαστε αυτοκόλλητοι θα έλεγα…Τον αγαπάω, γράφει υπέροχα πράγματα και τον θαυμάζω, γιατί βγαίνει επιτέλους και τα τραγουδάει. Για το Σούλη αυτό είναι μια δοκιμασία, μια άσκηση την οποία νομίζω ότι τη φέρνει εις πέρας επιτυχώς. Το μέλλον είναι μπροστά του και όλοι οι δρόμοι της δημιουργίας και της επιτυχίας – ανοιχτοί…».

Μαρία Φωτίου
«…Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Σούλης είναι απολύτως αληθινός. Ασχολείται με τη μουσική τόσα χρόνια και έχει το θάρρος και την τόλμη, στα 58 του χρόνια να βγει στο πατάρι. Αυτό μόνο ζωντάνια και αλήθεια προδίδει. Έχει μεγάλη μουσική εμπειρία από μικρή ηλικία, ωστόσο είχε όλες τις δυσκολίες ενός νέου καλλιτέχνη που ξεκινάει. Γιατί στην ουσία έχει δώσει τραγούδια σε άλλους, αλλά πρώτη φορά βγαίνει ο ίδιος να τα τραγουδήσει. Γράφει πολύ όμορφα και τα τραγούδια του θα πάρουν το δρόμο τους…».

Αλεξία Χρυσομάλλη
«…Να’ ναι γερός και αληθινός και να κάνει πάντα αυτό που θέλει…».

Φώτης Σιμόπουλος
«…Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά σήμερα, τιμητική για το Σούλη, έναν καλλιτέχνη της Βέροιας. Έναν καλλιτέχνη που δίνει το δικό του στίγμα. Μια δική του ποιητική έκφραση, μια δική του εσωτερικότητα. Αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι που τους έχουμε στη Βέροια…».

Μεταξύ του κοινού, ο φακός των «Ε» εντόπισε τη Δήμαρχο Βέροιας – Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, τον Αντιδήμαρχο Νίκο Μαυροκεφαλίδη, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Οδυσσέα Γωνιάδη, την Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Βέροιας – Ευγενία Καβαλάρη, το ζεύγος Δημήτρη και Βίκης Παπατζίκου κ.α.

Κωστής Χαλάτσης

*Το παρόν ρεπορτάζ, που ενέχει εν μέρει και στοιχεία συνέντευξης, δημοσιεύθηκε στην πρώην εφημερίδα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» της Κεντρικής Μακεδονίας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας