Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Μέχρι την τελευταία του ανάσα”, ένα μεταφυσικό θρίλερ του Γ. Δάμτσιου – Παρουσιάστηκε το βιβλίο στη Βέροια

faretra.info- damtsios

Δήμητρα Σμυρνή

Στη Βέροια παρουσιάστηκε σήμερα, 27/1/’16, στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Ελιάς», το πρώτο βιβλίο του Ναουσαίου Γιώργου Δάμτσιου, «Μέχρι την τελευταία του ανάσα», εκδόσεις Momentum, από τους Ζήση Χ. Πατσίκα δημοσιογράφο και Αλέκο Χατζηκώστα, δημοσιογράφο– συγγραφέα και εκδότη της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη» της Ημαθίας.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας εστίασε αφενός στο λογοτεχνικό είδος που ανήκει το βιβλίο και αφετέρου στο ίδιο το βιβλίο.

Το βιβλίο ανήκει στη Γοτθική Λογοτεχνία ανέφερε, που έχει τις ρίζες της στο Μεσαίωνα.
«Ο αναγνώστης ταξιδεύει μ’ αυτήν τη Λογοτεχνία σ’ έναν κόσμο, όπου ο τρόμος συνυπάρχει με το ρομαντισμό και το μυστήριο με την τρέλα. Η Σύγχρονη Λογοτεχνία οφείλει πολλά στη Γοτθική.

Στην Ελλάδα η Λογοτεχνία του Τρόμου είναι μια σταθερά ανερχόμενη δύναμη και παρ’ όλο που αρχικά αντιμετωπίστηκε ως Λογοτεχνία Φυγής ή Παραλογοτεχνία, το είδος αυτό κερδίζει σταθερά το ενδιαφέρον του κοινού, των κριτικών και των συγγραφέων»

Για το ίδιο9789609796699-1000-1137645 το βιβλίο επισήμανε πως η πρόθεση του συγγραφέα ήταν να μπει στα μύχια των ηρώων του, αποτυπώνοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, με αργό αφηγηματικό ρυθμό και απρόβλεπτο τέλος.

Κολύμπι στα βαθιά, στον άγνωστο αυτόν ακόμα τομέα της Λογοτεχνίας , χαρακτήρισε το θαρραλέο βήμα του συγγραφέα ο πρώτος εισηγητής.

Ο Ζήσης Χ. Πατσίκας, ο δεύτερος εισηγητής, μίλησε για τη δυνατή σκιαγράφηση των χαρακτήρων του βιβλίου, για τις εκτενείς περιγραφές του –οι οποίες όμως δεν κουράζουν- για τις αντιθέσεις του ανάμεσα στο καλό και το κακό, το ηθικό και το ανήθικο, για τις συμπτώσεις που δίνονται με μαεστρία, κινώντας το μύθο.

«Σύγχρονο θρίλερ που κόβει την ανάσα» το χαρακτήρισε, προσθέτοντας «Είναι ένα μοντέρνο είδος Λογοτεχνίας, ένα βήμα τολμηρό, που ίσως κάνει καριέρα και στο σινεμά.»

Ο ίδιος ο συγγραφέας επικεντρώθηκε στο πώς προέκυψε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου, αποκαλύπτοντας πως οι δύο πυρήνες σκέψης που τον οδήγησαν στη γραφή του ήταν το απρόβλεπτο της μεταστροφής της τύχης στη ζωή και τα φοβερά διλήμματα επιλογών, που μπορούν να συμβούν στον καθένα μας.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο Νίκος Κουρουζίδης, φιλόλογος, ηθοποιός στη θεατρική ομάδα «Έκφραση» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Αντώνης Χατζηκυριακίδης, δημοσιογράφος-συντάκτης της ηλ. εφ. «Πληροφοριοδότης».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου « Ηλιοτρόπιο».

faretra.info- damtsios faretra.info- damtsios faretra.info- damtsios

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας