Εκδηλώσεις

Δελτίο τύπου Π.Ε. Ημαθίας για τις εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

Η Εθνική Αντίσταση του Ελληνικού Λαού εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944 ήταν προέκταση και ολοκλήρωση του μεγάλου έπους των Αλβανικών βουνών, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης.

Υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που με τις όποιες δυνάμεις τους αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της ελευθερίας.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους- άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που αγωνίσθηκαν, βασανίσθηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του Λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/82 (ΦΕΚ 115 τ.Α΄) , την επέτειο της Μάχης του Γοργοπόταμου ως ημέρα Πανελλήνιου Εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης.

Η μάχη αυτή, σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάριν του ενωτικού της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης θα γίνει σε ολόκληρη την Επικράτεια στις 25 Νοεμβρίου 2018 ημέρα Κυριακή.

Οι κύριες εκδηλώσεις του εορτασμού θα γίνουν στην πόλη της Βέροιας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίσθηκε από την Π.Ε. Ημαθίας και το οποίο σας το στέλνουμε με το έγγραφό μας αυτό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εορτασμού περιλαμβάνει:

α) Γενικό σημαιοστολισμό από της ογδόης (8ης) πρωινής ώρας μέχρι της δύσης του ηλίου την ημέρα της εορτής, 25 Νοεμβρίου 2018.

β) Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου 2018.

γ) Την Κυριακή 25-11-2018

  • Ώρα 10.00΄ Παράταξη Στρατιωτικού Τμήματος απόδοσης τιμών προ του Ιερού Ναού Αγ. Αντωνίου και
  • Ώρα 10.30΄ π.μ. τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου με τη Χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. κ. Παντελεήμονος.

δ) Ώρα 11.15΄ π.μ. της ίδιας ημέρας

-Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Πάρκο Εληάς) και στη συνέχεια

– Ομιλία από τον κ. Νικόλαο Μαυροκεφαλίδη, πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

– Κατάθεση στεφάνων από τους:

  1. Βουλή των Ελλήνων
  2. Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας
  3. Στρατηγό – Διοικητή 1ης Μεραρχίας Πεζικού
  4. Δήμαρχο Βέροιας
  5. Δ/ντή Δ/νσης Αστυνομίας Ημαθίας
  6. Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας
  7. Διοικητή Σχολής Μετεκ/σης & Επιμόρφωσης (Ελλ. Αστυνομίας) Βόρειας Ελλάδας
  8. Εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων
  9. Εκπροσώπους Αντιστασιακών Οργανώσεων
  10. Πολιτικές Νεολαίες, και
  11. Εκπροσώπους νομικών προσώπων ή άλλων φορέων που θα θελήσουν να τιμήσουν την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού.
  • Ενός λεπτού σιγή
  • Εθνικός Ύμνος
  • Πέρας τελετής

Όσοι από τους εκπροσώπους Οργανώσεων, Ενώσεων, Φορέων, Συλλόγων και Σωματείων επιθυμούν να τιμήσουν την Εθνική Αντίσταση καταθέτοντας στεφάνι πρέπει με δική τους μέριμνα και δαπάνη να παραγγείλουν το στεφάνι το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Πάρκο Εληάς) μέχρι την 10.00΄ ώρα της 25ης Νοεμβρίου 2018.

Επίσης, να δηλώσουν τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 23313 50104 (Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη) ή στο 23313-50230 (κα Μαρία Ανδρεάδου) την πρόθεσή τους αυτή μέχρι την 14.30΄ ώρα της 23ης Νοεμβρίου 2018.

Παρακαλείται η 1η Μεραρχία Πεζικού για την παράταξη Στρατιωτικού Τμήματος απόδοσης τιμών στον Ιερό Ναό, καθώς και για την εγκατάσταση μικροφωνικής συσκευής στο χώρο της κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Πάρκο Εληάς).

Τελετάρχες ορίζονται οι Ανδρεάδου Μαρία, Γαλοπούλου Θωμαή και Σούμπουρου Μαρία, υπάλληλοι της Π.Ε. Ημαθίας.

Επειδή έχουμε χρέος να αποδώσουμε έμπρακτα την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη στους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού εθνικού αγώνα της εθνικής Αντίστασης, παρακαλούμε για τη συμμετοχή όλων στις εκδηλώσεις του προγράμματος έτσι ώστε ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης να έχει την πρέπουσα λαμπρότητα και πανεθνικό και παλλαϊκό χαρακτήρα.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων